Af en toe last van mijn darmen

Rosita, 65 jaar: Alhoewel ik al jaren zo nu en dan last had van mijn darmen, kon men steeds na uitgebreid onderzoek niets concreets vinden. Ik leerde ermee te leven en zag het als onderdeel van ongemakken veroorzaakt door mijn immuundeficiëntie (2 van de 5 witte bloedlichaampjes wordt door mijn eigen lichaam steeds afgebroken).

Misschien een tijdelijke stoma

Hevige aanhoudende buikpijn maakte een huisartsenbezoek noodzakelijk. Met spoed werd ik verwezen naar het ziekenhuis voor een echo, dat meteen gevolgd werd door een ct-scan. De uitkomst: er was een vernauwing van de dikke darm die operatief moest worden verholpen. Er was een mogelijkheid dat er een tijdelijke stoma geplaatst zou worden.

Als 65-jarige had ik wel van een stoma gehoord, maar hoe het eruit zag en hoe het werkte... ??? Ach, en het was toch maar tijdelijk: een jaartje. Doordat het coronatijd was en ik bloedtransfusie weigerde, heeft het een week geduurd voordat ik van HMC Westeinde werd overgeplaatst naar het Haga Ziekenhuis.

Halve dikke darm verwijderd

Op dezelfde dag dat ik werd overgeplaatst werd ik geopereerd. Toen ik bijkwam van de operatie zat er niet alleen een enorm litteken van mijn navel tot mijn kruis op mijn buik maar ook een stomazakje. De operatie was zwaarder dan gedacht en ze moesten de helft van mijn dikke darm verwijderen, die over de hele lengte 10 cm was opgezwollen. Achter de vernauwing was een enorme bal ontstaan vol ontlasting waar inmiddels een eileider was aangekoekt; een urineleider hadden ze nog kunnen losmaken anders was ik ook nog een nier kwijtgeraakt.

Opeens iets op je buik 

En daar lig je dan met iets op je buik waar je geen weet van hebt. Gelukkig ben ik optimistisch van aard en heb, ondanks complicaties van enkele ontstekingen in het litteken, vrij snel de situatie geaccepteerd en geleerd om te gaan met een stoma (dacht ik.) Ik mocht na 2,5 week ziekenhuisopname naar huis en kreeg 3x per week thuiszorg wegens de ontstekingen die nog niet waren geheeld. Het herstel van de operatie zou 6-12 maanden duren, zeiden ze.

De stomaverpleegkundigen zijn engelen

In het Haga ziekenhuis werd ik uitstekend begeleid door de stomazorg aldaar. Annette en Barbara zijn engelen die je enorm op je gemak kunnen stellen, ondanks dat ik me in het diepe gegooid voelde. Dankzij deze goede zorg in combinatie met de klantvriendelijkheid inclusief snelle bezorgdienst van mijn leverancier voel ik me veilig en op mijn gemak, alhoewel ik nog onzeker ben hoe te leven met een stoma.

Op weg om permanente stoma te accepteren

Door de corona-perikelen zat ik in zelf opgelegde quarantaine en was ik niet in staat om beter (ruimer) zittende kleding te kopen. Mijn buik is nogal dik en daarbij komt dan nog het stomazakje. Ik ben nog niet in staat geweest om echt 'te leven met een stoma'. Vooral dankzij de goede stomazorg zie ik de toekomst met vertrouwen tegemoet, ondanks dat mijn chirurg me inmiddels duidelijk heeft gemaakt dat een hersteloperatie nog zwaarder zal zijn met meer kans op complicaties. Ik heb al een volgende stap gezet naar een leven met een permanent stoma: ik loop nu weer volledig gekleed rond in huis in plaats van alleen in slipje, stomazakje en t-shirt. Ik had me toch onbewust afgezet tegen de stoma door er als patiënt bij te lopen.

 

Deel ook je ervaringen!

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.