Januari 2024

Stichting Stomaatje overhandigt cheque voor Oekraïne

Vol trots heeft Stichting Stomaatje een cheque van 250 euro overhandigd aan Ronald Holkamp en Kees Stoppelenburg van Stichting Krimpenerwaard-Oekraïne. Dit bedrag is de opbrengst van de jaarlijkse Rabo ClubSupport-actie. Stichting Stomaatje levert regelmatig dozen vol ingezameld stoma- en incontinentiemateriaal en verbandmiddelen aan Stichting Krimpenerwaard-Oekraïne. De cheque zal worden gebruikt voor het transport naar Oekraïne.

 

Stomamateriaal over

Het is Stichting Stomaatje al jaren een doorn in het oog dat nieuw geleverde stomaproducten niet teruggestuurd mogen worden naar de leverancier als er een verkeerde levering heeft plaatsgevonden, als er van materiaal moet worden gewisseld, als een stoma is opgeheven of als mensen overlijden. Het stomamateriaal blijft ongebruikt in de kast liggen of eindigt misschien zelfs in de vuilnisbak.

Stichting Stomaatje is daarom in 2015 het project ‘Stomamateriaal Over’ gestart met een informatieve website met marktplaatsgedeelte en een bijbehorende Facebookgroep waar stomadragers en hun naasten overgebleven materiaal kunnen aanbieden. Én waar zij overgebleven materiaal kunnen doneren voor bijvoorbeeld Suriname of Oekraïne.

 

Inzamelen voor Oekraïne

Stichting Stomaatje zet zich op dit moment vooral in voor de inzameling van niet-gebruikte medische hulpmiddelen voor de inwoners van Oekraïne. Stichting Krimpenerwaard-Oekraïne zorgt er vervolgens voor dat de verzamelde medische benodigdheden worden overgebracht naar het door oorlog geteisterde Oost-Europese land.

Inmiddels weten gelukkig vele stomadragers, bedrijven en stomaverpleegkundigen Stomaatje te vinden om ongebruikt medisch materiaal voor Oekraïne te doneren. Zo is de functie van Stichting Stomaatje uitgebreid van informatieverstrekker naar nu ook herverdeler van restmateriaal om verspilling te voorkomen.

Materiaal doneren?

Mensen kunnen het materiaal (na een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) opsturen of langsbrengen bij Stichting Stomaatje.

 

In de regionale krant

Tevens stonden we in de regionale krant Het Kontakt, je vindt het artikel hier.

Oktober 2023

 

Ons teamlid Monique stond met haar kinderboekjes in Zorgspeciaal van Hoogland Medical.

 


10 september hebben we onze tweede zwemdag van dit jaar georganiseerd. Het was een hele gevarieerde groep mensen, jong en oud en met diverse soorten stoma's. En juist een stoma verbindt iedereen, waardoor er al snel vele mooie gesprekken en leuke situaties ontstaan.

Een deelneemster: "Ik voelde me zeer welkom en het was super gezellig! Mijn dochter heeft ook erg genoten."

 

Het was (wederom, we weten het wel uit te kiezen zeg!) een snikhete zondag. De ORS en isotone vlogen ons om de oren haha. Maar juist daardoor was het koele water een verademing.

 

Margot van Bekroond Leven -Coach chronisch zieken en zelf ook een darmziekte- was onze gastspreker. Ze heeft het gehad over energiemanagement. Hoe kun je het beste omgaan met je energie, als je daar al minder van hebt? Dit was heel erg interessant en verhelderend.

 

Namens Mediq was stomaverpleegkundige Ronald aanwezig, waar je met vragen of bij eventuele problemen bij terecht kon. Hier overhandigde Eliene aan Ronald de EHBS, Eerste Hulp Bij Stoma-ongelukjes. Dank Ronald voor je hulp!

 

Onze vertrouwde badmeester Michiel was ook weer aanwezig, zoon van teamlid Wil. Een badmeester die dus weet wat een stoma is en nergens raar van opkijkt! Hij kan ook mooi vertellen en door middel van grappige anekdotes is niemand meer gespannen om het water in te gaan.

 

Daarna hebben we heerlijk gezwommen in het koele water. Er werd eerst een les Aqua-vitaal gegeven. Dit is een soort Aqua-Aerobic. Met oefeningen in het water, op passende muziek, om je spieren en gewrichten te versterken en je conditie te verbeteren. Er wordt op een rustig tempo gewerkt aan kracht, conditie, lenigheid en een betere coördinatie. Aqua-Vitaal is speciaal voor mensen die minder vitaal zijn of moeite hebben met de hoge intensiteit lessen.

 

Na het zwemmen werden goodiebags uitgedeeld, een tas vol goodies en informatie van onze sponsors.

 

Na het zwembad gingen we een hapje eten met elkaar, gezellig nababbelen, tips en ervaringen uitwisselen.

Sponsors van deze dag zijn: Marlen, AllweCare en Mathot. Hierdoor kregen de mensen een mooie korting op het restaurant.

 

En uiteraard een dank aan ons Stomaatje team, zonder hen kunnen we deze dag niet organiseren!

Wil je ons bij de zwemdagen helpen? Lees dit dan vooral even door en vul onderaan het formulier in!

