Ervaringsdeskundige voor scholing

 

Bent u docent op een opleidingsinstituut en zoekt u een ervaringsdeskundige voor een gastles?

Dan bent u bij ons op het goede adres! Wij helpen u graag aan ervaringsdeskundigen vanuit onze grote achterban en kunnen een oproep plaatsen op ons forum en social media. Stichting Stomaatje wordt genoemd in de les zodat de studenten later nog informatie op kunnen zoeken, en de studenten horen eens een andere kant van het onderwerp stoma; de ervaringen van een stomadrager in plaats van de theorie uit de boeken. Zo helpen we elkaar!

 

Onze ervaringen

We kregen een e-mail van een docent verpleegkunde op de Avans Hogeschool. Als verdieping op stomazorg vullen zij elk jaar een les in met een ervaringsdeskundige. Deze lessen zouden binnen 2 weken plaatsvinden en nu had de ervaringsdeskundige zich ineens afgemeld! Wij deden een oproep op onze social media en forum. De reacties stroomden binnen, al binnen het eerste half uur. Vele stomadragers wilden hieraan meewerken. Sommigen woonden te ver, anderen hadden andere verplichtingen, maar er bleven nog genoeg kandidaten over. Wat een enthousiasme. Terwijl er ook van je verwacht werd dat je persoonlijke dingen vertelde en je stoma liet zien.

 

De ervaringsdeskundige

Uiteindelijk heeft de docent 1 iemand uitgekozen en hier contact mee gezocht. De aanmeldingen worden bewaard, misschien voor de andere locatie of een volgend jaar. Na deze oproep volgden er al snel meer, de opleidingsinstituten wisten ons te vinden. Zo zijn we de ontbrekende schakel tussen professional en stomadrager.

 

 

Ook een oproep laten plaatsen

Zoekt u een stomadrager als ervaringsdeskundige voor een niet commerciële instelling? Vul dan dit formulier in. Wij behouden ons het recht de oproep aan te passen.

 

 

 

Linda mocht die betreffende gastles geven op de Avans Hogeschool, hieronder haar ervaringen:

 

"Via de Facebook van Stichting Stomaatje zag ik een oproep voorbij komen van Avans Hogeschool in Breda, ze zochten mensen met een stoma die over hun persoonlijke ervaring wilden vertellen. Ik heb gereageerd en er werd voor mij gekozen. Een week voor het spreken werd ik gebeld door de Hogeschool, in dit gesprek werd me kort verteld dat ik echt vanuit mijn eigen ervaringen moest vertellen en verder niks hoefde voor te bereiden.

Op 11 november om 11 uur heb ik me gemeld aan de balie van Avans Hogeschool. Gelukkig kon ik op de parkeerplaats voor docenten parkeren, want met het openbaar vervoer reizen met mijn stoma vind ik toch nog niet zo fijn. Ik werd opgehaald door de docent die mij deze dag zou begeleiden, kreeg een kopje thee en werd direct voorgesteld aan de docent van de eerste les waar ik aanwezig zou zijn.

De eerste les was super spannend, ik wist niet goed wat ik moest verwachten. Het begon ook direct goed met een groep van ongeveer 50 verpleegkunde studenten. Gelukkig vonden ze mijn verhaal allemaal erg interessant en konden ze om mijn grapjes lachen. De hele groep heeft een uur met volledige aandacht naar me zitten luisteren. Omdat ik mijn stoma pas een jaar heb, kon ik veel vertellen over de operatie, het herstel en het wennen aan het dagelijks leven met mijn stoma. Naarmate mijn verhaal vorderde kreeg ik steeds meer vragen.

Na een uur zijn we naar een praktijklokaal gegaan waar ik de groep heb laten zien hoe ik mijn stoma verwisselde; natuurlijk begon hij zonder zakje te lopen en zat de deken van het ziekenhuisbed waar ik het voordeed meteen onder! Na deze les en een pauze van 3 kwartier heb ik een tweede les bijgewoond met ongeveer 40 studenten. Deze groep vroeg veel meer, waardoor mijn verhaal anders was dan tijdens de eerste les. Zij wilden veel meer weten over het dagelijkse leven van een 25 jarige stomadraagster.

