Ik heb inmiddels 12 jaar een (ileo)stoma en heb al vele nieuwe producten voorbij zien komen. Ik blijf nieuwsgierig en wil dolgraag alles uitproberen. Is het een innovatie, iets wat er nog niet op de markt was? Kan het een verbetering betekenen voor een grotere groep stomadragers? Want met een stoma ben je dagelijks afhankelijk van je materiaal, hiermee valt of staat of je met een zeker gevoel de deur uit kan of durft.

De stomadouche is zo’n innovatie, en ik mocht hem als vakidioot uittesten!

Het is simpel gezegd een doorzichtige kap die je op je buik zet, ruim over je stoma heen. De stomadouche trekt tijdens gebruik licht vacuüm op de buik door middel van een siliconen ring, waardoor je je stoma in een afgesloten ruimte zonder lekken kunt schoonspoelen. In het totaalpakket dat je krijgt zit naast een handige opbergtas, ook een handdoekje en de hulpmiddelen om hem op je kraan te monteren. En heb je een ander soort kraan? Dan sturen ze je een ander tussenstuk zo na!

Mijn ervaringen met de stomadouche zijn erg positief. Allereerst vind ik hem mooi vormgegeven, hij misstaat zeker niet in de badkamer. Daarnaast was het enorm lekker, bijna een Wellness behandeling (en nee, ik heb geen aandelen, ik overdrijf niet ;) om mijn stoma en de huid er omheen schoon te spoelen met warm water. Het voelde als een lichte massage.

Maar goed, voor een massage van mijn stoma ga ik natuurlijk niet zoveel geld uitgeven (de aanschafprijs van de stomadouche is best hoog). Voor minder huidproblemen, minder jeuk en daardoor minder lekkage, heb ik daarentegen wel veel over.

Ik heb veel last van huidirritatie door een gevoelige huid (tot bloedens aan toe) en dan is het heerlijk om dit koud af te spoelen. Ook na een lekkage is de stomadouche erg fijn. Water reinigt op een milde manier (iets waar mijn huid blij van wordt!), waardoor ik geen lijmrestverwijderaar meer nodig heb bij gebruik van deze douche. Daarnaast heb ik het idee dat de barrièrecrème beter in mijn huid trekt. Ik voel me fris en schoon.

Ik moest wel even wennen om het stomadouchen in mijn dagelijkse ritueel te brengen, want voor je gevoel gaat het veel tijd kosten. Uiteindelijk blijkt, als je er handigheid in krijg, dat het maar 5 á 10 minuutjes kost.

Heb ik minpuntjes? Ja! Dat de douche beslaat vind ik jammer, ik wil graag mijn stoma blijven zien tijdens het douchen. Wie weet dat daar ooit nog een oplossing voor komt? Mijn duikbril beslaat ook niet meer tijdens het duiken, dus hier moet iets op te vinden zijn ;)

Conclusie? Eindelijk een prettige manier om mijn stoma en de huid er omheen te douchen zonder dat ik onder de ontlasting zit. Ik blijf de douche zeker gebruiken, als verwen extraatje in het weekend en om op langere termijn uit te testen wat het met de kwaliteit van mijn huid doet, want daar ben ik nog wel nieuwsgierig naar. 

Eliene, oprichtster Stichting Stomaatje

 

   

Ik, Eliene, kreeg even geleden een e-mail binnen bij Stichting Stomaatje van een mede-stomadraagster die mij wel nieuwsgierig maakte, ze schreef:

 

"Hierbij een stukje dat ik heb geschreven over een product waar ik erg enthousiast over ben.

Niet alle buikwandbreuken kunnen operatief gecorrigeerd worden. Ook bij mij is dat het geval. Ik heb in de loop van de jaren al heel wat stomabanden uitgeprobeerd: met gat erin, zonder, met versteviging, zonder, met baleinen etc. Steeds had ik als probleem dat bij het zitten de band verschoof en dan door de kracht die dan op het stomazakje komt, mijn zakje los ging. Talloze lekkages heb ik hierdoor veroorzaakt. Sinds ik de Anodyne MyLign Pro draag heb ik geen last meer van lekkages.