  

We danken de sponsors van de zwemdag

Zwemdag Sponsors 2023:

 

marlen-logo.png   

allwecare.png

 

Een stomaverpleegkundige was aanwezig namens:       

  

Margot, coach voor chronisch zieken, was onze gastspreker

  

 

Wil je de zwemdag sponsoren of wil je op deze dag als vrijwilliger helpen?
Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

September 2023

App voor stomadragers

De OstoBuddy app, ontworpen om mensen met een stoma te ondersteunen in hun dagelijkse leven, is nu ook beschikbaar in de Nederlandse taal. Dit wordt mogelijk gemaakt door een vruchtbare samenwerking tussen de maker van de app en Stichting Stomaatje, een organisatie die zich inzet voor stomadragers.

Geboren uit noodzaak

De OstoBuddy app werd “geboren” in maart 2014. De ontwikkelaar -Kishore, zelf ook stomadrager- plaatste voortdurend post-it-notities op zijn badkamerspiegel om de veranderingen bij te houden, in een poging om lekkages, huidproblemen en misgrijpen van stomamateriaal te voorkomen. Omdat hij een groot deel van zijn werk moest reizen en de post-it briefjes thuis hingen, was het moeilijk om de wijzigingen bij te houden.

 

Maanden van onderzoek en ontwikkeling

Met een achtergrond in Business en Engineering begonnen bij Kishore de eerste ontwerpversies tot leven te komen. Het leveren van een geoptimaliseerde gebruikerservaring was een hoofddoel en vereiste maanden van onderzoek en ontwikkeling. Gedurende de hele ontwikkelingscyclus hebben veel mensen bijgedragen, waaronder bloggers, software-ingenieurs en stomadragers.

 

Op initiatief van Stichting Stomaatje

Al in 2016 nam Stichting Stomaatje contact op met OstoBuddy. Ze zag de toegevoegde waarde van de app. In plaats van eenzelfde soort app te ontwikkelen in het Nederlands, hoopte Stichting Stomaatje dat het mogelijk was om de app te vertalen naar onze taal. Dit bleek in die tijd bijna onbegonnen werk, maar regelmatig contact bleef. In april 2023 spraken OstoBuddy en Stichting Stomaatje elkaar voor een laatste maal online om de laatste puntjes op de i te zetten voor de lancering van de nieuwste versie van de app. De 3.0 versie. Tegenwoordig zijn de technieken zoveel verbeterd dat het veel makkelijker is geworden om een app in een andere taal te tonen.

 

Enkele kenmerken van de OstoBuddy app zijn:

 • Gebruikers kunnen hun stomaverzorging volgen en belangrijke gegevens registreren, zoals lekkages, huidconditie en stoma-output.
 • Gebruikers houden bij welke materialen ze gebruiken en wanneer. Zo kunnen ze hun voorraad bijhouden van stomaproducten. Je bestelt zo je materiaal altijd op tijd, en komt niet zonder te zitten.
 • Gebruikers kunnen reminders instellen wanneer ze hun stomazakje moeten vervangen.

Met de toevoeging van de Nederlandse taal, zal de OstoBuddy app een nog waardevollere bron worden voor de Nederlandse stomadragers!

Suzanne Roelse, bestuurslid van Stichting Stomaatje: "Wij zijn verheugd over deze samenwerking en de mogelijkheid om de OstoBuddy app beschikbaar te maken in de Nederlandse taal en daarmee voor de Nederlandse stomadrager. Dit is een erg mooie ontwikkeling voor onze achterban."

 

 • De Ostobuddy app is gratis te downloaden voor zowel iOS als Android-apparaten via de respectievelijke app stores.
 • Voor meer informatie over de Ostobuddy app en hoe deze Nederlandse stomadragers kan ondersteunen, kun je terecht op Ostobuddy.
 • Op deze pagina hebben we alle relevante apps verzameld. En mis je er nog? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

September 2023

 

Stomamateriaal voor Suriname

Er zijn veel landen waar stomamateriaal hard nodig is. Naast het inzamelen van medisch materiaal voor Oekraïne, zamelt Stichting Stomaatje ook stomamateriaal in voor Suriname. Vandaag dragen ze dit over aan stomaverpleegkundige Marry Broere.

 

Toenemende vraag uit Suriname

Stichting Stomaatje zamelt via hun eigen initiatief Stomamateriaalover.nl al enkele jaren overgebleven materiaal in voor stomadragers ten behoeve van Suriname. Daar is enorm veel behoefte aan. Nu de economische situatie in Suriname erg is verslechtert is er een toenemende vraag naar stomamateriaal. Het is steeds minder goed verkrijgbaar via de reguliere aanbieders in Suriname én het is voor stomadragers steeds lastiger te betalen.

 

SuriNed Foundation

De SuriNed Foundation zet zich samen met haar partners in voor het opleiden van stomaverpleegkundigen en voor continuïteit in beschikbaarheid van kwalitatief hoogwaardig stomamateriaal. Dit jaar vieren ze hun 10-jarig lustrum. Marry Broere is stomaverpleegkundige in Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda en is via SNF betrokken bij de stomazorg in Suriname.

 

Verzamelpunt Stichting Stomaatje

Marry Broere is naar het verzamelpunt van Stichting Stomaatje gekomen om dozen stomamateriaal in ontvangst te nemen. Zo krijgt het stomamateriaal wat in Nederland over is een nieuwe bestemming in Suriname en verdwijnt het niet in de prullenbak.

