16 april 2015

 

Stomaatje tegen verspilling, lancering nieuwe website!
16 april 2015

De nieuwe website van Stichting Stomaatje moet bijdragen aan minder verspilling van stomamateriaal.

 

Bezuinigingen

De afgelopen jaren werden de kosten in de zorg steeds hoger, waardoor er nu bezuinigingen plaatsvinden. Het is niet meer vanzelfsprekend dat het stomamateriaal zomaar wordt vergoed. Kon je voorheen als stomadrager zelf overstappen naar een nieuw merk, stoma-accessoires uitproberen en gebruiken zonder dat de zorgverzekeraar moeilijk deed en werd meerverbruik niet altijd even goed gecontroleerd, nu slaat het door naar de andere kant en heb je een machtiging nodig van je stomaverpleegkundige om over te mogen stappen naar een ander merk, wordt er bij het bestellen gevraagd of je niet over kunt gaan naar een goedkoper product en trekt je leverancier aan de bel als je een periode meer gebruikt.

 

Functiegericht voorschrijven

Geprobeerd wordt om de kosten in de hand te houden zodat de zorg in de toekomst betaalbaar en beschikbaar blijft voor iedereen. Er is begonnen met het "functiegericht voorschrijven" waarbij wordt gekeken naar de stomadrager zelf. Wat zijn de individuele kenmerken van deze persoon? Denk aan werk, vrije tijd en sport. Hieruit ontstaat een pakket met eisen wat kan worden vertaald naar een lijst van productkenmerken en uiteindelijk het juiste product. Toch is er vaak niet voldoende maatwerk. Belangrijk is dat de kwaliteit van het materiaal behouden blijft en de stomadrager, ook degenen met een complexe buik, gebruik kan blijven maken van het product wat het beste bij de situatie past. Want helaas verschuift de focus naar de kosten van stomamateriaal in plaats van de kwaliteit van stomazorg.

 

Reuring in stomazorg

Er is op het moment veel reuring in stomaland. Sommige zorgverzekeraars willen op bepaalde punten nieuwe regels doorvoeren die ernstige risico’s op de beperking van de toegang tot, en de kwaliteit van, de stomazorg met zich mee brengen. Nog maar één leverancier, dagprijzen, stomazakjes van een paar cent… Gelukkig komen de instanties, stomaverpleegkundigen en producenten in actie en wordt er opgekomen voor de stomadrager om te zorgen dat de kwaliteit gewaarborgd blijft en iedere stomadrager toegang blijft houden tot het voor hem meest geschikte materiaal.

 

Stichting Stomaatje draagt haar steentje bij

Stichting Stomaatje draagt haar steentje bij met het ontwikkelen van een nieuwe website: www.stomamateriaalover.nl. Het brengt antwoord op de vraag: “Wat doe je met ongebruikt stomamateriaal?”. Een stomadrager die door omstandigheden moet overstappen naar een nieuw merk stomazakje, een stoma dat wordt opgeheven of een proefpakket dat niet bevalt. Veel mensen; stomadragers, maar ook bijvoorbeeld zorginstellingen, weten niet waar ze met het ongebruikte stomamateriaal heen kunnen, te zien aan de vele e-mails die de stichting hierover krijgt. Met deze website wil zij hier duidelijkheid in brengen.

 

De regie terug bij stomadrager

Stomamateriaalover.nl is ontwikkeld voor en door stomadragers en hun omgeving. Zodat mensen die materiaal over hebben, om wat voor reden dan ook, deze gratis (tegen verzendkosten) ter beschikking kunnen stellen voor mensen en goede doelen die daar enorm mee geholpen zouden zijn. Een stomadrager waarvan de lijmoplosser of ander stoma-accessoire niet meer wordt vergoed en iemand dit nog ongebruikt in de kast heeft liggen, een goed doel dat stomamateriaal zoekt voor mensen in landen waar ze minder bedeeld zijn, een student dat een proefzakje zoekt voor een presentatie of een stomadrager die hier het product vindt dat hij of zij dagelijks gebruikt. Materiaal vernietigen is kostbaar en zonde en als stomamateriaal doelloos en ongebruikt in de kast blijft liggen gaat de kwaliteit ervan achteruit.

 

Bespaartips

Er wordt op Stomamateriaalover.nl ook aandacht geschonken aan waar je -naast deze website- met ongebruikt stomamateriaal terecht kunt. Diverse leveranciers vertellen wat zij met overig materiaal doen en hoe het terugsturen van materiaal naar hen in zijn werk gaat. Tenslotte vind je er ook bespaartips. Er zijn kleine dingen waar een stomadrager op kan letten om zuinig met het materiaal om te gaan. Duidelijk wordt wel gesteld: een stomadrager is afhankelijk van de stomaproducten voor het goed functioneren in de maatschappij. Er mag en kan niet worden bezuinigd op de producten die het best bij iemand passen indien een goedkoper of ander product problemen geeft.

 

 

 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.