Het is niet goedkoop, maar het is mij ook heel wat waard om met vertrouwen de deur uit te gaan zonder steeds ook een tas met reservekleding mee te moeten sjouwen."

 

En hiermee was mijn nieuwsgierigheid gewekt

Niet alleen omdat ik zelf ook nog steeds met een zoektocht bezig ben van breukbanden, hemden en broekjes. Ik heb heel wat producten uitgeprobeerd; van standaard breukbanden zoals die zwarte van Basko, die ik later aan liet passen bij de leverancier, tot vervaardigd bij een instrumentenmaker (dit kan helemaal naar wens, kijk eens bij Probrace). Uiteindelijk ben ik bij de producten van Vanilla Blush terechtgekomen, hemden en broekjes die veel steun geven. Ook de producten van Comfizz zijn erg fijn, en de banden van corsinel draag ik graag met warm weer. Ik wissel af, met sport draag ik weer een andere band dan dagelijks. Toch blijf ik op zoek naar verbetering.

(op de foto hieronder; boven een aangepaste breukband van Basko, en eronder een helemaal op maat gemaakte band van Probrace die ik beiden nog draag)

 

 

Ook wekt het mijn nieuwsgierigheid omdat ik nog steeds veel mensen hoor die nog geen breukband hebben gevonden die bij hen goed zit. Dan wordt mijn interesse bij nieuwe producten wel gewekt, wie weet zijn er weer mensen mee geholpen!

 

Een aantal reacties van onze achterban:

"Ik heb een colostoma en ik heb een breuk opgelopen. Er is een breukband aangemeten en die heeft mijn huid erg beschadigt. De medewerkster van de medische speciaalzaak zei dat ze zo'n beschadiging nog niet meegemaakt had."

"Ik kreeg blauwe plekken en schaafwondjes van de breukband die ik droeg."

"Gisteren mijn breukband gehad hij zit redelijk, hij snijdt wel in mijn rug."

Mijn stomasteunband gisteren wat langer om gehad. Goede steun, maar ook broeiend warm. Nu in twee huidplooien eronder huiduitslag (rood, bultjes en jeuk). Ik draag hem over mijn onderbroek omdat het anders nog warmer/ zweteriger wordt onder de band."

"Mijn man heeft een breuk bij het stoma, hij is er al eens aan geopereerd maar binnen het jaar was de breuk terug. Nu is het zo groot dat er een voetbal in kan. Er is geen enkele breukband die goed past en een breukbroek is ook geen optie maar wat nu?"

 

Wat is Anodyne MyLign Pro?

Anodyne® verkoopt AlignMed's houding corrigerende kleding voor mannen en vrouwen. Deze producten zijn geïnspireerd door Kinesiotape, een technologie die vaak door fysiotherapeuten wordt gebruikt om spierfunctionaliteit te corrigeren, bloedcirculatie te verbeteren en pijn en spanningen te verminderen of zelfs te laten verdwijnen. De producten worden zowel preventief als ter behandeling van klachten gebruikt.

 

De MyLign Pro is een houding corrigerend vest, niet specifiek bedoeld voor mensen met een stoma. De producten kunnen door iedereen worden gebruikt voor de dagelijkse activiteiten, werk en sport. Het is ook geen product wat in de vergoedingen valt helaas, al zijn ze hier wel mee bezig heb ik me laten vertellen.

 

Mijn eerste indruk

Allereerst vond ik het een enorme eer dat ik dit product uit mocht testen! Het kwam binnen in een hele mooie en stevige doos, het voelde echt als een kadootje.

 

 

In de doos zat een vest en twee extra NeuroBands in verschillende lengtes (zie de foto hieronder), het zag er ingewikkeld uit. Ik heb er echt even de gebruiksaanwijzing bijgepakt om erachter te komen hoe ik het vest moest dragen. Je hebt het vest in een vrouwen en mannen versie, uiteraard heb ik die voor de vrouw mogen uittesten.

