logo stomaatje alles over stomas

 

 

Ziekte van Crohn

Bart: Ik ben de vader van dochter Joyce (30 jaar) waarbij in 2020 een ileostoma is aangelegd. Door de ziekte van Crohn was haar dikke darm ontstoken.

Aanloop naar stoma duurde lang

De aanloop naar de aanleg van een stoma was lang, omdat de artsen erg terughoudend waren vanwege haar jonge leeftijd en ziektebeeld. Er is veel gebeurd voordat er eindelijk werd besloten dat een stoma misschien toch wel de oplossing kon zijn, terwijl Joyce zelf duidelijk aangaf dat dit voor haar de enige oplossing was.

Eindelijk!

Mijn eerste gedachte was: eindelijk! Mij was niet onbekend wat een stoma was. De opnameperiode heb ik als minder spannend ervaren dan de periodes daarvoor. Die waren soms wel zeer spannend.

Helpende hand bij herstel

Het helpen bleef bij mij vooral bij stand-by staan voor in geval van nood, soms wat regelen. Voornamelijk hielp ik met transport en kleine klusjes. Dat was voor mij geen probleem, gewoon een kwestie van doen. Ik ben nergens tegenaan gelopen tijdens Joyce’s herstel.

Waarom moeilijk doen?

Ik heb niet geholpen met de verzorging. Het roosje heb ik wel vaak gezien. Tja, een stomazak is gewoon een zak. En met de stomahoesjes van tegenwoordig kun je zelfs een statement maken. Wat mij betreft, waarom moet je moeilijk doen over iets dat iemand een grote kwaliteit van leven heeft opgeleverd? Het is een ingreep in het lijf waar je zeker rekening mee houdt, maar de voordelen wegen zeker tegen de nadelen op volgens mij. Ja, je kunt er beter gewoon over praten dan het proberen te verbergen.

Wat is er veranderd?

Ik merk als vader dat ze minder pijn heeft en meer tijd om leuke dingen te ondernemen. Ik ben blij dat ze daarmee een betere kwaliteit van leven heeft. Als mantelzorger betekent het voor mij minder stress omdat er minder artsbezoeken met mijn dochter nodig zijn.

Tip van Bart

Zorg dat je weet wat er speelt en blijf ook na de ingreep gewoon doen over de stomazak die nu eenmaal nodig is. Ben er voor elkaar, maar probeer te begrijpen wat de impact kan zijn op het leven van en met de stomadrager.

 

Deel ook je ervaringen!

 

×