"Hallo, ik ben een stoma! Ik ben geweldig als je erover nadenkt. Ik moet toegeven dat ik veel mensen van streek gemaakt heb. Sommige mensen beschouwen me zelfs als onafgewerkt, onbehoorlijk en sociaal onacceptabel. Nou, neemt u me niet kwalijk!

 

Bijna iedereen raakt de kluts kwijt als hun dokter zegt: "Het is misschien noodzakelijk om een stoma aan te leggen". Ik! Ze laten het klinken als een smerig woord. Luister, het is voor mij ook niet het geweldigste wat er bestaat. Ik ben gewoonlijk gemaakt van een stuk van jouw darmen. Ik ga ervan uit dat je hier alles van weet, maar misschien ook wel niet. Dus zal ik het je vertellen.

 

Een stoma worden was niet mijn originele functie. Normaal lig ik daar gewoon in jouw darmen, te zorgen voor mijn eigen zaken. En dan ineens!! Een of andere chirurg besloot om een stoma aan te leggen. Hoe durfde hij! Waarom? Hoe kon hij zoiets overwegen?

 

Goed, ik denk dat het was omdat jij zoveel pijn had, omdat jij heel erg ziek was van een ziekte als Colitus Ulcerosa of kanker, van een ongeluk zoals een auto-ongeluk of door een aangeboren afwijking. Jouw chirurg wist, dat als hij mij aan het werk zou zetten, jij vrij zou zijn van ongemakken en problemen. Inderdaad, je zou verder kunnen gaan met je leven.

 

Als dat is waarom ik gemaakt ben, waarom klagen er dan zoveel mensen over mij? Realiseer je je dat ik niet zomaar aan iemand gegeven ben? Kijk, er is veel planning en onderzoek nodig van ieder mens voordat ik gemaakt word. Dus weet ik dat ik kan stellen dat er slechts een miljoen uitverkorenen zijn die zich gelukkig kunnen prijzen dat ze mij hebben. Kijk - mijn mensen zijn speciaal. Mijn mensen zijn niet zoals de doorsnee mensen. Ik moet zeggen dat ze er wel een poos voor nodig hebben voordat ze dit feit erkennen. En, het is treurig om te zeggen, maar er zijn er een aantal die dat nooit zullen doen.

 

Het is niet gemakkelijk om een stoma te zijn! Sommigen van jullie begrijpen gewoon niet wat voor een wonder ik ben! Luister, voordat ik gemaakt werd, lag ik rustig en gewoonlijk tevreden in jouw buik. Nu werk ik! Het is nogal gemakkelijk als er ontlasting door mij komt, omdat dit is waar ik aan gewend ben. Maar iemand besloot, waarom ook geen urine! Toen vonden we dat deze persoon erg slim was, omdat dit ook blijkt te werken.

 

Jij denkt dat JIJ problemen hebt met aanpassen. Phoe. Heb jij je gerealiseerd dat ik een kwetsbaar slijm membraan ben? Toch ben ik duurzaam, maar sommige mensen denken dat ik een riolering ben. Gelukkig, ik heb geen gevoelens. Maar mijn vriend huid heeft die wel. Wil je klachten? Luister af en toe naar haar. Ze raakt echt van streek vanwege etterende zweren, schimmelinfecties en beschermende crèmes etc. Wij zijn een team! En een verdraaid goed team. Ik ben vochtig, zij is droog. Ik ben roze rood, zij is naturel. Ik ben glad, zij is een klein beetje bobbelig.

 

Een van mijn grootste problemen is mijn maat. Ik ben niet altijd even groot, dit verschilt van mens tot mens. Ik ben niet altijd rond. Ik puil niet altijd mooi uit. Waarom blijven sommigen van jullie volhouden dat mijn zakjes altijd hetzelfde moeten zijn? Je moet mijn grootte eens in de zoveel tijd checken en de zakjes passend maken. Jouw schoenen passen toch ook, nietwaar?

 

Sommigen van jullie klagen, omdat ik niet mooi ben. Nou, jouw anus was ook geen Miss Amerika. Ik denk dat ik aantrekkelijk ben. Ik ben rood zoals een roos. Ik ben altijd vochtig als ik gezond ben. En, ik stink niet. Mijn ontlasting kan het niet helpen wat jij in je mond stopt. Als je voor me zorgt met aandacht en mijn uitrusting schoon houdt, dan is dat probleem ook uit de wereld geholpen.

 

Om af te sluiten, wil ik je vertellen dat je een goed leven kunt hebben, een productief leven. Het is aan jou. Geloof me, ik verdien geen leven waarbij ik op een voetstuk geplaatst word. Ik ben gewoon een onderdeel van jou dat probeert om zijn werk te doen. Alles wat ik van je vraag, is dat je eerlijk over me bent. De dokters, gespecialiseerde verpleegkundigen, andere professionals en jouw stomavereniging staan altijd voor je klaar, zijn bereidwillig en bekwaam om je te helpen."

 

© By Mary Lou Thomas, RN, ET, North Arundel Hospital via OAB Bulletin, Boston.
I am a stoma
© 2007 vertaling: Mooseje en Ruby
© Stomaatje ©

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.