 

SuriNed Foudation: "Heel fijn dat jullie meehelpen voor de Surinaamse stomadragers. Wij brengen er kennis over stomazorg met Marry Broere en Nelleke van de Vliert en via Stomaatje ontvingen we stomamateriaal. GRAN TANGI"

September 2023

 

In het programma nieuwsuur, de aflevering van zondag 17 september, bespreken ze met Marcel Levi de toekomst van de zorg. Ze hebben het o.a. over een app voor patiënten met een stoma.

Dit gaat om de 𝐒𝐭𝐨𝐦𝐚 𝐀𝐩𝐩. Deze App helpt stomadragers door middel van veel advies en informatie op een overzichtelijke manier mét de optie voor lotgenoten contact. Het is een erg gebruiksvriendelijke app voor zowel 'beginners' als mensen die al langer een stoma hebben en/of hun naasten.

In de link hieronder zie je de aflevering waar het om gaat, rond 28:24 begint dit onderwerp. 

Nieuwsuur aflevering 17 september

September 2023

In de regionale krant Het Kontakt, je vindt het artikel hier.

 

 

Augustus 2023

 

We kwamen onverwachts voor in RoddelPraat op YouTube. 

Augustus 2023

Samenwerking Stichting Stomaatje en Stichting Krimpenerwaard Oekraïne

Vlak voordat er weer een transport met hulpgoederen naar Oekraïne gaat, komt Ronald van Stichting Krimpenerwaard Oekraïne de verzamelde stoma-, en incontinentiematerialen, maar ook verbandmiddelen en medicatie tot zelfs een medisch matras, bij Stichting Stomaatje ophalen. De stichting is namelijk een inzamelingsactie gestart om overgebleven medische materialen te verzamelen voor Oekraïne, want daar is de nood hoog. Deze actie wil de stichting extra kracht bijzetten door mee te doen met de Rabo ClubSupport actie, waarbij stemmen ingezameld kunnen worden. Hoe meer stemmen, hoe hoger de opbrengst!

 

Verrast door het vele materiaal wat ongebruikt in de kast ligt

Stichting Stomaatje had niet verwacht zoveel medisch materiaal in te kunnen zamelen. Er blijkt enorm veel materiaal bij de mensen thuis doelloos in de kast te liggen. Stoma- en incontinentiemateriaal wat verkeerd is geleverd en de leverancier door het strenge beleid niet terug kan nemen, overgestapt naar een ander merk, overleden of het stoma is bijvoorbeeld opgeheven. Ook stoma-accessoires als crème, ringen en pasta, drinkvoeding en ondersteunend ondergoed en breukbanden worden ingezonden.

 

Zonde vindt Stichting Stomaatje dat er zoveel ongebruikt op de plank ligt, waardoor ze de inzamelingsactie zelfs voor onbepaalde tijd heeft verlengd. Want het zou bij 1 transport blijven, en nu werkt ze alweer toe naar de tweede zending voor Oekraïne. Er blijven maar dozen met medisch materiaal binnenstromen, fantastisch!

 

Rabo ClubSupport actie

Mensen kunnen het materiaal (na een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) opsturen of langsbrengen bij Stichting Stomaatje. Het is fantastisch dat velen de verzendkosten zelf op zich willen nemen. En lukt dit niet, dan betaalt de stichting dit. Om dit te kunnen bekostigen doet de stichting mee aan de Rabo ClubSupport actie, zodat zij de plaatselijke Stichting Krimpenerwaard Oekraïne kunnen blijven helpen met hun zoektocht naar materialen voor het getroffen land. Mocht het bedrag groter zijn dan er nodig is, dan dragen ze bij aan de vervoerskosten die er gemaakt worden om het ingezamelde materiaal naar Oekraïne te brengen.

 

Het ingezamelde materiaal gaat volgende week naar Oekraïne

De garagebox van Stichting Stomaatje wordt weer leeggehaald zodat een 50-tal grote en zware dozen kunnen worden overgedragen aan Ronald, om volgende week mee op transport te gaan naar Oekraïne. Stomaatje heeft heel wat uurtjes besteed aan het herpakken van al het materiaal, zodat er zoveel mogelijk met het transport mee kan. Maar ook om ervoor te zorgen dat het stomamateriaal compleet is. Je hebt niets aan een huidplak waar geen zakjes bij zitten bijvoorbeeld, of andersom! Natuurlijk wordt er nog meer materiaal verwacht en zal Stichting Stomaatje blijven inzamelen, dat gaat weer met het volgende transport mee.

 

Geef je stem aan Stichting Stomaatje!

Ben je Rabobank lid in de regio Hollandse IJssel? Dan kun je van 4 t/m 26 september je stem aan Stichting Stomaatje geven. Ben je nog geen Rabobank lid? (met een rekening ben je nog niet automatisch lid) Dan kun je je via de Rabo App of online bankieren gratis registreren als lid. 

Geef je stem voor Oekraïne!

 

 

Augustus 2023

Teambuildingsdag voor de vrijwilligers van Stichting Stomaatje

Onze vrijwilligers zijn enorm belangrijk voor de stichting. Eigenlijk onmisbaar, want zonder vrijwilligers is er ook geen Stichting Stomaatje. En wat is er nu leuker om onze vrijwilligers regelmatig te bedanken met een leuke dag, een aardigheidje of een kaartje. En het voordeel van een teambuildingsdag is dat je elkaar offline ziet, want veel gebeurt er bij ons via het internet. Kennismaken met elkaar, bijpraten en nieuwe ideeën opdoen. Heerlijk! Zeker met zo'n enthousiaste groep mensen.

