logo stomaatje alles over stomas

Mijn naam is Angelique. 19 april 2007 is mijn colostoma aangelegd, ik had een tumor in de endeldarm. Ik ben eind november 2007 begonnen met het spoelen van mijn dikke darm. Mijn stomaverpleegkundige dacht dat het wel iets voor mij was, omdat ik aangaf er moeite mee te hebben wanneer ik in gezelschap naar het toilet moest om mijn stomazakje te verwisselen. Dus voordat ik ergens naartoe moest, hoopte ik altijd dat mijn zakje leeg bleef. 

 

De stomaverpleegkundige had voor mij alles besteld wat ik nodig had. Ik moest dit de eerste keer mee naar het ziekenhuis nemen, waar we in een badkamer samen zijn gaan spoelen. Je hebt een waterzak van 2 liter en die vul je met warm water; niet te heet en niet te koud. Over je stoma komt een sleeve. Eigenlijk een hele lange doorzichtige zak, die aan de boven- en onderkant open is. Ik ga op een stoeltje naast het toilet zitten en hang de sleeve in het toilet. Aan de waterzak zit een slangetje met aan het uiteinde een conus (een trechtertje maar dan op z’n kop). De conus doe ik in mijn stoma en dan laat ik een halve liter water mijn darm inlopen. Er zit tevens een drukregelaar aan die zak water, zo kun je regelen hoe hard je het water naar binnen laat stromen.

 

Ik wacht ongeveer een klein half uurtje terwijl er in die tussentijd ontlasting uit mijn stoma komt en door de sleeve in het toilet belandt. Daarna laat ik nogmaals een halve liter water binnenlopen en wacht weer een klein half uurtje totdat ook verderop in de darmen de ontlasting er uitkomt. Er bestaat ook een spoelpomp die je in plaats van de waterzak kunt gebruiken. Deze heb ik tot nu toe nog maar één keer gebruikt en kan daar dus nog weinig over zeggen. Ik moet namelijk nog een handig plaatsje creëren waar ik die pomp neer kan zetten, zodat ik gemakkelijk bij de knoppen kan om de druk te regelen. 

 

Ik heb geluk, want ik hoef maar om de twee dagen te spoelen, dus de ontlasting blijft bijna drie dagen weg. Als ik op maandagmorgen heb gespoeld, dan is de volgende spoeling pas op donderdag. Mijn darmen wenden snel aan het spoelen. Ik gebruik een klein stomazakje, maar heb deze week voor het eerst een plug gebruikt waardoor het net leek of ik helemaal geen stoma meer had. Ik weet niet hoe lang je zo’n plug mag gebruiken. Een zakje laat ik er de hele dag opzitten, maar weet niet of dat bij een plug ook mag, dat moet ik nog vragen aan stomaverpleegkundige. Ik moet er dus nog een beetje achter komen. 

 

De voordelen van spoelen vind ik dat ik weet dat ik geen ontlasting krijg als ik weg ben en ik heb het idee dat er ook minder geluid uit mijn stoma komt, dus minder lucht. Ik kan alles eten en je kunt kleine zakjes dragen of een plug. Het enige nadeeltje is dat je een uur met het spoelen bezig bent, maar ik neem altijd te lezen mee of een Sudoku om op te lossen.

 

Mijn tips zijn: Vergeet niet een horloge om te doen als je spoelt, want het is wel handig als je de tijd in de gaten kan houden. Ik heb zelf ondervonden dat je niet voelt of er nog wat komt. Voor mijn gevoel was het half uurtje voorbij, dus haalde ik de sleeve eraf en ging staan. Toen kwam er ineens nog een hele golf ontlasting uit… (sorry beetje onsmakelijk, maar wel belangrijk om te weten dat je niet te snel stopt).

 

Als je de mogelijkheid hebt om te spoelen dan zou ik het echt gaan doen. Nu is het voor iedereen verschillend hoe vaak je moet spoelen, want ik hoor wel dat het meestal om de dag wordt gedaan, maar er zijn ook mensen die iedere dag moeten spoelen. Het doet geen pijn. De eerste keer dat je het doet denk je misschien; wat een gedoe. Maar dat valt echt reuze mee, dat merk je de derde keer al wel. Je moet het gewoon je eigen maken.

 

Wat ik nu heb verteld zijn mijn eigen ervaringen over hoe ik het doe. Misschien vinden anderen het helemaal niks en helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om te spoelen of wel irrigeren hoe het officieel heet.

 

Deel ook je ervaringen!

 

×