Ik heb inmiddels 12 jaar een (ileo)stoma en heb al vele nieuwe producten voorbij zien komen. Ik blijf nieuwsgierig en wil dolgraag alles uitproberen. Is het een innovatie, iets wat er nog niet op de markt was? Kan het een verbetering betekenen voor een grotere groep stomadragers? Want met een stoma ben je dagelijks afhankelijk van je materiaal, hiermee valt of staat of je met een zeker gevoel de deur uit kan of durft.

De stomadouche is zo’n innovatie, en ik mocht hem als vakidioot uittesten!

Het is simpel gezegd een doorzichtige kap die je op je buik zet, ruim over je stoma heen. De stomadouche trekt tijdens gebruik licht vacuüm op de buik door middel van een siliconen ring, waardoor je je stoma in een afgesloten ruimte zonder lekken kunt schoonspoelen. In het totaalpakket dat je krijgt zit naast een handige opbergtas, ook een handdoekje en de hulpmiddelen om hem op je kraan te monteren. En heb je een ander soort kraan? Dan sturen ze je een ander tussenstuk zo na!

Mijn ervaringen met de stomadouche zijn erg positief. Allereerst vind ik hem mooi vormgegeven, hij misstaat zeker niet in de badkamer. Daarnaast was het enorm lekker, bijna een Wellness behandeling (en nee, ik heb geen aandelen, ik overdrijf niet ;) om mijn stoma en de huid er omheen schoon te spoelen met warm water. Het voelde als een lichte massage.

Maar goed, voor een massage van mijn stoma ga ik natuurlijk niet zoveel geld uitgeven (de aanschafprijs van de stomadouche is best hoog). Voor minder huidproblemen, minder jeuk en daardoor minder lekkage, heb ik daarentegen wel veel over.

Ik heb veel last van huidirritatie door een gevoelige huid (tot bloedens aan toe) en dan is het heerlijk om dit koud af te spoelen. Ook na een lekkage is de stomadouche erg fijn. Water reinigt op een milde manier (iets waar mijn huid blij van wordt!), waardoor ik geen lijmrestverwijderaar meer nodig heb bij gebruik van deze douche. Daarnaast heb ik het idee dat de barrièrecrème beter in mijn huid trekt. Ik voel me fris en schoon.

Ik moest wel even wennen om het stomadouchen in mijn dagelijkse ritueel te brengen, want voor je gevoel gaat het veel tijd kosten. Uiteindelijk blijkt, als je er handigheid in krijg, dat het maar 5 á 10 minuutjes kost.

Heb ik minpuntjes? Ja! Dat de douche beslaat vind ik jammer, ik wil graag mijn stoma blijven zien tijdens het douchen. Wie weet dat daar ooit nog een oplossing voor komt? Mijn duikbril beslaat ook niet meer tijdens het duiken, dus hier moet iets op te vinden zijn ;)

Conclusie? Eindelijk een prettige manier om mijn stoma en de huid er omheen te douchen zonder dat ik onder de ontlasting zit. Ik blijf de douche zeker gebruiken, als verwen extraatje in het weekend en om op langere termijn uit te testen wat het met de kwaliteit van mijn huid doet, want daar ben ik nog wel nieuwsgierig naar. 

Eliene, oprichtster Stichting Stomaatje

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.