logo stomaatje alles over stomas

 

26 mei 2013

Zwemdag Stomaatje groot succes

 

 BERGAMBACHT - De jaarlijkse zwemdag van Stichting Stomaatje is een groot succes geweest en bezocht door bijna 40 personen waarvan 29 stomadragers centraal in Nederland. Dit jaar werd het project voorbereid en op de dag geleid door Suzanne Roelse van Stichting Stomaatje ondersteund door het team.

“Wij organiseren jaarlijks voor mensen met een stoma, en hun naaste omgeving,” vertelt Suzanne, webbeheerder en zus van een stomadrager, “een gezellige dag waarbij ‘ontmoeten en overwinnen’ op de eerste plaats staan. Andere jaren kwamen er meestal zo’n 20 a 25 deelnemers op af, maar dit jaar zouden we, als er op het laatste moment geen zieken waren geweest, het record van 40 hebben overschreden, nu hingen we daar tegenaan. We beseffen als bestuur dat we met het reserveren van een zwembad en aansluitend met elkaar te gaan wokken in een uitstekend restaurant centraal in Nederland de gouden formule hebben gevonden voor wat mensen nodig hebben, naast informatie op de site en de mogelijkheid tot internetcontacten via het forum: life ontmoeten en de drempel van een zwembad overwinnen onder een gelijkgestemde groep mensen van alle leeftijden, die niet opkijken van een zakje, breukje of littekentje hier of daar."

 

"Ook hebben we dit jaar met plezier geconstateerd dat de rolstoelgebruikers onder de stomadragers ons hebben gevonden en het aandurven om deel te nemen. Qua organisatie hebben wij als bestuur hierdoor ook weer verbeteringen aan te brengen in het draaiboek voor volgend jaar, want de rolstoelster, die per Valys vervoer was gebracht bij het zwembad en door ons naar het restaurant werd vervoerd, had beter even bij het restaurant kunnen worden afgezet in plaats van mee de autogarage in, waar door de weeks wel een lift bereikbaar is, maar op zondag geen gebruik van kon worden gemaakt, ervaren we.”

Toen in 2004 Eliene Roelse een stoma kreeg miste ze veel praktische tips, waardoor ze in haar herstel, als een soort dagbesteding, een pagina ging maken waarop ze al haar ervaringen vertelde. “Die pagina was al snel niet meer door te scrollen zo lang en het gastenboek werd al rap een contact-zoek-plek, waardoor ik samen met mijn zus naar oplossingen ben gaan zoeken. Het gevolg is dat Suzanne een forum ging bouwen en daarna een heuse website, waar ik dan weer de teksten in verschillende clusters ging verdelen, en de oprichting van Stichting Stomaatje een feit werd toen bleek dat de fabrikanten en leveranciers interesse kregen om ons te willen steunen. Het forum is inmiddels uitgegroeid tot ruim 3.000 leden waarvan er zo’n 1.200 zeer actief zijn en soms wel meer dan 100 berichten per dag plaatsen in de ruim 2.000 onderwerpen. Ruim 1.100 unieke bezoekers per dag op de site en het forum…. en we zijn op weg naar de 150.000 berichten, die waarschijnlijk dit jaar nog bereikt worden.

 

Doordat ik zelf in 2007 naadlekkage meemaakte en mijn herstel in de jaren 2004-2007 te niet werd gedaan, raakte ik pas goed arbeidsongeschikt. De website is daardoor meer en meer mijn project geworden om aanstaande stomadragers te informeren en in opleiding zijnde verpleegkundigen en artsen te helpen wat er allemaal nodig is te weten over de praktijk, gedachten en gevoelen van een stomadrager ongeacht wat de aanleiding is van het verkrijgen daarvan. Het interviewen van lotgenoten blijkt een verrijking voor site en toekomstige boeken. Het schrijven van mijn levensverhaal als een roman wordt als treffend en warm ervaren…. velen hebben mij al gevraagd een vervolg te schrijven. Tja, dat zal er dan maar van moeten komen. Zo ben ik toch nog tot nut voor de maatschappij.

 

Met een stoma kun je eigenlijk vrijwel alles nog of weer doen, alleen zwaar tillen en contactsporten verdienen extra aandacht om een stoma- of buikbreuk te voorkomen. Helaas is daar nog geen ‘ontslag uit het ziekenhuis’ boekje van gemaakt, waar tips over opstaan, uit bed gaan, buikspieroefeningen, revalidatieprogramma’s, wat je kunt opbouwen en hoe en vanaf wanneer, alles betreft sport en werk en andere dagelijkse dingen. Zwemmen is voor iedereen goed, ook voor stomadragers. En in tegenstelling tot niet-stomadragers…. Een plasje, poepje of windje komt bij stomadragers altijd in het zakje terecht. Hygiëne verzekerd dus. Ook met voeding is niet iedereen in staat alles te kunnen eten. Bij de een valt boonachtige groenten verkeerd, bij de anderen slecht verteerbare zaken als champignons of dradige groenten als asperges, daarom is een wok-restaurant helemaal geweldig omdat je zelf kunt kiezen wat je wilt eten. Door regelmatig van tafel te wisselen leer je de hele groep kennen die je verder kunt ‘ontmoeten’ op het forum.”

 

Wil je de eerste twee hoofdstukken lezen van de roman “Ik leef!” of meer lezen over alle ins&outs over stoma’s? Ga naar www.stichtingstomaatje.nl en je vindt allerlei thema’s waarheen je door kunt klikken.

 

 

 

×