 

 

Ik ontving het vest in een extreem warme periode in de zomer en toen heb ik het testen toch even uitgesteld. Want dat viel me meteen al op: je kunt het vest niet onder een hemdje dragen, hij is erg breed bij de schouders. Ook is de voorstof toch wat dikker, dus warm in de zomer omdat het je gehele bovenkant exclusief je armen bedekt. Voor mannen zal dit gemakkelijker te bedekken zijn in de zomer onder een shirt met korte mouwen, maar het blijft wel warm. Het vest heeft aan de voorkant een zachte stof van dun neopreen (ha ik heb een duikpak in een dikkere variant :), en ook op een paar plekken aan de achterkant, op deze stof kunnen de Neurobanden met klittenband aangedrukt worden. Je kunt zo steun creëren waar je maar wilt. Fijn, dus ook te gebruiken bij mijn rugpijn!

 

 

Onder bij de heupen zit aan elke kant een elastieken band die je zelf aan kunt trekken in de gewenste maat. Zo kun je ervoor zorgen dat het hemd bij je stoma heel strak zit of juist los, net waar je behoefte aan hebt. Heel makkelijk kun je tussendoor de trekkracht even verstellen, lekker als je na het eten op de bank zit en hij dan net even teveel op je buik en stoma duwt ;)

 

 

Natuurlijk heb ik hem zelf uitvoerig getest

Terwijl ik hem aandeed en in de spiegel keek kwam mijn man langs en zei dat ik eruit zag als iemand van de CIA met een kogelvrij vest. En ik voelde me ook best stoer en sterk eigenlijk haha. Ik deed hem aan -best strak zit het vest, maar toch knelt hij nergens, heel bijzonder!- en meteen voelde ik de steun terwijl het wel comfortabel zit, en niet als een korset zoals sommige breukbanden wel aan kunnen voelen, heerlijk!

 

 

Draagcomfort

Hij sluit aan de voorkant met een rits, onder de rits bij de buik kun je hem eerst met 3 haakjes sluiten voor extra steun. Heel gemakkelijk maar voor mij en ik vermoed misschien meer mensen niet prettig, want de rits en de haakjes drukken op mijn littekens en het zakje. Er zit wel een beschermend stukje stof achter de rits maar het is over mijn littekens toch niet helemaal prettig, zeker als ik hem langdurig heb gedragen. Je kunt er natuurlijk een katoenen hemd onder dragen als extra bescherming, maar zelf vind ik dat wat veel worden.

 

 

Heel erg fijn zijn de splitjes aan de zijkant bij de heupen, zo heb je ruimte bij het zitten en kruipt het hemd niet op. Ik heb wel een korte buik en het hemd komt bij mij erg laag, wat ik niet prettig vind zitten onder mijn kleding en bij het zitten want het drukt op mijn stomazakje en krult op. Aan de achterkant zit een dunne ademende stof wat heel prettig is bij zweten en warm weer, lekker luchtig!

 

De ondersteuning

Ik heb echt behoefte aan veel steun met een hele slechte buikwand door een buikvliesontsteking (en 9 maanden open buik) en vele operaties. Niet alle ondersteunende producten geven bij mij voldoende steun. Ik fitness ook (inclusief krachttraining) en houd van een lekkere lange duik met een flesje zuurstof in ons mooie Zeeland en ook hiervoor wil ik voldoende ondersteuning maar geen product wat me in de weg zit of verschuift. Nu worden de producten voor stomadragers onderverdeeld in 3 levels; 1, 2 en 3. Level 3 valt in de vergoedingen. Dit vest voelt voor mij persoonlijk als ondersteuning level 3+. Je moet hiervoor natuurlijk wel de goede maat nemen. Fijne vind ik ook dat je gehele buik ondersteuning krijgt, van boven tot onder.