 

Toiletpotracen

Na een heerlijk uitgebreide lunch buiten op het terras middenin de bossen, die gelukkig voor wat verkoeling zorgt want het is erg warm! Gaan we op weg om op de pot te gaan zitten. Wat?!? Ja je hoort het goed, we gaan toiletpotracen. Heel toepasselijk voor stomadragers haha. En hilarisch om als teambuidingsactiviteit te kiezen, kunnen we uit ervaring vertellen!

 

Scheuren over de baan

Zittende op een toiletpot met toiletbril, handvat tussen de benen, gas geven en gaan met die banaan! En dat deden we, en het ging hard! Scheuren over de baan, wat hebben we een lol gehad. Onderlinge wedstrijdjes werden er gedaan, en zelfs een wedstrijd toiletpot tegen rolstoel, rara wie er won! We gingen af en toe tegen de vangrail en 1 iemand er zelfs overheen, maar we zijn ongeschonden uit de strijd gekomen.

 

Een stoma verbindt

Het is bijzonder om met elkaar samen te komen. Allerlei soorten mensen met uiteenlopende leeftijden, verschillende soorten stoma's en zelfs een pouch en een spoelstoma. De herkenning in elkaar is groot, een stoma verbindt. We kijken nu al uit naar het volgende team uitje!!

 

Ook vrijwilliger worden?

Zou je ook wel deel willen uitmaken van ons gezellige Stomaatje team? Lees dan vooral eens deze pagina door om te zien wat vrijwilliger zijn bij ons zijn inhoudt.

En ben je dan nog steeds enthousiast, vul dan het formulier in en wij nemen contact met je op voor een online kennismakingsgesprek. Wie weet zien we je dan wel op de volgende teambuildingsdag!

 

Juni 2023

Stichting Krimpenerwaard Oekraïne

Recent zijn wij in contact gekomen met Stichting Krimpenerwaard Oekraïne (en hun Facebook). Ronald Holkamp, Kees Stoppelenberg en Dmitry Kovtunenko uit Schoonhoven zamelen met hun stichting hulpgoederen in voor mensen en dieren die zwaar getroffen zijn in Oekraïne. Ze brengen dit ook zelf naar het land dat in oorlog verkeert. Een enorm goed doel dus waar we ons de komende tijd voor blijven inzetten!!

(rechts Ronald, samen met Eliene, oprichter van Stichting Stomaatje)

 

Ze rijden zelf naar Oekraïne

De stichting rijdt zelf naar Sosnirka in Oekraïne van waaruit de materialen gedistribueerd worden naar de plaatsen waar het ´t hardst nodig is. Doordat er op medisch gebied in alles een groot tekort is en de stichting al medische spullen inneemt en meeneemt, zijn stomamaterialen uiterst welkom. Aangezien we bij Stomaatje diverse vragen kregen of wij wisten waar ze stomamateriaal konden doneren voor Oekraïne, zijn we in overleg met de stichting een inzamelingsactie gestart.

 

Al veel materiaal mogen ontvangen!

En wat hebben we al enorm veel mogen ontvangen van onze achterban! Zowel stomadragers als stomaverpleegkundigen en zelfs bedrijven (AllweCare) sturen materialen op of komen dit brengen.
Er bracht iemand van ver de spullen direct bij het depot waar ze op dat moment aan het inladen waren voor de rit naar Oekraïne. Geweldig dat mensen dit ervoor over hebben! Vanuit een ziekenhuis zijn op dit moment maar liefst 5 grote dozen met stomamateriaal onderweg. En een (vriend van de) stomaverpleegkundige kwam zelfs helemaal uit Drenthe vele dozen stomamateriaal brengen, wow! (rechts op onderstaande foto, met links Suus, bestuurslid van Stichting Stomaatje)

! Met de kanttekening dat dit dus allemaal materiaal is wat niet meer wordt gebruikt, in de weg staat, over de datum is en/of niet meer kan worden teruggestuurd aan de leverancier.

 

Zelfs een medisch matras

Drinkvoeding, stomamateriaal en accessoires, incontinentiemateriaal en verbandmiddelen. Tot zelfs breukbandondergoed en een medisch matras! Van verkeerd geleverd materiaal en wordt niet meer teruggenomen, tot stoma opgeheven, overleden of naar ander stomamateriaal overgestapt. Alles lag doelloos bij de mensen thuis. Hier zijn wij en Stichting Krimpenerwaard Oekraïne enorm blij mee, en vooral ook straks de Oekraïners die hiermee geholpen zijn! 💙💛

 

Wat hebben we nodig?

We zamelen nog steeds in, zodat er zoveel mogelijk materiaal de eerstvolgende rit met stichting Krimpenerwaard Oekraïne mee kan. Want ze rijden er eens in de 6 weken heen. En de behoefte aan materiaal blijft! Op medisch gebied is aan alles een heel groot tekort, zoals:

 • Stomamateriaal en alle soorten accessoires
 • Katheters
 • Verbandmiddelen
 • Incontinentiemateriaal

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Mocht je thuis een van deze medische materialen over hebben waar je zelf niks meer mee doet? Stuur ons dan een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. waarin je vertelt of een foto maakt van wat je (ongeveer) aanbiedt. Dan zorgen wij dat je ons adres krijgt waar je het materiaal heen kunt sturen of in overleg af kunt geven. Wij hebben helaas geen mogelijkheden om het op te halen, wel kunnen we een verzendbiljet sturen.

