logo stomaatje alles over stomas

Spelregels vrijwilligers

Heb je tijd over voor vrijwilligerswerk? Wij kunnen alle hulp goed gebruiken! Je hoeft geen stomadrager te zijn, enige affiniteit met dit onderwerp is wel fijn.

Jouw kennis en inzet als vrijwilliger wordt zeer gewaardeerd. Je helpt mee om echt een verschil te maken in het leven van mensen die leren omgaan met een stoma. We zijn een platform van ervaringsdeskundigheid.

Lees op je gemak alles door, onderaan staat een formulier dat je geheel vrijblijvend in kunt vullen. Naar aanleiding daarvan maken we een afspraak voor een online kennismaking of stellen we wie weet eerst nog wat vragen. Hartelijk dank voor de interesse en we hopen graag dat je ons enthousiaste team komt versterken!

 

Stichting Stomaatje

Stichting Stomaatje draagt haar steentje bij om het taboe rondom stoma's te doorbreken en het onderwerp een positieve boost te geven. Informatievoorziening is onze belangrijkste pijler, vooral via internet en de media. Stichting Stomaatje is geen commerciële organisatie. Als vrijwilliger draag je bij aan een maatschappelijk belang.

 

Voortraject

Vrijwilliger zijn bij Stichting Stomaatje is vrijwillig maar niet vrijblijvend, dit betekent dat wanneer je je opgeeft als vrijwilliger je ook het commitment hebt om te gaan doen waarvoor je je hebt opgegeven.

Voordat je je opgeeft als vrijwilliger doe je onderzoek naar wie wij zijn, hoe we zijn ontstaan en wat we zoal doen, dit vind je allemaal op onze website en social media. Zo ben je goed geïnformeerd en kun je voor jezelf ook al een idee vormen wat je zou willen gaan doen binnen de stichting.

Indien je Stichting Stomaatje wilt ondersteunen kun je niet verbonden zijn aan een stoma-gerelateerd bedrijf, instantie, website of organisatie en ook niet in een later stadium aangaan zonder toestemming van het bestuur binnen Stichting Stomaatje. Dit om belangenverstrengeling te voorkomen. Het gaat hierbij niet om een lidmaatschap of donateurschap, maar om actieve deelname in bestuur, organisatie of website.

Het is belangrijk dat je inmiddels al zo ver bent in het geven van een plekje van je stoma en/of gezondheid, dat je anderen kunt helpen zonder dat je eigen verhaal voorop staat.

 

Wat wij van jou vragen

Bij Stichting Stomaatje houden wij van open en eerlijkheid, dit betekent dat we dit ook van jou als vrijwilliger verwachten en samen onze kernwaardes uitdragen.

Positiviteit staat voorop bij Stichting Stomaatje, wij vragen al onze vrijwilligers dit ook aan te houden als leidraad voor het werk wat er gedaan wordt en de boodschap die wij uitstralen.

Communicatie vinden wij erg belangrijk, we zijn een team en overleggen met elkaar via diverse kanalen. Er zal met je worden afgesproken met wie en op welke wijze dit in jouw taak het meest geschikt is.

Om actief voor Stichting Stomaatje aan de slag te kunnen dien je de mogelijkheid te hebben om via een device (telefoon, tablet, computer) contact te kunnen maken via Skype of teams. Dit gebruiken wij voor sollicitaties, vergaderingen en brainstorms. Ook werken wij in Google cloud, Facebook en Messenger, en Trello en krijgt iedere vrijwilliger een eigen Stomaatje e-mailadres.

Teamleden moeten zich altijd bewust blijven dat we ervaringsdeskundigen zijn. Dat betekent wel tips, adviezen, spiegelverhalen bieden, maar de mensen moeten zelf keuzes maken. Wij zijn geen artsen en wat voor de één werkt kan voor de ander wel eens anders uitpakken. Daarnaast vinden wij dat medische problemen met hun eigen arts en/of stomaverpleegkundige moet worden besproken en/of laten zien. Voor een second opinion dienen wij te adviseren dat dit met huisarts en/of stomaverpleegkundige wordt besproken.

 

Vertegenwoordiging van stichting Stomaatje

Houd er rekening mee dat je handelt vanuit Stichting Stomaatje, dat je de stichting vertegenwoordigd. Bijvoorbeeld bij (social) media uitingen. Het dient een groter belang. Vrijwilligers mogen privé vrij posten wat en wanneer hij/zij wil. Teamleden dienen zich echter altijd bewust te zijn dat zij niet langer vrij privé alles meer kunnen zeggen, zij vertegenwoordigen het gedachtegoed van de stichting.

Deelname aan publiciteit, zoals interviews en/of beurzen en presentaties kan alleen op uitnodiging van het bestuur plaatsvinden. Medewerking is leerzaam en verrijkend maar niet verplicht.

Medewerking verlenen aan interviews en andere media is alleen toegestaan in overleg met het bestuur van de Stichting. In verband met het correct naar buiten brengen van informatie wat past bij ons imago en doelstellingen, dient een artikel vóór publicatie eerst te worden nagekeken op juistheid door het bestuur alvorens er toestemming mag worden gegeven om het te publiceren. Gebeurt dit onverhoopt niet zal bij onjuistheden achteraf door het bestuur van de stichting om rectificatie worden verzocht.

