logo stomaatje alles over stomas

Carina – 45 jaar - 2 jaar een ileostoma door STC 

 

"Nadat ik twee jaar geleden in een rolstoel belandde en het noodzakelijk was om een stoma aan te leggen (wat niet vlekkeloos is verlopen, ik ben erg ziek geweest en er was ook een spoedoperatie noodzakelijk) wilde ik tijdens mijn herstel een doel hebben om voor mezelf te bewijzen dat het leven niet ophoudt in een rolstoel en met stoma. Omdat ik reizen heerlijk vind ontstond het idee om nu echt eens meer van de wereld te zien. Het werd een individuele rondreis door West Canada.

De voorbereiding bestond uit het uitstippelen van de route en het uitzoeken en vastleggen van de overnachtingen via internet. Ruim een half jaar van tevoren heb ik de reis geboekt. Ik heb ook een goede reisverzekering afgesloten waar ik naast mijn zorgverzekering bij problemen op terug zou kunnen.

Vooraf heb ik contact gehad met mijn leverancier, met hen heb ik overleg gehad hoeveel materiaal ik nodig had plus reserve, ook heb ik daar een stomapaspoort gekregen. In dit Stomapaspoort staan alle ziekenhuizen en apotheken mocht je die nodig hebben. Ik heb geen specifiek overleg gehad met mijn arts maar wel meegedeeld dat ik een rondreis in Canada ging maken. Mijn arts vond het een heel goed idee als ik mij maar goed zou voorbereiden.

Ik vloog economy vanaf Schiphol met KLM. Tijdens de douanecontrole is het belangrijk dat je aangeeft dat je een stoma hebt, dit om misverstanden tijdens het fouilleren te voorkomen, doordat ik dit heb aangegeven en ook dat ik een urinezak op mijn buik droeg merkte ik dat ze zowel in Nederland als Canada tijdens de controle heel discreet en voorzichtig te werk gingen. 

 

 

Ik werd gefouilleerd en heb gelijk tegen de douane gezegd dat ik een stoma en een katheter heb. Ik werd naar een apart hokje gebracht en daar stonden twee douane dames waarvan de één toekeek en de ander fouilleerde, ik moest wel mijn trui omhoog doen en mijn stomazakje en urinezak laten zien. Omdat het keurig in een apart hokje gebeurde en de dames heel vriendelijk waren voelde ik me maar een klein beetje opgelaten. Maar doordat ik veiligheid belangrijker vind was het fouilleren voor mij geen probleem.

Vanwege het feit dat ik een rolstoel zit kon ik niet door de bodyscan waar iedereen doorheen gaat, daarom werd ik naar een apart hokje geleid. Ik stond er eigenlijk verbaasd van dat er met het checken van de bagage heel makkelijk met mijn medische hulpmiddelen werd omgegaan, er werd niet eens naar mijn medische paspoort gevraagd.

Ik had van tevoren wel geïnformeerd of ik extra bagage mocht inchecken en dat was akkoord als ik een medische verklaring bij mij had. Maar doordat ik uiteindelijk mijn stomamateriaal (wat met de handbagage mee moest) heb verdeeld over de handbagage van mij en mijn reisgenoot was extra bagage niet nodig.

Het stomamateriaal heb ik verdeeld over mijn handbagage en mijn koffer. Voor de eerste 10 dagen had ik de voorraad in mijn handbagage gedaan zodat -mocht mijn koffer vermist raken- ik ruim de tijd had om nieuw materiaal te regelen. Mijn stomapaspoort zat ook in mijn handbagage. Stomaplakken mogen niet in het ruim, door de lage temperatuur wordt de plaklaag aangetast, deze heb ik wel voor heel de vakantie in mijn handbagage gedaan. Ik had er één in mijn grote koffer gestopt en het klopt inderdaad dat het niet goed ging, deze was helemaal verfrommeld.

Ik kwam goed uit met de hoeveelheden die ik mee mocht nemen. Het scheelt dat je water voor het schoonmaken van de stoma nog na de douane kan kopen en anders is het natuurlijk ook in het vliegtuig te verkrijgen. 

Mijn medicatie heb ik voor drie weken meegenomen in mijn handbagage, daarnaast is het belangrijk dat je een medicijnpaspoort bij je hebt. Als voorzorg heb ik voldoende Lactulose meegenomen. Deze heb ik sowieso nodig bij verstopping, nu had ik wat extra bij me. En als voorzorgmaatregel had ik O.R.S. meegenomen.