Het plan was in te zamelen tot een bepaalde tijd, maar er blijkt van beide kanten zo'n behoefte aan dat we voor onbepaalde tijd doorgaan!

 

Een deelneemster: "Het was voor mij de allereerste zwemdag en het voelde heel warm en vertrouwd. Ik heb genoten van deze bijzonder gezellige dag. Voor herhaling vatbaar!"

Op 11 juni hebben we weer een heerlijke zwemdag mogen organiseren, onze 15de keer! Het was een leuke groep stomadragers met aanhang, met bekende maar ook nieuwe gezichten.

 

Het was een snikhete zondag middenin een flinke hittegolf, maar daardoor juist extra lekker om de plons in het water te wagen in het voor en door ons geheel afgehuurde zwembad! Stomaatje had voor genoeg frisse en zoute versnaperingen gezorgd, inclusief verschillende smaken sap in kannen.

 

Mirjam, zelf stomadrager en oefentherapeute, heeft uitgebreid verteld over hoe belangrijk je core is. Iedereen zat aandachtig te luisteren! Ze gaf daarna in het zwembad een beweegles geheel gericht op een stoma. 

 

Namens Mediq was stomaverpleegkundige Ronald aanwezig, waar je met vragen of bij eventuele problemen bij terecht kon.

 

En onze vertrouwde badmeester was ook weer aanwezig, Michiel, zoon van teamlid Wil. Hij kan ook heerlijk vertellen en door middel van grappige anekdotes is niemand meer gespannen om het water in te gaan.

 

Na het zwembad was het heerlijk vertoeven in het restaurant. Gezellig nababbelen, tips en ervaringen uitwisselen en natuurlijk lekker eten.
Sponsors van deze dag zijn: Marlen, AllweCare en Mathot. Hierdoor kregen de mensen een mooie korting op het restaurant.

 

En uiteraard een dank aan ons Stomaatje team, zonder hen kunnen we deze dag niet organiseren! (wil je ons bij de zwemdagen helpen? Stuur dan vooral een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!)

 

We danken de sponsors van de zwemdag

Zwemdag Sponsors 2023:

 

marlen-logo.png   

allwecare.png

 

Een stomaverpleegkundige was aanwezig namens:       

  

Beweegles namens:

   

 

Juni 2023

Stichting Corantijn helpt onze medemens in Suriname door een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de lokale bevolking binnen Suriname op sociaal, geestelijk, medisch en onderwijskundig gebied. Ze zetten zich in voor duurzame projecten en brengen daar hulpgoederen. 

 

Hoe wij kunnen helpen

Die medische hulpgoederen, daarbij kunnen wij als stichting helpen. Want qua stomamateriaal is het in Suriname absoluut niet zo goed geregeld als hier. Via ons initiatief Stomamateriaalover hebben wij al heel veel stomamateriaal wat niet wordt gebruikt kunnen doneren aan Stichting Corantijn. We sturen ook veel mensen naar ze toe toe als ze ons benaderen omdat ze materiaal over hebben. Het fijne is ook dat ze het materiaal eventueel bij je thuis op komen halen.

 

De heer Ashwien

En zo kwamen we ook in contact met een verpleegkundige die hulp zocht voor de heer Ashwien in Suriname. We hebben de verpleegkundige in contact gebracht met Stichting Corantijn en zij hebben hem geholpen. Fantastisch toch deze samenwerkingen! 

 

Maart 2023

Stichting Donateursbelangen heeft in totaal 285 online donatiemodules van goede doelen in Nederland onderzocht en heeft deze goede doelen gerangschikt op donateurgericht werken, waarbij de donateur zelf kan bepalen welke persoonsgegevens gedeeld hoeven te worden. Stichting Stomaatje eindigde op de 17de plek in de Goede Doelen Top 250 eenmalig online doneren 2023.

 

 

Wat wordt er onderzocht?

De stichting onderzoekt jaarlijks of goede doelen teveel persoonsgegevens van donateurs vragen, transparant zijn over de (transactie)kosten tijdens het doneren en of donateurs de mogelijkheid hebben anoniem te doneren via betaalvormen met consumentenbescherming. Het onderzoek is dit jaar in januari 2023 afgerond.

 

Een 9,8!

Stichting Stomaatje krijgt maar liefst een 9,8 als cijfer en wordt als super beoordeelt! We staan daarmee op plek 17 van de top 250. We krijgen 0,2 punt aftrek omdat we een minimum gift via de online module vragen van 2 euro (0,1 per euro aftrek).

 

Februari 2023

Stichting Stomaatje is goedgekeurd bij Stichting DonateursBelangen en heeft het keurmerk ontvangen voor het ondertekenen van de Donateursbelofte.

Wat is dit voor keurmerk?

Met het ondertekenen van de Donateursbelofte beloven we dat we de 10 onderdelen naleven die Donateursbelangen belangrijk vindt. Het keurmerk geeft aan dat wij op een eerlijke, open, transparante en respectvolle manier geld inzamelen en doelmatig de geworven donatiegelden inzetten om impact te maken, en daarbij donateurgericht werken.

Donateurgericht betekent binnen de non-profit organisatie rekening houden met de wensen en voorkeuren van je donateurs. Hun privacy waarborgen, gemakkelijk kunnen opzeggen, transparantie; dit zijn een aantal onderdelen van de 10 donateursbeloften.

