logo stomaatje alles over stomas

September 2023

App voor stomadragers

De OstoBuddy app, ontworpen om mensen met een stoma te ondersteunen in hun dagelijkse leven, is nu ook beschikbaar in de Nederlandse taal. Dit wordt mogelijk gemaakt door een vruchtbare samenwerking tussen de maker van de app en Stichting Stomaatje, een organisatie die zich inzet voor stomadragers.

Geboren uit noodzaak

De OstoBuddy app werd “geboren” in maart 2014. De ontwikkelaar -Kishore, zelf ook stomadrager- plaatste voortdurend post-it-notities op zijn badkamerspiegel om de veranderingen bij te houden, in een poging om lekkages, huidproblemen en misgrijpen van stomamateriaal te voorkomen. Omdat hij een groot deel van zijn werk moest reizen en de post-it briefjes thuis hingen, was het moeilijk om de wijzigingen bij te houden.

 

Maanden van onderzoek en ontwikkeling

Met een achtergrond in Business en Engineering begonnen bij Kishore de eerste ontwerpversies tot leven te komen. Het leveren van een geoptimaliseerde gebruikerservaring was een hoofddoel en vereiste maanden van onderzoek en ontwikkeling. Gedurende de hele ontwikkelingscyclus hebben veel mensen bijgedragen, waaronder bloggers, software-ingenieurs en stomadragers.

 

Op initiatief van Stichting Stomaatje

Al in 2016 nam Stichting Stomaatje contact op met OstoBuddy. Ze zag de toegevoegde waarde van de app. In plaats van eenzelfde soort app te ontwikkelen in het Nederlands, hoopte Stichting Stomaatje dat het mogelijk was om de app te vertalen naar onze taal. Dit bleek in die tijd bijna onbegonnen werk, maar regelmatig contact bleef. In april 2023 spraken OstoBuddy en Stichting Stomaatje elkaar voor een laatste maal online om de laatste puntjes op de i te zetten voor de lancering van de nieuwste versie van de app. De 3.0 versie. Tegenwoordig zijn de technieken zoveel verbeterd dat het veel makkelijker is geworden om een app in een andere taal te tonen.

 

Enkele kenmerken van de OstoBuddy app zijn:

  • Gebruikers kunnen hun stomaverzorging volgen en belangrijke gegevens registreren, zoals lekkages, huidconditie en stoma-output.
  • Gebruikers houden bij welke materialen ze gebruiken en wanneer. Zo kunnen ze hun voorraad bijhouden van stomaproducten. Je bestelt zo je materiaal altijd op tijd, en komt niet zonder te zitten.
  • Gebruikers kunnen reminders instellen wanneer ze hun stomazakje moeten vervangen.

Met de toevoeging van de Nederlandse taal, zal de OstoBuddy app een nog waardevollere bron worden voor de Nederlandse stomadragers!

Suzanne Roelse, bestuurslid van Stichting Stomaatje: "Wij zijn verheugd over deze samenwerking en de mogelijkheid om de OstoBuddy app beschikbaar te maken in de Nederlandse taal en daarmee voor de Nederlandse stomadrager. Dit is een erg mooie ontwikkeling voor onze achterban."

 

  • De Ostobuddy app is gratis te downloaden voor zowel iOS als Android-apparaten via de respectievelijke app stores.
  • Voor meer informatie over de Ostobuddy app en hoe deze Nederlandse stomadragers kan ondersteunen, kun je terecht op Ostobuddy.
  • Op deze pagina hebben we alle relevante apps verzameld. En mis je er nog? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

×