24 maart 2015

 

Stichting Stomaatje lanceert het project “Buikspieroefeningen bij een stoma”

Op 24 maart 2015 lanceert Stichting Stomaatje een prachtig project: buikspieroefeningen voor mensen met een stoma! En niet alleen de buikspieren komen aanbod, maar de totale 'core' wordt in dit onderwerp behandeld. Getekend door Grom illustraties & grafische vormgeving en gecontroleerd door ambassadeurs van Stichting Stomaatje op juistheid en volledigheid.

 

Unieke datum met herinneringen

Deze maand roept herinneringen op voor stomadraagster Eliene Roelse, oprichtster van Stichting Stomaatje, die op 8 maart 2004 haar eerste stoma kreeg aangelegd. In het ziekenhuis kreeg ze bed-site-teaching  hoe haar stoma te verzorgen en er kwam een diëtiste langs, maar verder was er in die tijd eigenlijk geen gestructureerd plan van aanpak. Geen uitleg hoe een buik- of stomabreuk te voorkomen, geen advies hoe je de komende tijd alles moet opbouwen zodat je je leven met een stoma weer op de rit krijgt, alleen het advies 2 maanden geen zware dingen te tillen.

 

Bang voor een breuk of prolaps

Mensen die een stoma krijgen zijn vaak bang voor schade aan het stoma, bijvoorbeeld een breuk of prolaps, ze denken dat je voorzichtig moet zijn wanneer je een stoma hebt, maar absolute rust is gevaarlijker dan het trainen van de buikspieren. Door operaties en de bijhorende rustperiode zijn de buikspieren vaak verzwakt, zo kan er gemakkelijker een breuk of prolaps optreden. Mensen willen zo snel mogelijk de alledaagse zaken kunnen doen zoals boodschappen tillen of met hun (klein)kind spelen, andere stomadragers willen vaak een bepaalde sport of andere hobby hervatten. Daarvoor zijn goede buikspieren essentieel. Het is dus belangrijk de buikspieren op een goede manier te trainen en snel weer fit te worden.

 

Corestability

Het gaat in de oefeningen overigens niet alleen om de buikspieren, ook de rest van de spieren in het lichaam moeten we blijven gebruiken om de spieren sterk en fit te houden. Het hele spiercorset verantwoordelijk voor houding en stabiliteit noemen we ook wel de corestability. Wanneer je jouw core versterkt, beweeg je gemakkelijker, verbeter je je houding en bescherm je je rug en buik. Niet alleen na de operatie, maar juist ook voor de operatie zijn deze oefeningen goed om preventief te trainen!

 

Unieke oefeningen voor thuis

De oefeningen, onderverdeeld in oefeningen voor net na de operatie, staande, zittende en liggende positie en op een fitnessbal, zijn uitvoerig getest door ervaringsdeskundigen, en getekend door een jonge illustratrice Geertje Grom. De pagina buikspieroefeningen, aangevuld met tips, uitleg over tillen en variaties op de oefeningen om ze zwaarder of lichter te maken, is nagekeken door sportarts Maarten Verschure en Master Sportfysiotherapeut in opleiding Bas Daalmans uit het Alrijne Ziekenhuis. De oefeningen zijn ook voor privégebruik te downloaden in PDF. Stichting Stomaatje hoopt met deze bijzondere pagina weer een mooie toevoeging te hebben gelanceerd voor het zorgplan van mensen die een stoma krijgen of hebben.

 

Voor meer informatie, kijk op:

 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.