logo stomaatje alles over stomas

Het eendelige systeem is duidelijk favoriet!

Januari 2023

Op onze besloten Facebookgroep hebben we een poll geplaatst met de vraag wat voor systeem mensen dragen, een- of tweedelig? Bij een eendelig systeem zitten de plak en zak aan elkaar en bij een tweedelig systeem zijn het twee losse gedeelten. In totaal reageerden er 464 stomadragers.

Lees verder

Tweederde kiest voor een eendelig systeem

Met kop en schouders steekt toch wel het eendelige systeem erbovenuit (65%, 297 stemmen). Het is vaak een erg flexibel en plat zakje en plak, mensen voelen zich schoon door elke dag hun materiaal te vervangen en sommigen kunnen de huidplak niet langer dan een dag laten zitten anders gaat het mis. Ze krijgen bijvoorbeeld lekkage als de plak langer zit.

 

Aan een tweedelig systeem zitten ook voordelen

31%, 148 van de stemmers draagt een tweedelig systeem. Voor sommigen is dit systeem beter voor de huid doordat de huid niet elke dag belast wordt met het vervangen van de plak. Je kunt ook gemakkelijk wisselen tussen verschillende maten zakjes, bijvoorbeeld als je in de nacht een high output zak draagt of tijdens intimiteit een mini-zakje. En het is gemakkelijk omdat je niet elke dag veel tijd aan je stoma hoeft te besteden.

 

Ook worden de 2 systemen afgewisseld

Er is een kleine groep mensen (3%, 11 stemmen) die beide systemen afwisselen. Redenen die hiervoor worden aangegeven zijn dat ze allebei voor- en nadelen hebben en het aan de dag en situatie ligt welke er wordt gekozen. Bij een verstopping, waterzakken (ileostoma) of veel lekkages wordt er het liefst voor een eendelig systeem gekozen.

 

Twee stoma’s twee systemen

Er is ook een kleine groep mensen (1%, 4 stemmers) die net een stoma heeft gekregen en nog in de testfase zitten. En er zijn mensen (ook 4 stemmers) die 2 stoma’s dragen en voor elk stoma een ander systeem kiezen. Omdat dit handiger is, want bijvoorbeeld een urinestoma is toch weer heel anders dan een colo- of ileostoma.

 

×