logo stomaatje alles over stomas

Geen urinestoma maar een splint. Het verhaal van Kees

 

Een blaas- en een niertumor

Kees, 75 jaar: Het begon allemaal voor mij in 2008: toen ontdekte ik bloed in mijn urine. Na een echo en een CT-scan bleek dat ik twee tumoren had. Eentje in mijn blaas en een in mijn nier. Gelukkig was de tumor in mijn nier ingekapseld en waren er geen uitzaaiingen. Die nier is met tumor en al operatief verwijderd.

Tur-ingreep

De tumor in mijn blaas werd behandeld via een tur-ingreep (via de plasbuis). De artsen brandden de tumor keer op keer weg en daarna kreeg ik telkens chemische blaasspoelingen. Zo heb ik het jaren gedaan, ik heb deze behandeling wel 10 of 11 keer gehad.

Toch een blaasverwijdering

Eind 2021 werd de tumor in mijn blaas steeds agressiever en werd het risico dat hij door de spierwand zou komen steeds groter. Daarom is mijn blaas verwijderd, samen met de prostaat en de lymfeklieren. Gelukkig bleek dat die nog schoon waren. Ik kreeg ter voorbereiding eerst 12 weken chemo, daarna volgde de operatie.

Splint in plaats van stoma

Omdat ik nog maar één nier heb, is in overleg besloten dat ik geen urinestoma (Bricker) zou krijgen, maar een ureterocutaneostomie. Daarbij krijg je een splint, dat is een dun slangetje dat vanaf de nier door de urineleider loopt en zo uit je buik steekt. Het voorkomt het risico op vernauwing van de urineleider. Zo weten we zeker dat de afvoer van urine van de nier naar buiten toe goed gaat.

Verzorging van de splint

Ik heb een week in het ziekenhuis gelegen, daarna ben ik nog vier dagen naar een verzorgingshuis geweest. In het verzorgingshuis leerde ik om zelf mijn splint te verzorgen, daarna kon ik naar huis. Thuis heb ik nog een week thuiszorg gehad en sindsdien doe ik het zelf. De verzorging is heel gemakkelijk. Na wat lekkages en huidproblemen heb ik nu fijn materiaal van Eurotec en omdat ik een splint heb, hoef ik niet te knippen voor een roosje. De splint past prima door het gaatje van de plak heen! Het is wel goed oppassen met verschonen, ik heb al eens gehad dat de splint losraakte en meekwam met het zakje.

Elke twee maanden een nieuwe

Om de 8 weken moet de splint verwisseld worden en krijg ik een nieuwe. Dat doen ze nu nog in het Erasmus MC, waar ik ook ben geopereerd. Voor mij is dat best een afstand, ik woon namelijk in Westkapelle in Zeeland. Gelukkig kan ik straks naar het ADRZ in Vlissingen, dat is maar een half uurtje rijden.

Het verwisselen van de splint

De splint zit met een soort J-vormpje aan de nier vast. Bij het inbrengen van de nieuwe splint, doen ze eerst een soort dun ijzerdraadje door de splint, zodat het stevig genoeg is om door de urineleider naar de nier te schuiven. Als er dan urine uitkomt, weten ze dat-ie goed zit en kan het ijzerdraadje eruit. Dan knippen ze het stukje van de splint dat uit je buik komt op lengte, bij mij is dat ongeveer 6 centimeter. Je voelt er weinig van. Het is soms wel even zoeken naar de urineleider, maar alles bij elkaar is het in vijf of tien minuten gebeurd.

Een extra operatie

Toen ik net dit stukje had geschreven, kreeg ik een tegenvallend bericht: bij de laatste controle in het Erasmus zagen ze bij de cystoscopie nog iets in de plasbuis zitten wat er niet hoorde. Voor de zekerheid kreeg ik een scan en toen kreeg ik het bericht dat de plasbuis verwijderd moest worden. En als je dan hoort dat dit maar bij 5% in Nederland voorkomt, dan is dat extra zuur.

De operatie duurde wel korter dan de blaasverwijdering maar ik had meer last van het herstel. De eerste 6 weken kon ik heel moeilijk zitten. In totaal duurde het 8 tot 10 weken voordat ik weer op de racefiets kon, mijn hobby. Terwijl ik na de blaasoperatie na 4 weken alweer op de racefiets zat. Nu gaat het gelukkig prima en bij de laatste echo’s was alles schoon. Dus nu kan ik eindelijk naar Vlissingen in plaats van naar Rotterdam voor de splintwissels.

Meer bekendheid

Ik vind het fijn dat ik hier mijn verhaal kan delen. Er is weinig over bekend, maar toch krijgen in het Blaaskankercentrum in Rotterdam meerdere patiënten per jaar een splint in plaats van een stoma. Er is goed met de splint te leven en ik hoop dat mijn verhaal bijdraagt aan meer bekendheid.

 

Deel ook je ervaringen!

 

×