Alleen de stewardess die in ons gangpad haar werk deed heb ik verteld van mijn stoma, zodat ze wist wat ik achter het zelfgemaakte gordijntje (opgehangen trui) deed. Omdat ik ook rolstoelafhankelijk ben en tijdens de vlucht geen beschikking zou hebben over een rolstoel, wist ik dat ik dus 9 uur lang niet naar het toilet zou kunnen. Ik had mijn stomatasje met alle benodigde materialen in mijn handbagage, tijdens de vlucht heb ik eenmaal mijn zakje moeten wisselen. Voordeel is wel dat ik een tweedelig systeem heb, maar bij een eendelig systeem kan je de inhoud van je zakje legen in een goedkope bidon/ flesje met ruime opening en dop die je daarna weggooit. Mijn medereizigster hield een jas voor me op zodat ik tijdens het wisselen niet in het zicht zat. Ik heb zonder problemen het zakje kunnen wisselen, ook omdat je een uitklaptafeltje voor je hebt waar je alles netje klaar kan leggen. De mensen achter me zouden misschien wat hebben kunnen ruiken maar als je de ventilatie boven je stoel aanzet is de lucht zo weg. Mijn medereiziger heeft daarna het afvalzakje naar het toilet gebracht en alles verliep zonder problemen.

De gordel zat niet prettig tijdens het opstijgen en landen, hij drukte precies op mijn stoma en ik heb hem daarom al wat losser gezet dan eigenlijk toegestaan. Voor de volgende keer neem ik mijn stomacap mee.

Op de andere luchthavens, aankomst in Calgary, hoefde ik niks te laten zien en mocht ik zo door. Ik kreeg zelfs voorrang op iedereen maar dat zal door mijn rolstoel gekomen zijn, ik had assistentie nodig om uit en in het vliegtuig te komen. Bij vertrek uit Vancouver had ik wel te maken met controles en heb ik mij goed verstaanbaar kunnen maken in het Engels, maar mocht dit problemen hebben opgeleverd had ik ook nog een kaartje bij me waarop alle vertalingen met betrekking tot je stoma op staan.

 Mijn ervaring is dat de toiletten er in Canada op de luchthaven veel schoner en netter uitzagen en op het invalide toilet was er ruimte en voorzieningen genoeg. De toiletten op Schiphol vind ik minder schoon. Voor het overgrote deel waren de toiletten in Canada zelf schoon en netjes, in de bergen en natuur heb je houten toilethokjes die zeer ruim zijn en ook erg schoon en netjes waren en op de meeste toiletten was voldoende toiletpapier aanwezig.

 

 

Er zijn zeer grote supermarkten waar je voor bijna alles terecht kunt maar het belangrijkste: waar je eigenlijk dezelfde etenswaren kan krijgen als bij ons. Ze hebben er wel meer keuzes als je bijvoorbeeld een lactose of glutenallergie hebt. Als je onderweg bent en vooral in de natuur zul je er rekening mee moeten houden dat je soms best wat langere stukken moet rijden, het is dan belangrijk dat je voor onderweg genoeg eten en drinken bij je hebt. 

Op een overnachtingsplaats na waren er bij alle accommodaties (hotels, Chalets) nette en ruime badkamers. Nu moesten deze voor mij ook rolstoeltoegankelijk zijn waardoor de badkamers daardoor ruimer waren dan bij een normale badkamer. Het enige hotel waar de omstandigheden niet goed waren was een wat goedkoper hotelletje waar we alleen voor een tussenstop van één nacht verbleven. Ik had matjes meegenomen waardoor ik de zorg ook op bed of op de stoel kon doen.

Ruim voor mijn reis was ik al overgestapt op een tweedelig systeem, zelf vind ik dat zeker tijdens een reis handiger in gebruik. Ik heb niet meer gebruikt als anders. Tijdens de reis heb ik een keer lekkage gehad maar doordat er ruim voldoende toiletten onderweg zijn en ik altijd reservekleding en -materiaal bij me heb kon ik dit snel oplossen. 

Ik heb een fantastische reis gehad! Ik had mij gelukkig goed voorbereid wat mede gezorgd heeft voor het slagen van deze reis. Canada is een goed ontwikkeld land met goede voorzieningen. In heel Canada spreken ze Engels, ook in de Franstalige gedeelte kunnen ze goed Engels. Voor mij was deze taal geen probleem. Ik blijf wel rekening houden met welke maatschappij ik vlieg want de service en assistentie vind ik erg verschillen, al kan ik dat alleen vergelijken wat betreft de service als je in een rolstoel zit want bij de vorige vluchten had ik nog geen stoma. 

 

Mijn tips:

  • Belangrijke tip die ik anderen wil meegeven is echt een goede voorbereiding! Je kan beter teveel voorzorgsmaatregelen nemen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 
  • Tijdens je vlucht is het handig om aan het raam te zitten indien je niet van je stoel af kan, zodat je je kan afschermen bij de stomaverzorging. 
  • Een paar druppels of poeder om de geur in je zakje te neutraliseren zou eventuele luchtjes tijdens het verwisselen in het vliegtuig voorkomen. Maar op de toilet is dat misschien niet echt noodzakelijk.
  • Nog een tip als je veel last van lucht hebt, een luchtventiel op je stomazakje. Echt heel praktisch! Voor mij was het een uitkomst tijdens zo’n lange vlucht. 
  • Neem liever iets teveel stomamateriaal mee dan te weinig. Stomaplakken niet in je koffer maar in je handbagage meenemen.
  • Ik heb een blog gemaakt van mijn reis in Canada. Deze kan je hier vinden."

 

×