De derde en laatste les was maar met 10 studenten, wat wel fijn was. Ik was na zo'n lange dag toch wel moe. Ook deze groep wilde veel van me weten en was erg nieuwsgierig naar het wisselen van mijn zakje. Een meisje wat al een tijdje stage loopt op de chirurgische MDL afdeling vertelde me dat ook zij nog wat van mijn verhaal heeft kunnen leren. Ik vond het een erg leuke dag op de Hogeschool en ik ben blij dat ik deze groep 3e jaars verpleegkunde studenten iets nuttigs heb kunnen bijbrengen!"

 

Arno gaf via Stichting Stomaatje een gastles op het symposium aan het ROC Friesepoort in Sneek:

 

"Gisteravond ben ik in Sneek geweest bij het symposium aan het ROC Friesepoort. Ik heb mij enige tijd geleden opgegeven naar aanleiding van een oproep via de Facebookpagina van Stomaatje.

Ik moet te kennen geven dat ik het als zeer leuk heb ervaren. Ik was niet als enige aanwezig, Antje (ook via Stomaatje) was er ook. Na een cases van de leerlingen, wat ook interessant voor mij was, heeft Antje eerst woord gehad. Daarna was ik aan de beurt. Op zich had ik mij goed voorbereid, na even stotteren en slikken ben ik redelijk los gegaan in mijn verhaal; wat de reden is dat ik een stoma heb, psychisch wat het met je doet, fysiek, sociaal en seksualiteit met een stoma. Ik heb zelfs mijn hemd nog omhoog gedaan om mijn stoma te laten zien.

Zoals ik al zei, ik had mij goed voorbereid, alleen eenmaal in de auto schieten er nog veel meer dingen binnen die ik graag had willen vertellen en waar de leerlingen ook wat aan zouden kunnen hebben.

Als ik de volgende keer weer als gastspreker mag optreden dan zou ik het iets anders gaan doen. Waar ik gisteren was hadden ze een digibord, dit was perfect geweest om een PowerPoint presentatie te geven. Waar ik ook nog eens foto's op had kunnen laten tonen en meteen een geheugensteun voor mij was geweest.

Nogmaals, ik vond het leuk om te doen, ik hoop echt dat ze er wat aan gehad hebben en dat ik ook zo mijn steentje kan bijdragen aan het verhaal rond de stoma.

Indien jullie nog eens iemand zoeken in het noorden van het land, dan stel ik mij daar beschikbaar voor.

Vriendelijke groet,

Arno

Leeuwarden"

 

 

Gerard gaf met zijn vrouw een gastles op het Hoornbeeck college te Kampen

 

"Via de site van Stichting Stomaatje had ik aangegeven dat ik wel een gastles wilde geven en mijn verhaal wilde vertellen.

Op 30 maart was het zover, wij werden gastvrij ontvangen op het Hoornbeeck college te Kampen. Na een inleiding in het klaslokaal door de docente mevrouw Mekenkamp vertelde ik mijn verhaal “hoe ik aan mijn stoma ben gekomen”.
Mijn vrouw en ik hadden ter voorbereiding een lesbrief opgesteld waaruit wij met enkele kernwoorden de les gaven en wij vulden elkaar aan tijdens de les. Het was verfrissend hoeveel aandacht ik kreeg bij mijn verhaal en de vragen die wij kregen en konden beantwoorden.

Daarna de praktijkles. Ik had wegwerphandschoenen meegebracht en enkele studenten mochten voelen aan de stoma en vooral de huid eromheen. Natuurlijk spoot de urine eruit op een handdoek met daarbij de nodige opmerkingen en ook vragen.

Na een afsluiting werden wij door de docente mevrouw Mekenkamp hartelijk bedankt. Het was een stimulans voor een volgende gastles.


Gerard en Aleid"

 

 

Laatst aangepast op maandag 12 december 2016 15:44
 
Terug naar boven

twitter insta

Linkedin facebook

Youtube email