Al lang stond een bezoekje aan een welness center op mijn wensenlijstje. Voor mij met een stomazakje en inmiddels vele littekens en een vreemd gevormde buik door een openbuikbehandeling rijker, toch wel een drempel. Daarnaast kan ik niet goed tegen de hitte van de sauna’s. Dat kon ik al niet toen ik nog geen stoma had. Al in een warm bad val ik flauw door mijn lage bloeddruk. Toch leek zo’n beauty dag me heerlijk; even lekker bijkomen en me laten verwennen.

 

Uiteindelijk kwam ik uit bij een hammam, dit is een Oosters badhuis met oriëntaalse elementen. Er zijn strikte openingstijden voor mannen en vrouwen (en soms ook partnerdagen) en je mag een broekje/bikini aanhouden. Voor mij een net wat kleinere stap om te zetten. Daarnaast heb je er niet allerlei sauna’s, wel een stoombad en vele behandelingen die je kunt kiezen. Met mijn ‘snel flauwvallen’ beter te doen dus.

 

Toch bleef het een spannende stap. Ik had me goed voorbereid door telefonisch al door te geven dat ik een stoma heb en meteen een aantal vragen gesteld. Eenmaal in de hammam werd alles uitgebreid uitgelegd. Al op de weg er naartoe ben ik begonnen met het drinken van een ORS oplossing, te halen bij de apotheek of drogist. Met mijn ileostoma weet ik dat ik met zweten snel uitdroog, en zo kan ik dit voorkomen.

 

In een hammam hangt er een hele fijne sfeer. Vrouwen onder elkaar, je hebt er echt de privacy. Al snel was ik de drempel over, al kreeg ik natuurlijk wat blikken naar mijn buik en zelfs wat vragen. Maar snel ontstonden er al zittend op de warme stenen banken, versierd met de mooiste kleuren vierkante steentjes, de mooiste gesprekken.

 

Ik heb constant een flesje water met ORS oplossing bij me gehouden en deze ook meermalen bijgevuld. Dit was echt nodig! Daarnaast natuurlijk ruim van tevoren (thuis) een nieuwe plak erop gedaan, en vlak van tevoren het zakje geleegd. Het toilet was vlakbij dus ik kon ook tussendoor, indien nodig, mijn stomazakje legen. Toch wel een rustig gevoel. Heel belangrijk is ook om voor het bezoek aan de hammam voldoende te eten, anders kun je je erg suf gaan voelen. Tussen de behandelingen door kun je eventueel ook pauze nemen en in je badjas in de rustruimte thee drinken of iets lichts eten.

 

Ik had gekozen voor een uitgebreide behandeling met een bezoek aan de stoomcabine, een totale lichaamsscrub (waarbij ik wel vriendelijk heb gevraagd of ze mijn buik over wil slaan), een hand en voetscrub, een traditionele zeepmassage met schuimzak (deze is echt aan te raden! Je moet er wel voor op je buik kunnen liggen) en een haarbehandeling met hoofdhuidmassage en een 30 minuten ontspanningsmassage. Alle behandelingen vinden plaats in dezelfde warme ruimte.

 

Na de behandelingen kun je uitzweten in de rustruimte. Ik heb al snel een nieuw zakje opgedaan (tweedelig systeem) zodat deze weer droog was. Het was heerlijk. Ik was helemaal uitgerust maar ook trots op mezelf, want ik had het toch steeds weer uitgesteld omdat ik het iets te spannend vond door mijn veranderde lichaam.

 

Uiteindelijk bleek die spanning niet nodig. Het beviel zo goed dat ik er inmiddels een tweede keer ben geweest. Het fijne is dat ze me nu kennen en ik ook weet hoe alles werkt. Ook was ik na de eerste keer hammam ’s avonds toch wel misselijk en had ik hoofdpijn, toch wat zout- en vochttekort. Dus de tweede keer ben ik al thuis begonnen met de ORS oplossing te drinken, en dat hielp. Ik heb nu de stap genomen en blijf dit met regelmaat doen!

 

Deel ook je ervaringen!

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.