Waarom het keurmerk DonateursBelangen?

Het bestuur van Stichting Stomaatje zoekt naar controleerbare manieren om zo eerlijk mogelijk met de giften om te gaan en aan donateurs te laten zien dat bijna 100% naar het doel gaat. Daarom zijn wij er trots op dat we het keurmerk DonateursBelangen mogen dragen.

Stichting Stomaatje is lid van de Stichting Donateursbelangen sinds december 2022. DonateursBelangen is een organisatie die de belangen van donateurs en privacy in de gaten houdt. Voor Stichting Stomaatje een reden om zich aan te melden en te vragen wat wij nog moeten verbeteren.

Het bleek dat Stichting Stomaatje al jaren voldoet aan de eisen van DonateursBelangen. De stichting beoordeelt ons met een 9,80 in het eenmalig online doneren onderzoek 2023! Zelfs vaste donateurs die elk jaar via automatische incasso een donatie doen, krijgen eerst een e-mail van ons met de vraag of zij donateur willen blijven en of het bedrag (een maand later) mag worden afgeschreven. Het enige aandachtspunt was dat er ook een pagina moet zijn met uitleg hoe je je officieel kunt afmelden. En die pagina was snel gemaakt.

Andere keurmerken?

Al jaren kijkt het bestuur van Stichting Stomaatje uit naar de mogelijkheden tot het verwerven van keurmerken. De meeste keurmerken kosten teveel geld voor een kleine stichting als Stomaatje. Vanaf 2011 was Stichting Stomaatje aangesloten bij Health On the Net (H.O.N.code). H.O.N-code was een internationaal keurmerk dat een gedragscode had ontwikkeld voor medische websites. Aan de hand van 8 strenge ethische principes controleerde ze onze website Stomaatje.nl. We blijven ons inzetten om ons daar aan te houden.

Helaas bestaat dit keurmerk sinds half 2022 niet meer. Daarom zijn wij blij dat we ons met DonateursBelangen mogen aansluiten bij een keurmerk dat laat zien waar wij voor staan als het gaat om onze donateurs.

Door de DonateursBelangen-Badge die wij op onze website mogen gebruiken, kunnen huidige en toekomstige donateurs er zeker van zijn dat hun belangen bij ons goed beschermd zijn.

Wat een geweldig mooie en gezellige zwemdag was het op 17 juli! Wat hebben we dit gemist, fijn dat het eindelijk weer kan na 2 jaar te hebben overgeslagen! En wat was het een leuke groep mensen.

groepsfoto zwemdag 2022

 

Er werden tips en ervaringen uitgewisseld, er ontstonden mooie contacten, we hebben gebabbeld met oude bekenden en zeker ook met heel veel nieuwe mensen. Sommigen kwamen voor de gezelligheid, de steun en herkenning maar velen ook om die eerste stap in het water te wagen. Overwinning en trots! Een drempel over, om daarna eindelijk met de kleinkinderen, partner of vrienden te durven zwemmen, wetende dat het zakje wel blijft zitten in het water.

zwemdag 2022 1

zwemdag 2022 3

zwemdag 2022 4

zwemdag 2022 5

 

We danken Michiel onze eigen badmeester, zijn moeder zit in ons team. Dit was al zijn 6de keer dat hij ons vrijwillig hielp!

zwemdag 2022 6

 

Ook bedanken we stomaverpleegkundige Karoline, die we mochten lenen van leverancier en sponsor Bosman Medische Hulpmiddelen. Heel erg fijn en een veilig gevoel voor de stomadragers dat er een stomaverpleegkundige aanwezig was!

We danken Mirjam, oefentherapeute en zelf een stoma, voor de enorm interessante lezing die ze gaf. We zijn een stuk wijzer geworden over onze buikspieren en de druk die erop komt te staan.

zwemdag 2022 7zwemdag 2022 8

 

En uiteraard een dank aan ons team, zonder hen kunnen we deze dag niet organiseren!

zwemdag 2022 2

groepsfoto2 zwemdag 2022

 

We danken de sponsors van de zwemdag

Zwemdag Sponsors 2022:

marlen-logo.png

 

 

 

 

allwecare.png

 

 

Een Stomaverpleegkundige was aanwezig namens:

 

Stichting Stomaatje heeft al een knuffelkonijn met stoma in het assortiment. Vanaf nu is er ook een pop met stoma en mini zakje via hun webshop Design Your Stoma te bestellen.

stomaatjepop.png

Sinds vorig jaar heeft de stichting een eigen gehaakte knuffel geïntroduceerd door de hulp van vrijwilligers, met stoma en gehaakt zakje. De knuffel is er in 3 kleuren en ook 2 stoma’s is mogelijk. Ze hebben alle 3 een naam gekregen die zijn bedacht door hun achterban: Roosje (roze), Stonijntje (blauw) en Maatje (groen).

Toch wilde Stichting Stomaatje haar assortiment graag uitbreiden met een pop. Dat is nu gelukt! Ze hebben vanaf nu drie leuke stoffen kinderpoppen met stoma: een meisje, jongen en een baby. De stomazakjes worden als service geleverd door Hollister, het is een prematuur-versie-zakje. Zo kan een kind spelen met een pop en het echte stomazakje eraf halen en erop plakken. Er kan zelfs iets in het zakje worden gedaan om het nog realistischer te maken.

