Han – 76 jaar - colostoma

 

"Op 17 februari 2017 ben ik geopereerd aan endeldarmkanker en heb ik een stoma gekregen. Dit was niet mijn eerste operatie, in 2016 heb ik een TEM-operatie gehad om een poliep te verwijderen. Ik heb mij voorbereid door internet, gesprekken met de chirurg en stomazorg. Van tevoren werd er weinig verteld over eventuele complicaties want de ingreep was onvermijdelijk. Ik had vertrouwen in de specialist maar was wel nerveus. 

De operatie was een langdurige ingreep maar succesvol. De periode in het ziekenhuis ging voorspoedig en er was zorgzaam personeel. Vanaf dag 1 was ik snel ter been en de stoma behoefde weinig zorg, het was voornamelijk wondzorg. Het lopen en eten ging goed. De stoma zelf kwam met hulp op de vierde dag op gang. Na 4 dagen mocht ik naar huis. De ziekenhuisperiode viel mij mee, de begeleiding was voortreffelijk! 

Met hulp van de thuiszorg ging ik naar huis. De eerste weken/ maanden gingen zoals voorspeld. Ik heb bewust rust genomen om aan de nieuwe situatie te wennen en geleidelijk alle activiteiten weer opgepakt. Mijn goede conditie vooraf kwam nu goed van pas. De operatiewond herstelde zich snel. Het zitvlak was wel circa 2 maanden pijnlijk. Na 2 maanden traden er verklevingen op van de litteken rand die gelukkig geen pijn veroorzaakten. Ik voelde mij fit en ik ging weer fietsen. Na 3 maanden pakte ik het tennissen weer op. De omgang met de stoma lukt goed. Eerst assisteerde mijn echtgenote mij en na 1 maand deed ik het geheel zelfstandig. 

Nu in mijn dagelijks leven sta ik een uurtje eerder op bij activiteiten in de ochtend zoals bridgen, tennissen, de leesclub etc zodat ik tijdig het stomazakje kan wisselen. 

Op dit moment heb ik sinds 6 weken hinder van een perianale breuk, waarschijnlijk het gevolg van een scheur in het matje dat bij de operatie ter versteviging van de bekkenbodem is aangebracht. Ik heb hier tot nu toe alleen met stomazorg contact over gehad. Binnenkort overleg met de chirurg over de behandelmogelijkheden.

Mijn tip voor andere aanstaande stomadragers is nuchter de situatie met de medici en achterban onder ogen zien. En heb vertrouwen in de afloop. De rest is kwestie van geluk en pech."

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.