Ik ben geboren met anusatresie, er is toen ik baby was een stoma aangelegd. Die babystoma had niet opgeheven mogen worden wat mij betreft. Ik heb nu een colostoma.

Ik verzorg de stoma en laat mij er niet door beperken. Ik werk en ga twee keer in de week naar aquafitness in het zwembad. Ik zwom al voordat ik een stoma kreeg. Via Stomaatje.nl heb ik informatie ingewonnen rondom het onderwerp zwemmen en aquafitness. Nadat ik de website had bestudeerd was ik niet bang meer dat ik niet meer zou kunnen zwemmen met een stoma.

Vier weken na de operatie ben ik weer begonnen met de stap in het water. In het begin een kwartiertje, daarna opbouwen tot langer. De eerste keer was in een klein privé zwembad, ik vond het best eng. Het was wel een grens die ik over moest. Ik was niet zozeer bang dat het zakje los zou laten, meer dat de plak zou losweken. Uiteindelijk viel het reuze mee!

De meeste medezwemmers weten niet dat ik een stoma heb, sommigen van hen wel. Ik heb er verder geen reacties op gehad. Echte voorzorgsmaatregelen neem ik niet. Ik zorg dat het zakje leeg is en ik hoop dat het leeg blijft tijdens het zwemmen. De enige aanpassing voor me was een badpak met druk motief, verder niet. Ik heb wel het gevoel dat anderen mijn stomazakje kunnen zien zitten, maar dat vind ik niet erg. Gas is wel lastig: een bol zakje. Dan ga ik even tussendoor naar het toilet. 

Ik zwem niet alleen met een stoma, maar ik ga twee keer in de week naar aquafitness, dat is best intensief. Bij aquafitness kan mijn stoma me weleens lastig in de weg zitten. Als er wat is, ga ik naar het toilet. Simpel. Alleen omkleden vind ik vervelend. De overige dames staan in hun blootje, daar heb ik geen zin in. Dan zeg ik wel dat ik een stoma heb en geen zin heb om mij ten overstaan van iedereen om te kleden. Dus trek ik een droog badpak aan op het toilet. Sowieso vind ik er niets aan om mij om te kleden in kleedkamers zonder aparte ruimtes. Daar hoef ik geen stoma voor te hebben ;)

Mijn tips? Ik ben niet alwetend, wat ik wel kan zeggen is dat het materiaal tegenwoordig zo goed is, dat je echt niet het zwemmen/Aquafitness hoeft op te geven. Indien je niet durft, neem eerst een proefles!

 

Deel ook je ervaringen!

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.