logo stomaatje alles over stomas

In september 2018 begonnen we de besloten Facebookgroep Stomamateriaalover.nl, als aanvulling op de gelijknamige website die sinds 2015 draait. 

 

Je kunt hier stomamateriaal (tegen verzendkosten) ter beschikking stellen en uitwisselen met stomadragers en goede doelen, of op zoek gaan naar materiaal. Ook kun je stoma gerelateerde accessoires te koop aanbieden. Het gaat hierbij om stomamateriaal wat je zelf niet meer kunt gebruiken, bijvoorbeeld bij opheffen, overlijden, verandering van materiaal etc. en daardoor in de kast blijft liggen.

 

 

Al vele producten uitgewisseld

Er zijn al vele producten naar een andere stomadrager gegaan, denk aan speciaal ondergoed, een stomatoilettafel, vele stomazakjes, lijmrestverwijderaars en andere accessoires, breukbanden, kompressen, beschermcaps en meer! Er zijn ook producten richting België gegaan, waar ze andere regels hebben rondom vergoedingen.

 

Mooie initiatieven

Er ontstonden mooie initiatieven. Familie of behulpzame stomadragers die materiaal inzamelen voor een minder bedeeld iemand in het buitenland. Zo zamelt iemand voor haar vader in de Filipijnen stomamateriaal in, dolblij zijn ze met de doos die met een schip een hele reis heeft gemaakt.

 

Er wordt op het moment ook materiaal ingezameld door stichting Sabirin die het aan behoeftige mensen uitdelen in Marokko, voor een schoonmoeder met een colostoma in Bosnië en een vriend in de Oekraïne.

 

Actie Rudy

Wij begonnen ook zelf een actie, voor Rudy die is geëmigreerd naar Tsjechië hebben we 20 kilo stomamateriaal ingezameld, zodat hij niet zonder materiaal kwam te zitten. De rest hebben we op laten halen door Stichting Corantijn, die het inzamelen voor Suriname.

 

Verspilling in de zorg tegengaan

Natuurlijk horen we ook wel eens dat het materiaal bij het grof vuil is gebracht of de container is ingegaan, we hopen dat we met ons initiatief kunnen stimuleren hier zorgvuldiger mee om te gaan. Er zijn mensen enorm mee geholpen en het materiaal is duur. We dragen graag ons steentje bij met dit initiatief om verspilling in de zorg tegen te gaan en hopen dat er nog veel materialen worden uitgewisseld!

 

 

×