Wat is een stoma?
Wat is een stoma?

 

Wat is een stoma?

Wereldwijd hebben ongeveer 1,3 miljoen mensen een stoma. In Nederland zijn er meer dan 38.000 stomadragers en Belgiƫ heeft er zo'n 25.000 (volgens statistieken Stoma Actief). Ongeveer 10% van de stomadragers in Nederland is jonger dan 40 jaar.

Laatst aangepast op dinsdag 30 maart 2021 11:12
Lees meer...
 
Geschiedenis van een stoma

 

 

De geschiedenis van de stoma

Het pionierswerk in de stoma-chirurgie heeft een aanvang genomen in Frankrijk. Langzaam drongen de ontwikkelingen door naar landen als Duitsland en Oostenrijk, Engeland en Nederland, waarbij vooral Engeland een voorsprong kreeg. In de periode tussen de twee wereldoorlogen vonden grote ontwikkelingen plaats in de Verenigde Staten en na de tweede wereldoorlog namen de Amerikanen de leiding op het gebied van stomazorg en stoma-nazorg.

 

Laatst aangepast op woensdag 13 januari 2021 21:27
Lees meer...
 
Andere technieken & stoma's

Andere technieken en stoma's

Naast de colostoma, ileostoma en urostoma zijn er nog tal van andere soorten stoma's en technieken. Zoals een pouch, continent stoma en voedingsstoma. Op de volgende pagina's worden ze allemaal besproken, inclusief zoveel mogelijk ervaringsverhalen. Al deze soorten stoma's en technieken zijn ook vertegenwoordigd op ons forum.

Laatst aangepast op dinsdag 01 maart 2022 18:05
Lees meer...
 


Terug naar boven

twitter insta

Linkedin facebook

Youtube email