 

Wat kom je brengen en wat kom je halen?

Vul het formulier onderaan deze pagina in zodat we inzicht krijgen in wie je bent en wat je zoal hiervoor gedaan hebt, zo kunnen wij ons voorbereiden op een online kennismaking met jou.

Waar ben je goed in en wat zou je nog willen leren? Waar ligt je passie? Wees hier duidelijk in tijdens je aanmelding, zodat we er (waar mogelijk) rekening mee kunnen houden.

Stichting Stomaatje is geen commerciële organisatie. Er is geen mogelijkheid om voor eigen doeleinden of onderneming stappen te ondernemen.

We hebben een geheime Facebookgroep voor alle vrijwilligers waarin we met elkaar kennismaken, brainstormen en anderen mee laten denken. Door het jaar heen bedanken we onze vrijwilligers regelmatig op diverse manieren, want vrijwilligers zijn onmisbaar. Eenmaal per jaar organiseren we een teambuildingsdag.

 

Aanmelding

Na je aanmelding volgt er een online kennismakingsgesprek. We maken kennis met elkaar en gaan samen bekijken wat je leuk vindt om te doen en waar je ons zou kunnen helpen.

Nadat je bij Stichting Stomaatje als vrijwilliger aan de slag gaat volgt een proefperiode van 2 maanden. Hierdoor hebben we de gelegenheid om te kijken of wij bij elkaar passen.

De AVG en verwerking van persoonsgegevens kun je teruglezen onder het kopje privacybeleid onderaan de website.

Indien je wordt verwelkomt in het team zul je op de website worden toegevoegd en kom je bij “Wie zijn wij” te staan, waarvoor het bestuur je zal vragen een stukje met foto aan te leveren. De foto mag in uitzonderlijke gevallen een silhouet zijn. Indien je hiervoor kiest dient dit zo spoedig mogelijk goed onderbouwd kenbaar worden gemaakt. Als het bestuur van mening is dat het niet bij de taak past is de keuze aan het nieuwe teamlid om hieraan te voldoen of alsnog de taak neer te leggen.

 

Vertrouwelijke informatie

Iedereen staat het vrij om contact te onderhouden met personen die aan een stoma-gerelateerde organisatie of website is verbonden. Ben je tot het team toegelaten (ook tijdens je proeftijd) dan dien je voorzichtig te zijn met informatie die de stichting kan schaden.

Over onderwerpen en/of ideeën en privacygevoelige informatie van stomadragers en andere informatie die beschikbaar is voor de vrijwilligers dienen als vertrouwelijk te worden behandeld. Dit mag buiten het Stomaatje team niet worden gecommuniceerd. Pas als toestemming is gegeven door één of meerdere bestuursleden mag dit gedeeld of vrijgegeven worden. Als je stopt als vrijwilliger, mag je de opgedane informatie niet gebruiken of misbruiken. Hierbij verwijzen we je op de afspraken die met je worden gemaakt in de geheimhoudingsverklaring.

 

Beëindiging van je vrijwilligerswerk

Bij opzegging van je vrijwilligerswerk geldt een opzegtermijn van 1 maand. Hierdoor is er voldoende ruimte om eventuele lopende werkzaamheden goed over te dragen aan een opvolger. Het wordt zeer op prijs gesteld wanneer je meehelpt met het vinden van een geschikte vervanger voor je werkzaamheden. Wanneer hier de behoefte voor is kan er een eindgesprek volgen.

 

Wat doe je bij verhindering

Kan je je niet houden aan de gemaakt afspraken dan probeer je in onderling overleg een passende oplossing te vinden.

Indien je uit de roulatie zult zijn, door bijvoorbeeld vakantie of een operatie, dien je dit tijdig aan te geven via een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op Trello. Alleen via deze 2 wegen, andere wegen worden niet gezien als de officiële route.

In overleg is er ook een time-out mogelijk, dit kan rust en duidelijkheid geven van beide kanten.

 

Werkgever/UWV

Je bent zelf verantwoordelijk voor het nakomen van afspraken met je werkgever met betrekking tot de regels die je werkgever hanteert tot het uitvoeren van vrijwilligerswerk en/of het nakomen van re-integratie afspraken.

De werkzaamheden voor Stichting Stomaatje vinden over het algemeen in privésfeer plaats. De werkzaamheden voor de stichting of het achterlaten van cookies op de computer van de werkgever zijn niet toegestaan.

 

Ben jij de vrijwilliger die wij zoeken?

Voel jij je aangesproken en wil jij bijdragen aan Stichting Stomaatje? Vul dan dit formulier in. We maken naar aanleiding daarvan een afspraak voor een online kennismaking. Heb je nog vragen? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wij werken graag met jou samen aan dit mooie doel!

 

Bestuur Stichting Stomaatje

 

 

 

Laatste wijziging: 12-4-2022

 

×