logo stomaatje alles over stomas

Mijn naam is Jolanda, ik ben 42 jaar en heb 8 kinderen. Ik ben vier maal zwanger geweest voordat ik een stoma kreeg (1990, 1993, 1996-1997 en 1998-1999). Deze zwangerschappen zijn goed verlopen zonder complicaties. Alleen heb ik bij de geboorte van onze vierde dochter een totaalruptuur opgelopen. Deze is op de operatiekamer gehecht.

Door een fout tijdens het hechten verliep de genezing niet goed. Na een paar weken kreeg ik een fistel waaraan ik 4 maanden later werd geopereerd. Vanaf die tijd werd het eigenlijk alleen maar erger. Opnieuw opereren ging niet, dus ben ik doorgestuurd naar een arts in het LUMC. Daar zat een bekkenbodem specialist (Dr. De Lemarre). Ik kreeg verschillende onderzoeken en opereren bleek toch een optie. Maar dan moest er eerst een stoma worden geplaatst. 

In augustus 1999 kreeg ik een stoma. Ik heb daarbij bekkenbodemtherapie gehad (myofeedback). De operatie die ze van plan waren bleek niet meer mogelijk. Uiteindelijk ben ik doorgestuurd naar het AZM. Daar zat een arts (Dr. Baeten) die het wel aandurfde om te opereren. In dat ziekenhuis heb ik weer verschillende onderzoeken gehad. Ik kon kiezen uit twee opties: de artificial bowel sphincter of de dynamische graciliplastiek. Als ik zou moeten kiezen zou ik kiezen voor de tweede optie, maar tot op heden heb ik het nog niet laten doen. Ik zie op tegen het maandenlange herstel. En ik zou ook weleens willen praten met mensen die het al hebben laten uitvoeren. 

Toch ben ik hierna nog drie keer zwanger geweest. Bij de zwangerschap in 2000-2001 had ik mijn stoma 1 jaar, in 2006-2007 had ik hem 7 jaar en bij de zwangerschap in 2009-2010 had ik hem 10 jaar. 

De artsen waren positief, maar mijn omgeving reageerde soms heel raar. Ze vonden het belachelijk dat ik weer zwanger was. “Wil je soms nog een tweede zak op je buik?”. Heel vervelend, ze wisten niet eens waar ze het over hadden. De professionals waren niet voorzichtiger met me dan bij de zwangerschappen zonder stoma. Ik kreeg niet meer controles dan anders. Er was geen reden toe dat het minder goed zou gaan met deze zwangerschappen. 

Het enige waar ik op moest letten was of het zakje goed opgeplakt zat en soms wat extra vastzetten met micropor pleisters. Ik heb tijdens de gehele zwangerschap hetzelfde soort stomazakje kunnen gebruiken en mijn stoma is niet van maat verandert tijdens en na de zwangerschappen. 

Het minder leuke aan zwanger zijn met een stoma vond ik dat ik mijn buik niet aan anderen kan laten zien, altijd zit daar immers die rotzak. Toch maakten we een buikfoto en zorgden we dat de stoma niet gezien werd. Dit was heel leuk op te lossen door er een knuffel of klein babypakje voor te houden. Eigenlijk beleefde ik deze drie zwangerschappen met stoma (bijna) hetzelfde als zonder. Waar ik wel moeite mee had was dat je bij de gynaecoloog of echoscopist met de buik bloot moest en er altijd een zak zichtbaar was. Nog minder leuk was het als de stoma ook nog eens ging lopen tijdens zo’n onderzoek. Ik ging altijd even snel de stoma verschonen vlak voor de controle. 

Het is wel iets anders natuurlijk, met of zonder een stoma zwanger zijn. Je moet er toch wel rekening mee houden. Soms leek het alsof er meer druk op de stoma stond, ik had dan een zwaar gevoel bij mijn stoma en in mijn buik. Ik gebruikte geen breukband maar droeg wel leuke sierbanden die toch wel wat extra steun gaven.

Ik had niet echt last van lekkages of verstopping tijdens de zwangerschap. Wel na de bevalling, het duurde dagen voordat mijn stoma weer wat ging doen. Ik heb toen advies aan de verpleegkundige gevraagd en aan de huisartsen maar kreeg niet echt antwoord op mijn vragen. Iedereen zei: gewoon afwachten! Dat was wel vreemd, want niemand gaf eigenlijk een advies waar ik wat aan had. Tot op heden heb ik nog steeds problemen met de ontlasting. 

Ik ben overigens alle keren op de natuurlijke manier bevallen! Tijdens het persen is een stoma best heel pijnlijk, maar met goede begeleiding en tegendruk is de pijn houdbaar. Eén keer is mijn stoma tijdens de bevalling door de druk aan het randje gescheurd, maar dit is vanzelf genezen. 

Ik heb eigenlijk niet meteen tips voor mensen met een stoma die zwanger willen worden, maar sta wel open voor mensen die vragen hebben. Ik vond het jammer dat er weinig op internet te vinden was over zwanger zijn met een stoma, gelukkig stond er wel iets op jullie site. Ik vond het erg fijn om hieraan mee te mogen werken zodat de informatie over dit onderwerp weer een stukje is aangevuld!"

 

Lieve groetjes Jolanda

×