logo stomaatje alles over stomas

Bij alles wat ik doe, denk ik eraan

Harvey, 66 jaar: In juli 2008 is er bij mij een colostoma aangelegd, mijn rectum is geamputeerd. Ik kan er erg goed mee omgaan al zeg ik het zelf... Zonder stoma had ik niet meer geleefd, dus tel je zegeningen. Er zijn wel wat beperkingen, maar toch valt het erg mee. Alleen is bij mij de angst voor lekkages (bijna altijd) sluimerend aanwezig. Dit heeft een behoorlijke impact op mijn dagelijkse leven. Bij alles wat ik plan en uitvoer denk ik aan de eventuele gevolgen in verband met mijn stoma.
Het is meestal wel redelijk te beheersen.  Je leert hoe je stoma zich (ongeveer) manifesteert onder bepaalde omstandigheden. Het blijft echter onvoorspelbaar hoe mijn stoma zich gedraagt. Een lekkage zo heel af en toe is niet te voorkomen en dat is dan ook mijn grootste angst. Thuis is nooit een probleem, lekker veilig!

Lekkage in het centrum van Brussel

In de afgelopen 4 jaar heb ik diverse lekkages gehad, waaronder één midden in het drukke centrum van Brussel. Na het eten van een stevige lunch en ijs na begon mijn stoma te lekken. Dat is geen lolletje midden in de zomer met een witte broek aan… Snel een hotel ingevlucht en de ergste rotzooi weggeveegd met toiletpapier (natuurlijk geen kraantje in het toilet…). Daarna hemd zover mogelijk over de broek en (al geurend) een kilometer gelopen naar ons eigen hotel. Drie uur lang was ik uitgeteld van de stress, helemaal total loss.

De hele wc onder de smurrie

De overige lekkages hebben gelukkig thuis of bij vrienden plaatsgevonden en dat is heel vervelend uiteraard, maar te overzien. Wat een paar keer thuis is gebeurd, is dat bij het zakje wisselen de stoma even ‘open’ staat en onverwacht ineens gaat spuiten. Wooow, de hele wc onder de smurrie! Yeggghh. Niet leuk, maar in ieder geval in de eigen omgeving. Kwestie van schoonmaken. En dan te bedenken dat ik altijd zeer vies was uitgevallen, dat is nu wel over!

De stomaverpleegkundige helpt

Ik krijg goede begeleiding van mijn stomaverpleegkundige. Als ik ze nodig heb, kan ik altijd terecht op de stomapoli in Alkmaar (MCA). Ik ben er nu al 2 jaar niet meer geweest, omdat ik verder geen klachten heb. Het gaat eigenlijk best goed. Het wisselen van de zakjes gaat veel beter dan in het begin en ik moet dus zeer alert zijn als de stoma open is. Goed richten en zo laag mogelijk boven de pot…

Doorspoelbare zakjes

Ik gebruik een gel om pancaking te voorkomen. Of het echt helpt is moeilijk te bewijzen, maar het lijkt er wel op. Bijna vanaf het begin heb ik een eendelig doorspoelbaar systeem gebruikt, daarbij kan ik het binnenzakje door het toilet spoelen. Dat is echt ideaal. Ik moet er niet aan denken iedere keer zo’n zakje met inhoud in mijn tas mee te moeten nemen en apart weg te gooien. In de meeste (heren)toiletten is geen prullenbakje aanwezig, dus moet je de ‘handel’ meenemen. Liever niet dus! Ik ben zeer te spreken over deze zakjes. Met één klik trek je het buitenzakje van het binnenzakje, nooit problemen! Voorheen moest dat met 2 klikken en toen ging het regelmatig mis.

Tips van Harvey

Tip: neem als het even kan altijd wat reservekleding mee.
Tip: blijf tijdens het zakje wisselen (zoveel mogelijk) kijken naar je stoma. Dat kan de ellende van onverwacht rondspuiten voorkomen.

Niet-doorspoelbare zakjes?

Gisteren belde mijn zoon (daar logeren wij regelmatig) dat er grote een verstopping is ontstaan in zijn rioolafvoer. De loodgieter constateerde dat de oorzaak mijn doorspoelbare stomazakjes zijn… Foto’s krijg ik nog te zien. Ik vraag me dus af, en ik zal contact opnemen met de fabrikant, hoe het zit met het oplossingsvermogen van de binnenzakjes. In 4 jaar heb ik naar mijn weten nooit ergens anders een verstopping veroorzaakt. Het kan gaan om een verouderd rioleringsbuizen systeem, maar dan nog, oplosbaar is oplosbaar… Zou het door mijn stomazakjes komen? Mocht er iets nuttigs uit mijn contact met de fabrikant voort komen, dan laat ik het Stomaatje weten.

×