Eliene: Ik heb al vele operaties in een lange lijst van verschillende ziekenhuizen ondergaan, maar dit was de eerste waarbij er werd gevraagd of ik rondom de operatie muziek wil luisteren door middel van een leen tablet en koptelefoon. Ja graag! Heel erg benieuwd en ook nieuwsgierig wat dat met en voor me doet!

 

Muziek betekent heel veel voor mij. Nachtenlang luisterde ik muziek in het ziekenhuis. Eenzame nachten met snurkende patiënten naast je. Piepende infuuspalen, fluisterende verpleegkundigen, Crocs die rennen naar een bel die op een kamer aan het einde van de gang gaat, de oude man die elk uur naar het toilet schuifelt. Bij zulke nachten vond ik het heerlijk om weg te dommelen in m'n eigen cocon met muziek in m'n oren. Het zorgt dat ik me ontspan en me minder angstig en eenzaam voel.

 

Vroeger op een discman met cd's en grote koptelefoon (na even Googlen zie ik dat die grote dingen nog steeds bestaan!). En ja ik heb ook een walkman gehad, maar gelukkig werd mij het ziekenhuis in die tijd nog even bespaard 😉. Later werd dit een MP3 speler met bedrade oortjes waarbij ik er van tevoren via de computer muziek opzette. En inmiddels via Spotify en WiFi alles te kiezen via mijn telefoon en te beluisteren via draadloze oortjes. Het slaapt steeds lekkerder.

 

Maar nu dus muziek voor, tijdens en na de operatie. Dat is toch even andere koek. Bij de intake krijg ik een leen tablet en een bedrade koptelefoon. Zo eentje die vroeger altijd bij de tv in het ziekenhuis zat. Ik kan uit allerlei mapjes met muziek kiezen. Daar zit duidelijk niet mijn smaak tussen, maar gelukkig kan ik ook mijn eigen Spotify account gebruiken. Waarbij ik uiteraard van tevoren al had nagedacht wat ik wilde luisteren en een mapje had klaargezet.

 

De muziekkeuze was nog best lastig, want wat luister je op het moment van onder narcose gaan? Wat wil je op zo'n moment het liefste horen? Iets waar ik nog nooit over na had hoeven denken. Ik houd van de meest uiteenlopende muziek, van klassiek en jazz tot rock en metal. Net waar ik op dat moment zin in heb.

 

Ik besprak het in mijn omgeving en dan merk je dat zo'n keuze enorm persoonlijk is, alleen jijzelf kunt deze keuze maken. Ik ben laatst naar mijn favo band Rammstein geweest in het Goffertpark, maar ik heb niet het idee dat dat voor mij de meest ontspannende muziek is om in te slapen (voor mijn man overigens wel, zo zie je maar haha). Dus ik kies voor muziek van Maria Mena, iets wat ik vaak in die lange nachten in het ziekenhuis heb geluisterd.

 

Dan ben ik zo goed voorbereid en zul je net zien, je Spotify wachtwoord blijkt een foutmelding te geven zodra je hem op het leen tablet intypt! En wat dan?!? Zo net voor de operatie kan ik niet al te best meer nadenken van de opkomende zenuwen, maar gelukkig bedenk ik me dat ik de muziek ook op YouTube op kan zoeken. Opgelost!

 

Voor de operatie blijk ik maar weinig tijd te hebben om lekker in bed naar muziek te luisteren. De ene na de andere verpleegkundige en arts komt langs, dan snel omkleden en hup het bed wordt opgehaald. Ik zag wel een patiënt tegenover mij in het operatiecomplex ietwat nadenkend naar het op mijn bed liggende tablet kijken, van wat moet je daar nu weer mee tijdens een operatie? Haha.

 

Nadat ik op de operatietafel ben getild kan het echte werk beginnen. De anesthesist vertelt dat er hele goede ervaringen zijn met muziek tijdens de operatie en ze met een aantal andere ziekenhuizen meedoen aan een onderzoek. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat muziek rondom operaties vele voordelen heeft. Muziek voor, tijdens en na de operatie blijkt tot minder angst, pijn en medicatiegebruik te leiden. En het is een duurzame behandeling zonder bijwerkingen, wat wil je nog meer! Hopelijk wordt muziek uiteindelijk de standaard rondom een operatie. Later las ik zelfs dat muziek ook wordt gebruikt op de IC, maar dan met echte musici aan het bed. Wat mooi en goed! Ik weet nog dat mijn ouders een radio mee namen toen ik op de IC lag en van de beademing af was. De muziek gaf me een gevoel van thuis, warm en vertrouwd.

 

Weer terug naar mijn operatie, want dat moet ook nog ‘even’ gebeuren. Ze testen de koptelefoon, en geven aan dat ze hem niet te hard zetten. Doordat het pilletje wat ik eerder kreeg goed begint te werken heb ik niet meer de kans gehad te vragen waarom de muziek niet hard mag staan.

 

Normaal hoor je het operatieteam met elkaar overleggen, het gereedschap wordt klaargelegd, infuus geprikt etc. Maar nu hoor ik heerlijke ontspannen muziek. Ze vragen altijd of je, terwijl ze het kapje op je neus en mond zetten, aan iets leuks wilt denken. Maar dat is nu niet nodig, ik ben totaal relaxed en wordt nog net niet met een grote smile wakker op de verkoever haha. Ik ben nog nooit zo ontspannen wakker geworden. Uiteraard ben je onder narcose en totaal weg terwijl de muziek zich afspeelt, maar toch doet het blijkbaar iets met je hersenen. Een enorm bijzondere ervaring! Ik kijk al bijna uit naar de volgende operatie 😜.

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.