logo stomaatje alles over stomas

Kortgeleden kwam er een bericht voorbij in de media: "Als patiënten die een stoma krijgen, goed worden voorgelicht en continu gestimuleerd worden zelf hun stoma te verzorgen, hebben zij na ontslag amper nog thuiszorg nodig. Dat blijkt uit een proef van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven." - AD

 

90% heeft geen thuiszorg meer nodig

De zorgverzekeraars wrijven in hun handen, dat levert ze een grote besparing op! 90% van de nieuwe stomadragers zou geen thuiszorg meer nodig hebben staat er in het artikel te lezen. Een jaar geleden ging nog slechts 10 procent van de patiënten zonder thuiszorg naar huis in dit betreffende ziekenhuis. Conclusie is dus dat eerder aanstaande stomadragers niet goed werden voorbereid en begeleid op weg naar een stoma.

 

Wisselende reacties vanuit onze achterban

Er kwamen enorm veel wisselende reacties vanuit onze achterban op dit artikel. Reacties van mensen die het ermee eens zijn omdat ze beamen eenmaal thuis in staat zijn alles zelf te kunnen doen. Maar ook enorm veel geschrokken reacties waarin je kunt lezen hoe hard thuiszorg nodig is. Ze zijn bang dat dit de standaard gaat worden, een korte opname en daarna zonder zorg naar huis. Want toch was een deel niet goed genoeg voorbereid door de stomaverpleegkundige of had teveel complicaties waardoor ze thuiszorg nodig hadden.

 

Er moet nog flink wat gebeuren

De zorg van de stomaverpleegkundige in het ziekenhuis wordt hiermee extra belangrijk. Namens Stichting Stomaatje hebben wij onze achterban gevraagd een enquête in te vullen, waarin wij inzicht wilden krijgen in enkele aspecten rondom de stomaverpleegkundigen. Hieruit bleek dat de stomaverpleegkundige enorm belangrijk is bij veel stomadragers maar er nog wel ruimte voor verbetering is. Indien men wil dat in heel Nederland nog maar 10% thuiszorg nodig heeft dan moet er nog flink wat gebeuren!

 

15% heeft geen voorlichting gehad

Van de invullers van de enquête is bijna 14% niet tevreden over de voorlichting vóór de stoma-aanleg van de stomaverpleegkundige. Er zijn stomadragers die vonden niet veel uitleg te hebben gehad voordat ze hun stoma kregen of dat er te weinig tijd werd genomen. Bijna 15% heeft zelfs helemaal geen voorlichting gehad. Doorgaans zijn dat operaties met spoed, maar zeker niet altijd! Ze waren vergeten en moesten er zelf om vragen of zagen ze pas na een (geplande) operatie. Ruim 21% geeft aan dat ze vinden dat er niet genoeg tijd is uitgetrokken door de stomaverpleegkundige voor het eerste en vaak het meest belangrijke gesprek. Zorgelijk, want deze mensen geven wel aan hier behoefte aan te hebben (gehad).

 

Vóór zelfredzaamheid, maar vangnet is belangrijk

Wij zijn als stichting voor zelfredzaamheid, en voor een betere voorbereiding en begeleiding op weg naar een stoma en ook daarna. Maar we vinden ook dat het vangnet van de thuiszorg juist zo belangrijk is en deze zorg beschikbaar moet blijven voor de mensen die hier behoefte aan hebben. Een stoma is meer dan zakjes plakken, er komt zoveel meer bij kijken. Een stoma gooit je leven om en daar heb je begeleiding bij nodig die vanuit de wmo niet geleverd kan worden.

 

Eilandjes? Kennis delen!

En is het niet meer dan logisch dat de verbeteringen in ieder ziekenhuis worden doorgevoerd. Dat het een algemene standaard wordt en in het protocol wordt opgenomen? Er ontstaan steeds meer programma's in samenwerking met zorgverzekeraars en leveranciers van stomamaterialen. Heel goed, maar wel allemaal eilandjes. Is het niet beter kennis te delen, samen te werken en dit landelijk door te voeren zodat elke (aanstaande) stomadrager dezelfde goede zorg krijgt. Hier heeft uiteindelijk iedereen baat bij!

 

×