logo stomaatje alles over stomas

"Ik heb sinds 2009 een ileostoma, nu 3 jaar. Ik ben in Duitsland gaan kamperen, op een camping voor mensen die van wandelen, natuur en rust houden. We kampeerden primitief en met een tent zonder verdere voorzieningen.

Ik heb de vakantie niet echt voorbereid, gewoon spullen ingepakt en gegaan. We zien wel waar we terechtkomen. Tuurlijk wel de belangrijke spullen ingepakt.

Ik heb niet van tevoren uitgezocht hoe het zat met bepaalde voorzieningen op de camping. We keken bij aankomst of de camping geschikt was en zo niet gingen we gewoon verder. We hebben wel van tevoren gekeken wat er beetje in de buurt was, maar eigenlijk zijn we meer op de bonnefooi gegaan.

Ik ben opgegroeid met kamperen. Ik vond dat het met een stoma ook gewoon moest kunnen. Hoe primitief het ook zou zijn. Ik wilde aan iedereen laten zijn dat je met een stoma kunt kamperen. Dat het geen probleem is.

Ik heb ervoor gezorgd dat ik voldoende stomamateriaal bij me had. En extra spullen zoals oude handdoeken om bij een eventuele lekkage een handdoek om me heen te heen te kunnen binden voordat ik bij het toiletgebouw was. We konden alles in de auto laten liggen, waardoor de stomaspullen niet vochtig werden.

Er was vlak bij ons tentje een invalidetoilet en -douche, daar deed ik mijn stomaverzorging. Dit ging uitstekend. Al waren de doucheminuten vrij kort, dus dan maar na het douchen bij de wasbak de stomaplak loshalen en verzorgen. Toiletvoorzieningen waren netjes, toilet werd erg goed bijgehouden. Geen op- of aanmerkingen. Elke keer trof ik hem schoon en netjes aan.

Al moest ik soms bij het gebruiken van het invalidentoilet wel mijn verhaal uitleggen. Ik kreeg vaak van de poetsers te horen dat je daar niet mocht douchen ect. Na enige uitleg snapte ze het en waren ze vriendelijk. Een toiletjuffrouw had weleens van een stoma gehoord en wilde van alles weten; hoe ik hem heb gekregen ect. Ik mocht van haar melden wanneer ik mijn stoma verzorgd had, zodat ze de prullenbak kwamen legen.

Weersomstandigheden hadden zeker invloed. We konden bijvoorbeeld het drinken niet altijd koel houden waardoor we niet veel drinken op voorraad konden houden. Ik probeerde bij de voeding zoveel mogelijk op mijn hygiëne te letten, al was het soms moeilijk omdat je het eten op een simpele manier klaarmaakte.

Ik heb tot drie keer toe best heftige lekkages gehad. Twee keer doordat ik (gok ik) verkeerd had gegeten waardoor ik waterige ontlasting had. Een keer ‘n nachts toen het erg koud was en het begon te lekken. Ik ben toen vlug de auto ingegaan, het verzorgen redde ik niet tot het toiletgebouw.
Er is mij eigenlijk niets tegengevallen. Het kamperen is me met een stoma juist 100% meegevallen, ik zou het zo weer over doen. Al was het soms lastig om genoeg te drinken, doordat het moeilijk was drinken goed koel te houden en om ander eten goed en koel te kunnen bewaren.

Wat ik de volgende keer anders zou doen? Ik wil dan toch kijken of ik een klein koelkastje kan meenemen om toch meer dingen koel te kunnen houden, voornamelijk drinken.

Ik zou als tip aan andere stomadragers willen meegeven dat het verstandig is om van die wegwerpmatjes mee te nemen. Zo kun je hygiënisch je stomaspullen bij het verzorgen uitstallen en er ook eentje in je broek stoppen ter bescherming van je kleding.

Laat je vooral niet door je stoma weerhouden te gaan kamperen. Het is in begin wel even wennen en een weg zoeken hoe je alles kunt aanpakken. Maar natuurlijk kun je kamperen met een stoma!"

 

×