logo stomaatje alles over stomas

Verklevingen na een blindedarmoperatie

Ron (49 jaar): Op 2 oktober 2013 is bij mij een ileostoma aangelegd. Een blindedarmoperatie 30 jaar geleden heeft als bijwerking gehad dat ik heel erg veel verklevingen in mijn buik kreeg en daar heel veel pijn van kreeg. De verklevingen zijn wel 3 keer losgehaald, en daardoor werd de pijn wel wat minder. Maar door de verklevingen was mijn dikke darm zo ingeklemd dat de ontlasting regelmatig erg vast zat. Ook dat geeft heel veel pijn en dit heeft ook 2 keer een ileus (darmblokkade) veroorzaakt.

Van tevoren oefenen met een nepstoma

Om me voor te bereiden op de stoma heb ik voor de operatie geoefend met een nepstoma. In het ziekenhuis vertelden ze dat ze uitgingen van een standaard buikoperatie. Ik zag er als een berg tegenop!

De operatie ging goed alleen de pijnbestrijding na de operatie niet

Op 2 oktober moest ik ’s morgens om half negen aanwezig zijn. Na het omkleden werd ik meteen naar de voorbereidingskamer gereden en de verpleegkundige vertelde over het prikken van de rugkatheter en ook dat ik van tevoren een kalmerend middel zou krijgen. Waarvoor ik dat kreeg weet ik niet, want ik was al rustig genoeg vond ik.

Wakker geworden met veel pijn

Er werd een infuus aangelegd en het kalmerende middel werd ingespoten. Vanaf dat moment ging het licht uit. Na de operatie vertelde de chirurg dat het toch wel een grote buikoperatie was geworden die drie uur heeft geduurd. Dat kwam door de vele verklevingen in mijn buik. Van de uitslaapkamer weet ik niet veel meer behalve dat ik veel pijn had. Blijkbaar zat de katheter via de ruggenprik niet goed.

Morfinepomp in plaats van rugkatheter

Alleen de linkerkant van mijn lichaam was verdoofd, dus ik had veel pijn bij de stoma. Toen ik onder de dekens keek zag ik dat de operatiewond erg bloederig en opgezwollen was. De rest van de dag en avond zijn ze bezig geweest met de pijnbestrijding en is uiteindelijk de rugkatheter eruit gehaald en een morfinepomp op mijn infuus aangesloten. Toen dit ook niet voldoende werkte is er besloten de morfine te combineren met Cetanest. Dit middel versterkt de werking van de morfine zodat je niet teveel morfine binnenkrijgt. 

Hallucineren en angstaanvallen

Maar de Cetanest kan ook veel bijwerkingen hebben zoals angstaanvallen, je kunt er van gaan hallucineren, niet meer goed praten en je gaat slecht zien. Je raadt het al: bij mij ging dat niet zo goed. Ik heb meerdere keren in vier dagen naast het bed gestaan, klem tussen de slangen. Het niet goed kunnen praten en zien duurde nog langer. 

Morfinetabletten mee naar huis

Daarna ben ik voor de pijnstilling ingesteld op zes keer per dag Oromorf en toen kon ik na acht dagen naar huis met morfinetabletten en paracetamol (zes keer per dag). Dat vond ik best wel snel. Al met al vond ik de operatie tegenvallen, maar de begeleiding in het ziekenhuis was heel goed. Nu de hechtingen en de krammen eruit zijn voelt het allemaal een stuk beter. Wel heb ik wat ontstekingen rond de stoma, maar daar helpt de stomaverpleegkundige me mee.

Thuis verder herstellen

De eerste paar dagen thuis vielen me zwaar. Ik kreeg thuishulp. Nu gaat het elke dag een beetje beter hoewel ik nog wel steeds pijn heb en suf ben van de medicijnen. Mijn stoma slinkt al goed maar mijn buik is nog wel gezwollen. Ik neem veel rust en probeer elke dag wat meer te bewegen en de gewone dingen te doen. Voor de stomaverzorging heb ik wat aanpassing moeten doen in huis aan bijvoorbeeld de wastafel en de spiegel.

Tip: rustig aan doen

Als tip wil ik toch meegeven dat je vooral rustig aan moet beginnen met de gewone dingen te doen. In je hoofd met je vaak al verder terwijl je lichaam nog meer tijd nodig heeft.

 

Deel ook je ervaringen!

 

×