Uittesten

Eliene, ileostoma: Voor Stichting Stomaatje test ik van alles uit: van een nieuw product als een breukband of net uitgebracht stomazakje, tot kamperen of een bepaalde sport. En vandaag stond er op de planning: wandklimmen! Ik hoop anderen te inspireren met mijn ervaringen, en te laten zien dat je zeker nog heel veel kunt met een stoma.

 

Laten zien dat je nog heel veel met een stoma kunt

Jaren geleden al eens gedaan op een evenement van de Landmacht, een enorme toren en daarna tokkelend naar beneden. Maar dat zonder stoma. En mét is toch alles net even iets anders. Al is het alleen al een grens die je over moet. Nu zijn mijn grenzen heel flexibel, dat scheelt. En dus is het voor mij een feest om dingen uit te mogen testen. Maar wel een feestje wat ik serieus neem. Ik kijk goed hoe dit voor andere stomadragers zou kunnen zijn. Is het mogelijk zonder aanpassingen? Of zul je er toch voorzorgsmaatregelen voor moeten nemen? Neem je zo geen risico’s?

 

Open en eerlijk verteld

Vorige week was het dan zo ver en ging ik wandklimmen in een nieuw indoor klimcentrum. Nog voor we begonnen heb ik open en eerlijk aan de vrouwelijke trainer verteld dat ik een stoma heb. Belangrijk bij dit soort sporten dat de anderen het weten. Net als duiken heb je hier een buddy, je moet op elkaar kunnen bouwen. Er werd helemaal niet vreemd gereageerd. Er bleek die week daarvoor toevallig een groep te zijn geweest met stomadragers. Dat was de eerste keer dat ze er iets over hoorde, maar hierdoor was het niet meer iets vreemds. Ze snapte daarom ook waarom er een fotograaf om me heen drentelde ;)

 

breukband met beschermcap

Het tuigje ging om en ik constateerde meteen dat je hier echt een breukband met beschermcap voor moet dragen. Welke ik gelukkig ook om had, de breukband draag ik dagelijks. De band van het tuigje valt namelijk precies op je stoma en tijdens het klimmen zou deze daardoor kunnen beschadigen of zou je bijvoorbeeld een lekkage kunnen krijgen.

 

Gri-gri

We kregen dingen uitgelegd als de achtknoop die je zelf aan dient te leggen en waardoor je tuig aan het lange touw vast komt te zitten. Aan de andere kant van het touw zit je buddy. Die gebruikt een gri-gri, welke blokkeert als je valt.

 

 

Het zweet droop langs mijn rug

Er zijn verschillende routes op de wand, die elk met een eigen kleur blokjes wordt aangegeven. Wij begonnen met de gemakkelijkste om het eens uit te testen. Ik ging meteen als eerste en leerde al snel tijdens deze klim dat ik me niet steeds met mijn armen op moest trekken, maar vooral mijn benen moest gebruiken. Maar dan nog: een goede conditie heb je hierbij zeker nodig! Het zweet droop langs mijn rug. Zeker dus ook aan te raden voor de klim en tussendoor om voldoende te drinken, eventueel ors.

 

 

Drempel overwinnen

Maar geweldig was het, wat voel je je vrij. Die drempel voelde ik ook, dat was voor mij het leren vertrouwen op de ander. De eerste keer was dat toch wat eng! De controle overgeven aan je buddy die beneden staat, zeker als je je loslaat, laat hangen en weer naar beneden gaat, dat leer je hier goed bij.

 

Druk op de buik minimaal

Tijdens het klimmen en naar beneden gaan had ik geen last van mijn stoma. Bij het naar beneden gaan komt de druk op je rug in plaats van je buik. Nu droeg ik natuurlijk de breukband met cap maar ik vond de druk op mijn buik minimaal. Tussen de klims door is het even lastig om naar het toilet te gaan. Ik moest mijn zakje legen en dan moet het tuigje dus ook weer uit. Maar doordat ik daar zo open over was en daardoor wisten dat ik een stoma had, was daar alle begrip voor.

 

Wat een toeval!

In dezelfde klimgroep bleek nog iemand te zitten die stoma’s absoluut niet vreemd vindt: de mevrouw die jarenlang mijn breukband op kwam meten. Wat een toeval! Natuurlijk nog even bijgepraat en ze was toch wel onder de indruk toen ik vertelde dat ik nu 13 meter de lucht in klim en een paar dagen later die meters de diepte in duik. Zeker omdat ze weet hoe ziek ik ben geweest en ik, toen ze de eerste keer langskwam, nog in een ziekenhuisbed in de woonkamer bivakkeerde.

 

Conclusie

Mijn conclusie is dat je heel goed kunt wandklimmen met een stoma. Zoals gezegd voldoende drinken, maar dat is bij elke sport, en een breukband met cap. Een goede conditie is wel belangrijk, maar daarnaast kun je natuurlijk zelf kiezen hoe moeilijk je het je maakt en hoeveel klims je doet. Je kunt er zelfs je sport van maken indien je wilt, mét stoma!

 

Deel ook je ervaringen!

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.