logo stomaatje alles over stomas

"Mijn naam is Bas en ik ben 20 jaar. In 2007 kreeg ik een Malonestoma (cecumstoma) omdat ik sinds een jaar of twee enorm veel moeite had met het laten passeren van ontlasting. Helaas werkte deze techniek niet bij mij waardoor ik meerdere malen ben geopereerd en in 2008 een definitief ileostoma heb gekregen.

Ik ben afwisselend bestuurder en passagier. De autogordel beviel mij helemaal niet, het deed ontzettend veel pijn bij mijn buik en stoma waardoor ik mijn gordel niet kon gebruiken. Ik heb verschillende oplossingen geprobeerd als bijvoorbeeld een kussentje ertussen en speciaal soort autogordels. Uiteindelijk heb ik met een gecertificeerd bedrijf gekeken of er een andere mogelijkheid bestond, helaas was dat er niet voor mij.

In 2009 heb ik besloten een ontheffing aan te vragen. Ik wist van het bestaan van deze regeling dankzij het programma ‘Wegmisbruikers’ bij SBS6, ze hadden eens een onderwerp over gordelontheffing. De verdere informatie heb ik via de website van het CBR verkregen.

De gordelontheffing heb ik bij het CBR telefonisch aan kunnen vragen. Ik kreeg te horen dat er formulieren ingevuld moesten worden door een specialist of een huisarts. Dit moest ik ingevuld weer naar hen terugsturen. Het bestond uit medische gegevens, persoonsgegevens en een soort tekening van waar de problemen zich bevinden. Het is niet gratis. In de tijd dat ik het aanvroeg koste het mij €21,45. Ik heb continue gebeld naar het CBR of er al wat bekend was aangezien ik de risico liep op een bekeuring. Ik heb denk ik zo’n 3 weken op de ontheffing moeten wachten. De aanvraag ging redelijk makkelijk. Maar daarna moet je door de hele procedure heen en daarmee zijn ze niet gemakkelijk, je moet echt alles aan kunnen tonen.

Ik vind het geen eng idee dat ik geen gordel draag aangezien ik naar mijn idee zonder gordel minder letsel zal oplopen dan met. Mijn buikwand is erg dun en kan scheuren bij een ongeluk met een gordel om. 

Ik heb een keer tijdens een alcoholcontrole mijn ontheffing aan de politie moeten tonen. Op een zaterdagavond was ik even een stukje rijden en zag ik aan de andere kant een politiecontrole.  Aangezien ik nooit werd aangehouden en nieuwsgierig was met betrekking tot de gordelontheffing, ben ik een stukje omgereden richting de controle. Ik werd geacht naar de kant toe te gaan en moest blazen aangezien het een alcoholcontrole was. Het blazen was geen probleem want ik drink geen alcohol!

Toen ik weer mocht vertrekken vroeg de agent of ik misschien een reden had dat ik geen autogordel droeg. Ik vertelde van de ontheffing, welke ze graag even wilden inzien om te controleren. Alles was verder in orde en ik mocht mijn weg vervolgen. Ze reageerden normaal en hadden het al vaker meegemaakt. Zelf vond ik het juist leuk want ik hoopte al dat ze er een keertje wat over zouden vragen, gewoon, uit nieuwsgierigheid naar de reactie.

 

Mijn tips:

  • Als je een gordelontheffing wilt gaan aanvragen is het ’t beste indien je auto is uitgerust met airbags zodat als je een ongeluk krijgt, je zo min mogelijk letsel zal oplopen.
  • Blijf er ook vooral achteraan gaan bij het CBR. Een week na het versturen belde ik elke dag. Zodra jij elke dag belt snappen ze de noodzaak en zal het proces sneller verlopen. Zeg er dan ook bij dat je de ontheffing met spoed nodig hebt!

 

×