Stomaatje heeft al vele mensen geholpen; een opa die aan zijn kleinkind wil vertellen dat hij een stoma gaat krijgen en dit met behulp van een pop van Stomaatje doet, een zorginstelling dat een jong persoon met een verstandelijke beperking op een laagdrempelige en speelse manier wil voorbereiden dat er een stoma zal worden aangelegd en het meisje in het ziekenhuis voelde zich minder alleen nu haar knuffel ook een stoma met zakje heeft.

Ook bij deze pop gaat er van ieder verkocht exemplaar 2,50 euro van de opbrengst naar de kinderafdeling van Stichting Stomaatje, wat het mogelijk maakt om in elk kennismakingspakket dat wordt aangevraagd voor een kind, een gratis stomaknuffel toe te voegen.

De stomapoppen zijn te bestellen via Design Your Stoma

 • Pop met 1 stomaatje 12,50 excl. verzending
 • Pop met 2 stomaatjes 13,50 excl. verzending

Interview met Rebecca (vrijwilliger Stichting Stomaatje) in de Libelle special "Mijn lijf"

 

 rebecca_libelle_mijnlijf_juli_2022.png.jpg

 

 

In het magazine Zorgspeciaal van Hoogland Medical werd het boek ik leef en onze afdeling designyourstoma genoemd.

 

Stichting Stomaatje heeft al meerdere landgenoten uit de brand geholpen omdat de regels in andere landen vaak veel summierder zijn dan in Nederland. Door het gesprek met Nicole (voorzitter van de Duitse "BeutelTieren" vereniging) hoorden we de andere kant van de medaille.... wat als je op vakantie bent en niet uitkomt met je materiaal? Hoe kom je snel aan noodoplossingen? In Nederland heb je het spoednummer van je leverancier, maar voor de buitenlandse gasten in ons land is dat er blijkbaar niet.

"Het lot verbindt, ook over de landsgrenzen heen", zei Nicole Engel. "Tijdens het voorstellen van onze vereniging aan verschillende bedrijven, kranten, enz., hadden we een aantal interessante gesprekken. Er werd ons een Nederlandse Stichting aanbevolen, waar we contact mee hebben opgenomen met hulp van Simeon Aalvink, de Europese Sales Manager bij Marlen Healthcare," zijn de woorden die je terug kunt vinden op de website van deze Duitse vereniging.

"Natuurlijk is het raadzaam bij complicaties een plaatselijk ziekenhuis te bellen en te vragen of een stomaverpleegkundige even meekijkt, ook daar kunnen we altijd bij helpen, maar voor misrekening van materiaal heeft Stichting Stomaatje sowieso al enkele jaren de website stomamateriaalover.nl" is Lidy's reactie.

"Ook in Nederland stappen mensen soms over op ander materiaal en hebben dan een restant van de vorige over. Ook zitten nabestaanden en verpleeghuizen soms met materiaal waar ze geen raad mee weten. Ik word regelmatig gebeld met deze vraag. Wij hebben zelfs contact met diverse organisaties in Nederland voor de overzeese gebieden of Oekraïne die maar wat graag restpartijen ophaalt en naar bijvoorbeeld Suriname of Oekraïne brengt", vertelt Lidy (bestuurslid bij Stichting Stomaatje)

Vanaf nu zal Stichting Stomaatje ook een "stoma noodopslag" in het netwerk vormen van BeutelTieren. Zij bestaan sinds 2015. De vzw "Beuteltier Netzwerk eV" werd opgericht om een netwerk van opslagplaatsen te vormen van adressen die noodvoorraden aanleggen voor lotgenoten en om verspilling tegen te gaan.

Het zal dus nu kunnen gebeuren dat wij zelf een oproepje plaatsen op onze eigen site of Facebookgroep voor stomamateriaalover om te zorgen dat er in ieder geval een nood voorraadje is voor colo-, uro-, en ileostoma's in de Nederlandse "stoma noodopslag".

https://www.stomamateriaalover.nl/stomanoodopslag

 

Heerlijk om dit weer te mogen organiseren, dat hebben we de afgelopen ruim 2 jaar echt gemist. Wij én onze achterban. Onze jaarlijkse zwemdag die we dit jaar alweer voor de 14de keer organiseren, hebben we even over moeten slaan, maar zondag 17 juli is het gelukkig weer zo ver!

We konden duidelijk merken dat de behoefte aan een zwemdag enorm groot is bij onze achterban, binnen no time waren alle 50 zwemplekken vol! Terwijl we er nog amper aandacht aan hebben besteed. We hebben speciaal voor het geval er mensen op het laatst moeten afhaken, door bijvoorbeeld gezondheid of ziekenhuisopname, een wachtlijst om te zorgen dat volle bak ook echt volle bak is en iedereen kans maakt te komen.

Vanuit bedrijven wordt meegewerkt aan goodiebags, korting op het eten en er is zelfs een stomaverpleegkundige aanwezig van onze sponsor Bosman voor tips en tricks, voor het geval er vragen zijn of "brandjes moeten worden geblust" zoals lekkages. Daarnaast is uiteraard onze vaste 'Stomaatje' badmeester van de partij die iets gaat vertellen over "zwemmen en stoma", en er komt ook een oefentherapeute uitleg geven over bewegen, buikspieren, buikdruk en daarmee verminderen van kans op parastomale hernia en bewegen met een parastomale hernia. En wie kan dit nu beter vertellen als een professional die zelf ook een stoma draagt!

