logo stomaatje alles over stomas

Erg vervelend, misselijkheid en/of buikkrampen. Misselijkheid ontstaat doordat een plekje in de hersenen, het braakcentrum, wordt geprikkeld en aan de maag het signaal geeft om zich te legen. Een buikkramp is een pijnlijke samentrekking van de buik, de pijnscheuten komen in vlagen en kunnen erg heftig zijn. Je kunt hier last van krijgen door ziekte, uitdroging, ileus/verstopping, buikgriep, medicatie, na een operatie en meer.

 

Net na de operatie

Veel mensen hebben na het aanleggen van hun stoma last van misselijkheid en/of buikkrampen. Niet gek, omdat het spijsverteringsstelsel een grote verandering heeft ondergaan! De weg naar de uitgang is ingekort en daarmee kan je buik wel eens tegenstribbelen. En ook medicatie als morfine en de narcose werken natuurlijk niet mee. Ze kunnen je hiertegen medicatie in je infuus geven. En bij buikkramp net na de operatie is een warme handdoek uit de magnetron of kruik prettig. Kauwgom kan ook helpen en door het speeksel brengt het de darmen weer op gang. Uit onderzoek blijkt dat de maaglediging significant beter is dan als je geen kauwgom kauwt. Ook heb je eerder windjes en ontlasting, en een stuk minder kans op een postoperatieve ileus.

 

Tips bij misselijkheid en buikkrampen

Op onze besloten Facebookpagina hebben we de vraag gesteld wat voor tips mensen hebben om dit vervelende gevoel te verminderen of op te lossen, denk aan de echte huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Naast de suggesties voor medicatie die door een arts voorgeschreven dient te worden zijn er ook vele andere tips gegeven:

  •  Met stip op 1 is gember genoemd, in de vorm van thee van verse gember, gembersnoepjes, gembertabletjes, gemberbolletjes, gembersap, verzin het maar. Gember heeft een lange geschiedenis als specerij en als kruidengeneesmiddel met name in de Aziatische landen.
  •  Veel producten met (peper)munt werden genoemd. Ook dit wordt gebruikt in de thee. Maar ook snoepjes met munt (de gewone pepermunt zoals we die kennen als witte tabletten, maar bijvoorbeeld ook de groene Antaflu) worden regelmatig genomen bij misselijkheid. Munt staat ook goed bekend om de goede werking op het spijsverteringsstelsel. Pepermuntoliecapsules zijn een kruidengeneesmiddel dat wordt gebruikt om lichte krampen in het maag-darmkanaal, winderigheid en buikpijn te verlichten. Het belangrijkste bestanddeel van pepermuntolie is (levo)menthol, een stof met krampwerende werking. De capsules zorgen ervoor dat de menthol vrijkomt in de darmen. (Let op: pepermuntolie kan maagzuur verergeren en is daarom minder geschikt als je veel last heeft van brandend maagzuur!)
  •  Venkelthee, eventueel gemixt met kamille. Of (liefst verse) Sterremix thee.
  •  Een speciaal polsbandje met aan de binnenkant een plastic knoopje op de plaats van de sluiting van een horlogebandje. Dit knoopje drukt op een acupressuur punt (p6 of Neiguan), geeft ontspanning en kan misselijkheid wegnemen is uit vele studies gebleken. Voor zo'n 70% van de mensen werkt het. Bij mannen bij voorkeur het bandje dragen aan de linker pols, vrouwen de rechter. Te koop bij reiswinkels en de drogist. Je kunt deze plek ook zelf masseren!
  •  Warmte: een kruik, kersenpitten zak, en tegenwoordig heb je ook warmtekussens die je kunt opladen.
  •  Cola, uitgebruist of niet, een bouillonnetje of melk.
  •  Suprimal (Meclozine).
  •  Iberogast druppels en Boldocynara tabletten of druppels van A. Vogel.
  •  SAB Simplex druppels.
  •  Aloë vera vloeibaar

Deze tips zijn niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies! Het gebruik van de tips is voor je eigen verantwoordelijkheid. Heb je erg veel last van misselijkheid en buikkrampen, zoek dan contact met je (huis)arts.

 

 

×