Onderweg met een stoma? Geen zorgen, goed voorbereid op pad gaan maakt het verschil. Op deze pagina vind je praktische tips en handige adviezen om comfortabel te reizen, of je nu een dagje weg gaat, een lange reis maakt of gewoon graag goed voorbereid bent. Van het inpakken van je stomamateriaal tot slimme reistips: met deze informatie ga je vol vertrouwen de deur uit.
Onderweg met een stoma
- Vraag onderweg toegang tot het invalidentoilet langs de autobanen. Deze toiletten zijn een stuk ruimer en hebben vaak een wastafel en afvalbak.
- In Europa is er de Eurosleutel. Deze universele sleutel past op een voor heel Europa gestandaardiseerd slot zodat je er nu al op meer dan 10.000 plaatsen in Europa gebruik van kunt maken. Je komt onder andere in aanmerking voor deze sleutel indien je een stoma hebt of een chronisch darm- of urinewegprobleem.
Benieuwd naar de ervaringen van stomadragers? Lees alles over het gebruik van de Eurosleutel en ontdek hoe anderen omgaan met toiletten onderweg.
We vroegen onze achterban over hun ervaringen met de Eurosleutel:
"Ik vind hem top in het buitenland. In NL zijn (nog) niet veel locaties waar je hem kunt gebruiken, maar in o.a. Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland was het ideaal, ook langs de snelweg. Ik ben blij dat ik hem aangeschaft heb."
"Ik heb een Eurosleutel aangeschaft en vind het erg handig in de meeste landen om ons heen!"
"Ik kwam er in 2018 per ongeluk achter dat het bestond. Toen liep ik nog, maar had al wel in verband met mijn gezondheid een gehandicaptentoilet nodig. Helaas blijft het aantal aansluitingen in Nederland nog flink achter tegenover de rest van Europa. Maar echt een aanrader wanneer je veel reist door Europa. Oh en op sommige plekken kan je met de Eurosleutel ook rolstoelliften e.d. zelfstandig bedienen. Dus dat is een extra pluspunt. Mijn eerste ervaring met de Eurosleutel heb ik verwerkt in een blog en lees je hier."
- Geen afvalbak op het toilet? Laat dan een kaartje achter of stuur achteraf het bedrijf een email.
- Voor mensen met een stoma (en ook voor darmziekten/ kanker) bestaan er voorrangskaarten voor het toilet (toiletpas). Vaak in de vorm van creditcard formaat. Er zijn meerdere gratis aan te vragen of via een lidmaatschap van een vereniging. Bijvoorbeeld van Stomavlaanderen of Crohn & Colitis NL Voorheen CCUVN. Laat je niet verleiden tot het betalen voor alleen een toiletpas. Informeer even bij je leverancier of stomaverpleegkundige waar je deze aan kunt vragen.
- Reis je met de trein? Neem voor je weggaat contact op met de vervoerder waarmee je gaat reizen of kijk op hun website. Veel treinorganisaties bieden extra services voor reizigers met een functiebeperking, zoals ruimte, aangepaste toiletten en reisassistentie.
- In het buitenland kan het een probleem zijn dat er geen schoon water voorhanden is. Neem daarom voor onderweg een flesje met schoon water mee voor als je eventueel je stoma moet verschonen. Bij de dierenwinkel hebben ze handige reisflesjes voor honden, met een bakje eraan vast. Ook de Stomareiniger van Heltic kan uitkomst bieden.
- Door middel van een plaskokertje speciaal voor vrouwen is het mogelijk om staand je stomazakje te legen. Bij een ileostoma zul je wel 1 tot 2 cm van de plaskoker af moeten knippen omdat de ontlasting uit een ileostoma dikker is dan urine. De plaskoker kun je meestal doorspoelen in het toilet. Het is verstandig om deze methode eerst thuis uit te proberen! (Bron afbeelding onder: Urinelle)
- Neem voor onderweg extra opvangzakjes, voorgeknipte plakken en toiletpapier/ gaasjes (eventueel al nat gemaakt) mee.
- Neem ook desinfecterende handgel mee om je handen schoon te kunnen maken.
- Zorg dat je stomamateriaal en eventuele medicijnen op een koele plaats liggen, bijvoorbeeld in een koelbox/ tas. Zeker in de auto kan het erg heet worden! Of kijk eens bij het koeltasje van Frio, via ons te bestellen. Blijft het minimaal 48 uur koel.
- Neem een goed afsluitbare beker mee of een lege yoghurt emmer, zodat je in geval van nood ook zonder toilet het zakje kunt legen.
- Nog een manier als er geen toilet in de buurt is: een wegwerp urinezak. Dit zijn afsluitbare wegwerpzakken met daarin een geur- en absorptiemat. De ontlasting of urine wordt direct ingedikt en geurloos gemaakt. Een fijne is bijvoorbeeld de Ladybag.
- Ook een idee voor onderweg zijn afvalbakken voor luiers. Je kunt hierin je stoma-afval luchtdicht in opbergen. Kijk hiervoor bij baby speciaalzaken.
- Mag jij rijden met je medicijn? Kijk het hier na!
- Je kunt een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Om voor deze parkeerkaart in aanmerking te komen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Een stoma alleen geeft je normaal gesproken geen recht op een gehandicaptenparkeerkaart. Als je aanvullende gezondheidsproblemen hebt, kom je mogelijk in aanmerking voor een van deze voorwaarden. Tijdens een medisch onderzoek bepaalt een keuringsarts of je aan deze voorwaarden voldoet. Als de gemeente al gegevens van je heeft waaruit dit blijkt, dan is dit niet nodig. Meer informatie.
- Sommige mensen hebben last van de autogordel. Mensen met een stoma worden niet automatisch ontheven van de draagplicht, wel kun je een aanvraag voor ontheffing indienen bij het CBR. Kijk hier voor een te downloaden brochure.
Lees de ervaring met een gordelontheffing.
- Er zijn ook andere oplossingen, omdat de voordelen van het dragen van een autogordel natuurlijk niet opwegen tegen de nadelen:
- Design your stoma maakt gordelkussens (zie foto).
- Je kunt er een kussentje (of iets anders zachts) tussen stoppen en bijvoorbeeld met een elastiek vastmaken,
- of iets zelf maken door middel van klittenband.
- Ook bestaan er stomacaps, een cap van kunststof die je stoma beschermd.
- Je kunt de stoel verstellen of een kussen gebruiken zodat je hoger zit en er minder druk op je stoma komt.
- Je kunt hem iets losser trekken en dan een klemmetje (paperclip of wasknijper) plaatsen,
- of een speciale gordelklem/ clip. Let er wel op dat de gordel nog zijn aanspannende werk kan doen.
- Voor sommige mensen is het aanbrengen van een vierpuntsgordel ook een oplossing,
- of het verplaatsen van het kliksysteem van de gordel.
- En er bestaat ook een speciale veiligheidsgordel (bellysafe) voor zwangere vrouwen, die je buik vrijlaat.