De zwemdag vindt net als voorgaande jaren plaats in zwembad Hoogland te Amersfoort. Dit jaar hebben we voor een ander restaurant gekozen, wel weer in Amersfoort. Mensen kunnen er ook voor kiezen om alleen naar het restaurant te komen, of alleen het zwembad. Insteek is elkaar ontmoeten, een gezellige dag, wie weet wel de eerste keer met stoma zwemmen, er ontstaan vriendschappen en er worden vele ervaringen en tips tussen de stomadragers uitgewisseld. En uiteraard is de aanhang zoals partner of kinderen ook welkom!

Hier vind je meer informatie over onze zwemdag. Wil je op de wachtlijst? Het formulier vind je helemaal onderaan. Wie weet komt er nog een plekje vrij!

 

 

Zwemdag Sponsors 2022:

marlen-logo.png

 

 

 

 

allwecare.png

Een Stomaverpleegkundige zal aanwezig zijn namens:

 

 

 

Om een breder publiek te bereiken is er een nieuwe cover ontwikkeld. Het ontwerp is in samenwerking met 'Meneer Kelderman' ontwikkeld en maakt het boek Ik Leef! Een Stoma als Kadootje luchtiger, fleuriger en positiever. De vorige cover kon voor aanstaande stomadragers behoorlijk confronterend zijn, terwijl deze vrolijke kleuren van de nieuwe cover je happy maken, ondanks het zware onderwerp.

 

Door het gebruik van de vrolijke kleuren straalt het boek uit dat Eliene door het (kado) krijgen van haar stoma weer leeft en geniet, en niet meer aan het overleven is. Als veertienjarig meisje wordt Eliene ziek en begint er een grote zoektocht naar wat haar mankeert. Op een humoristische maar ook meeslepende manier zorgt ze ervoor dat de kracht, de hoop en de positiviteit van deze zoektocht overgebracht wordt op de lezers van het boek.

 

Stichting Stomaatje is een non-profit organisatie en dé ontbrekende schakel tussen stomadrager (en achterban) en professional . We bieden uitgebreide informatie omtrent alle ins en outs van een stoma, diverse vormen van lotgenotencontact en ontplooien nieuwe initiatieven die een stoma draaglijker maken. We willen met onze initiatieven laten zien dat er met vallen en opstaan heel goed met een stoma te leven valt en je zeker niet de enige bent.

 

Alle boeken van Stichting Stomaatje zijn geschreven om mensen te helpen wat je kan tegenkomen met een stoma. De opbrengst komt volledig ten goede van de stichting. Interesse? Bestel het in onze webshop

 

 

 

Interview met Yasmine (vrijwilliger Stichting Stomaatje) in samenleven winter 2022

 

 

 

Samen met de lancering van Stichting Stomaatjes eigen knuffelkonijn werd in augustus ook een namenwedstrijd gelanceerd. Nu krijgen de knuffelkonijnen met stoma een naam en zijn de winnaars bekend!

Al meer dan 10 jaar hebben we poppen met een stoma in ons assortiment die je via de website aan kunt schaffen. De poppen worden vanuit het Verenigd Koninkrijk en Amerika geïmporteerd. Nu de ene samenwerking stopt en de Brexit het allemaal erg ingewikkeld en duur maakt, hebben we een eigen knuffel ontwikkeld.

Nu is het dan eindelijk zover! Onze achterban hebben we gevraagd namen te bedenken voor de blauwe, groene en roze knuffel. Een lawine aan namen stroomden binnen. Het was niet makkelijk maar het bestuur heeft uiteindelijk drie namen gekozen. Degenen die als eerste met die naam kwam is in de prijzen gevallen. is.

De volgende namen zijn gekozen: Stonijntje (blauw), Maatje (groen) en Roosje (roze).
We vonden het erg leuk dat op deze manier een stoma of Stomaatje in de naam zit verweven, maar op zo’n manier dat het een leuke naam is voor kinderen (en volwassenen ;) bedacht.

Hierbij zijn: Diny (Stonijntje), Anneke (Maatje) en Idris (Roosje) de winnaars van een eigen knuffel! Zij hebben inmiddels een mail van ons ontvangen en krijgen binnenkort de knuffel opgestuurd.

En voor iedereen die ook graag een knuffel wil bestellen? Ze zijn in onze webshop te koop! Van iedere knuffel gaat er 2,50 euro naar een project om binnen de stichting voor kinderen iets te ontwikkelen.

Hier kun je de knuffel vinden: link webshop

 • Knuffel met 1 stomaatje 9,95 excl. verzending
 • Knuffel met 2 stomaatjes 10,95 excl. verzending

Meer dan de helft van de stomadragers maakt zich zorgen over bezuinigingen en de impact op beschikbaarheid en vergoeding van materialen. Dat blijkt uit onze recente onderzoek naar vergoedingen en bezuinigingen in Nederland. Ruim 46% van de stomadragers maakt zelf kosten om hun stoma goed te kunnen verzorgen. Vergoedgeregeld heeft een artikel gemaakt waarbij ze duidelijkheid proberen te scheppen en tips geven voor passende hulpmiddelenzorg – en hoe je vergoed krijgt waar je recht op hebt.

 

https://www.vergoedgeregeld.nl/stomadragers-maken-zich-zorgen-om-bezuinigingen/

 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.