logo stomaatje alles over stomas

Het spoelstappenplan van Bas:

Het spoelen moet eigenlijk elke dag gebeuren, al doet iedereen het weer anders. Ik spoel nu maar drie keer per week. Bij mij duurt het gemiddeld 10 minuten. De bedoeling is minimaal 500cc water in een kleine 25 minuten in laten lopen. Ik spoel met 250cc aangezien 500cc toch een behoorlijk impact heeft op de darmen. Ik gebruik hierbij een 20cc steriele spuit voor de ballon en een 50cc steriele spuit zodat ik het water in de katheter kan doen om te spoelen. 

Ten eerste leg ik alles klaar:

 

  • 10cc of 20cc spuit steriel,
  • 4 steriele gaasjes,
  • 1 katheter (meestal maatje 14 of 16),
  • 50cc steriele spuit,
  • 400cc water lichaamstemperatuur,
  • 2 paar handschoenen,
  • 1 toilet en wc papier natuurlijk ;)


Ik maak mijn handen en een tafeltje schoon met alcohol. Hierna maak ik de onsteriele verpakkingen open en leg dat, zonder de binnenkant aan te raken, op het tafeltje. Ik gooi de onsteriele verpakkingen weg. Dan maak ik de omgeving van de stoma-opening schoon met alcohol.
Ik werk zo steriel mogelijk dus nogmaals mijn handen schoonmaken met alcohol. Ik trek een paar handschoenen aan en maak de katheter verder open, aangezien die vaak nog een keer extra verpakt zijn (steriel). 

Ik zoek met het puntje van de katheter de stoma op en duw het voorzichtig naar binnen, totdat het heel gemakkelijk verder schuift. Ik pak de spuit en vul die met 5cc water of lucht (steriele 10 of 20cc spuit) en blaas het ballonnetje op. Ik trek voorzichtig aan de katheter om te kijken of hij op de goede plaats zit. Om dit nog een keer te testen pak ik de steriele 50cc spuit, vul die met lucht (ongeveer 10cc) en spuit dat in de katheter. Als het goed is voel je dat borrelen. Als die goed zit kan ik beginnen met spoelen. Ik doe zelf liever per 50cc zodat als ik in de tussentijd richting de wc moet, ik niet alles mee hoef te nemen. Sommigen hebben een pomp of een handzak, maar ik vind het gewoon met hand en spuit het fijnste werken.

Als ik klaar ben maak ik voorzichtig het ballonnetje leeg en haal de katheter uit de stoma. Ik druk met een gaasje lichtjes op de stoma, want er kan een paar minuten ongewenste viezigheid uitkomen (dat overigens volkomen normaal is!). In de loop van de dag kan er ook wat slijm uit de opening komen. 

Voor veel mensen lucht het spoelen op en is het pijn verlichtend, bij mij lucht het helaas niet op en wordt de pijn er niet minder om, dus het is best vermoeiend. Ik vind het daardoor wel een belasting. In totaal ben ik er, als het erg uitloopt, een uur mee bezig. Maar als je het door hebt en ook weet hoe alles werkt, kun je binnen al 15 minuten klaar zijn.

 

Deel ook je ervaringen!

×