 

Conclusie

Als je hem aandoet voel je meteen de steun, geweldig! Hij zit ook enorm comfortabel, ik heb nog nooit zo'n comfortabele breukband gedragen die tegelijkertijd wel voldoende steun geeft. Bij andere banden kreeg ik nog wel eens blauwe plekken of striemen, niets van dit alles bij dit vest. Ik hoop stiekem dat er in de toekomst een vest speciaal voor stomadragers gemaakt kan worden met de sluiting op een andere plek zodat de ritssluiting niet meer op de littekens en het stomazakje valt. Wie weet dat het in de vergoedingen mag vallen net als de andere breukbanden. En als we toch bezig zijn, ook een zomerversie voor de vrouwen die minder opvalt onder hemdjes en jurkjes met spaghettibandjes! Bij mij belandt hij in ieder geval niet in de kast, in de wintermaanden en met sporten zal ik dit heerlijke en goed ondersteunende vest zeker dragen!

 

 

  • Kijk voor interesse in dit product hier. Je kunt het product zelfs 14 dagen gratis en vrijblijvend uittesten!

 

 

 

In onze zoektocht naar hoe je met je stomamateriaal het beste om kunt gaan in alle (temperatuur)omstandigheden hebben wij accessoires voor stomamateriaal gezocht en getest. Want koude was niet zo erg, maar als je stomazakjes of de huidplaten van het tweedelige systeem (te lang) in de warmte (ruim boven kamertemperatuur) hebt liggen, gaan ze ‘zweten’ en plakken ze aan elkaar. Soms zijn ze zelfs niet meer bruikbaar. Dus hoe ga je die vervoeren in warmte? Vooral in de zomer of in warme streken als er geen stopcontact is om iets op gekoelde temperatuur te houden?

FRIO Astrid Euro

Al weer jaren geleden ontdekten we producten van ‘FRIO Astrid Euro’. Het was ontwikkeld om insuline op de juiste temperatuur zo’n 48 uur gekoeld te kunnen houden en vervoeren. Wij zagen een kans en vroegen of wij enkele modellen van hen mochten testen.

EXPEDITIE model

Toen wij de aanwijzingen opvolgden op de verpakking en de kristallen van de binnenste tas gelijkmatig verdeelden en ongeveer een kwartier in koud water legden, zodat het opzwol en een gel wordt, en daarna even met rust lieten, merkten we dat het van binnen iets vochtig is. Dus deden we het eendelige stomazakje of de huidplaat (van het tweedelige systeem) in een plastic afvalzakje, want bij vervanging van je stomazakje heb je toch een afvalzakje nodig om je volle zakje weg te kunnen gooien. Het merk heeft diverse modellen, maar wij hebben in de tests gezien dat alleen het EXPEDITIE model aan de maten voldoet om de eendelige stomazakjes of de platen van de tweedelige systemen te kunnen bergen. De maat van dit tasje laat 1 à 3 platen toe en dan is ie vol. Daarna gaat de binnenste zak in de buiten tas en kun je het is je tas meenemen waar je normaal al je spullen in meeneemt.

VELE KLEUREN

Inmiddels zijn er vele kleuren buitentasjes te verkrijgen, dus kijk op de foto welke kleur je het meeste aanspreekt. Het is niet goedkoop, maar het is een goede oplossing om je platen gekoeld te kunnen vervoeren zonder stroom. De binnenste tas kan weer in het water gelegd worden als de gel zich weer tot kristallen gaat veranderen en de koeling dus niet meer optimaal is. Dan is het in 4 à 5 minuten alweer geactiveerd. Zolang de kristallen tot gel vormen functioneert de koeling. Door de koeltas te laten ademen, aan de buitenlucht in contact te laten komen, kan het verdampen van het vocht in de binnenste tas plaatsvinden.

STRAND of VAKANTIE

De koeltas kan urenlang in de bagage worden vervoerd. Misschien is het een idee om bij een bestelling van stomamateriaal ook een doosje te laten om verpakken tot gesealde een-verpakkingen eendelige stomazakjes of huidplatenplaten van de tweedelige systemen. Zo heb je sneller je tasje klaar voor vertrek. Je stomamateriaal mag wel in koeltas of koelkast worden verplaatst, maar dit tasje mag NOOIT in de koelkast worden gelegd.

 

Je kunt de koeltasjes ook via ons bestellen! (zonder verzendkosten)

Bestel nu 

 

 

 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.