logo stomaatje alles over stomas

Om verspilling tegen te gaan is Stichting Stomaatje een aantal jaren geleden de website www.stomamateriaalover.nl gestart. Via deze weg hebben al vele materialen hun weg gevonden richting andere stomadragers maar ook naar goede doelen en eenmansacties voor minder bedeelde landen.

 

 

Bijbehorende Facebookpagina

Inmiddels is hier een bijbehorende Facebookpagina bijgekomen en kunnen mensen daar, naast materiaal aanbieden of een gezocht oproep plaatsen, ook stoma-gerelateerde artikelen te koop aanbieden. De stichting zamelt zelf niet in daar we geen opslag hebben, het is een tussenpersoon en biedt een platform voor uitwisseling.

 

Het verhaal van Rudi greep ons aan

Soms maken we een uitzondering. Zo greep het verhaal van Rudi ons erg aan. Een Nederlander die geëmigreerd is naar Tsjechië, daar ziek werd en een stoma kreeg en niet de mogelijkheden heeft om terug te komen doordat hij daar een jong zoontje heeft. En komt nu door veranderingen van de zorgverzekeraar in dat land in de problemen met zijn materiaal. Een tekort aan materiaal wat pas over drie maanden kan worden aangevuld, maar wel heel erg veel geld kost, en in de tussentijd is hij door zijn materiaal heen of moet hij de volle prijs betalen.

 

Maar twee merken beschikbaar

Rudi moest het zien te overbruggen tot begin augustus, dan mocht hij weer bestellen zonder dat hij bij moest betalen. En met bestellen bedoelen we alleen een plak en zak, een dichte zak zonder opening die wij hier gebruiken voor een colostoma, daar in gebruik voor een ileostoma. Halve manen, een gordel, breukband en veel andere accessoires, bij de apotheek in de stad waar Rudi zijn spullen steeds moet bestellen kennen ze deze artikelen niet. Alleen huidlotion en spray om lijmresten te verwijderen zijn hem bekend. Ook zijn er maar twee merken stomamateriaal beschikbaar waarmee zijn zorgverzekeraar een contract heeft vertelt Rudi.

 

De nazorg ontbreekt

De zorg rondom de operatie was erg goed vertelt hij, maar de nazorg helaas niet. Stomaverpleegkundigen zijn daar schaars en de enige stomaverpleegkundige in zijn ziekenhuis werkt op de afdeling urologie en weet niets van darmstoma's. Zalen met 8 man zijn daar ook normaal. De controle op zijn stoma bestaat nu uit elk jaar een bezoekje aan het ziekenhuis waarbij er wordt gevraagd hoe hij zich voelt en staat dan weer buiten.

 

We begonnen spontaan een actie

We wilde Rudi helpen deze periode te overbruggen en begonnen spontaan een actie, met een oproep op de Facebookgroep van Stomamateriaalover en de besloten Facebookgroep van Stomaatje. Er was een strakke deadline, na een week moesten we het materiaal al opsturen zodat Rudi niet zonder kwam te zitten.
We deden een oproep aan mensen die materiaal ongebruikt in de kast hebben liggen en wat ze zelf niet meer kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld proefpakketjes, overgestapt naar een ander merk, een stoma dat is opgeheven of verplaatst etc. Dus alleen materialen wat anders wordt weggegooid en waar onze pagina ook echt voor bedoeld is.

 

De respons was enorm!

Vele mensen wilden belangeloos meewerken en dit naar ons verzamelpunt opsturen. Soms zelfs met een lief kaartje voor Rudi erbij. De postbode kwam veelvuldig aan de deur met kleine doosjes en enorm grote dozen. En spontaan deden mensen donaties om de verzending te dragen naar Tsjechië, wat een saamhorigheidsgevoel, fantastisch!

 

Rudi reageerde emotioneel
Hij schreef op onze besloten Facebookgroep:
"Als lijdend voorwerp van het geheel kan ik je zeggen dat ik niet alleen ff stil was maar gehuild heb (van vreugde) om te zien wat iedereen belangeloos over heeft voor een ander".

 

Er is bijna 20 kg stomamateriaal naar Rudi opgestuurd:

86 tweedelige systemen (1 huidplak en 2 stomazakken)
285 eendelige systemen
87 stomaringen
983 halve manen
5 pakken gaasjes
16 ondermatjes

En nog wat accessoires als Gore-tex filtermembramen, stoma absorptiestrips, barriere creme, 2 potten Gellymate en huidbeschermingsplakken.

 

 

 

Alsof Sinterklaas, Kerstmis en je verjaardag samenvallen

Rudi heeft het pakket via de track en trace dagelijkse nauw in de gaten gehouden en was dolblij toen de grote doos bij hem binnenkwam. Hij zei: "Het is alsof Sinterklaas, Kerstmis en je verjaardag samenvallen. Ik kijk iedere dag weer nieuwsgierig in die grote doos wat er allemaal in zit en ontdek steeds iets nieuws. Het eerste systeem zit er al op en ik kan het nu zeker wat langer volhouden dan augustus!"

×