"Afgelopen jaar ben ik op strandvakanties naar Egypte en Turkije geweest met mijn stoma. Beide reizen heb ik gemaakt met het vliegtuig. Wij gaan elk jaar op strandvakantie naar het buitenland, maar met mijn stoma was dit toch wel even anders.

Ik heb me op deze reizen voorbereid door met mijn MDL-arts en de stomaverpleegkundige te praten, ook heb ik informatie opgezocht en folders aangevraagd op Facebook en andere websites en bij de leverancier van stomamateriaal. Tenslotte heb ik contact gezocht met andere mensen die ook een stoma hebben en naar hun ervaringen gevraagd. Wij hebben deze reizen van tevoren geboekt via het reisbureau, waar ze op de hoogte zijn van mijn gezondheidssituatie.

Vanaf Schiphol vlogen wij beide keren in de Economy Class naar de plaats van bestemming. Op Schiphol werd ik gefouilleerd, hier heb ik direct aangegeven dat ik een stoma heb, zodat dit geen problemen op zou leveren. Mijn stomazakjes had ik verdeeld in de handbagage van mijn man en mijn eigen handbagage. Op deze manier wist ik zeker dat ik te allen tijde mijn stomazakjes bij me zou hebben, ook in het geval dat onze koffers kwijt zouden raken. De rest van het stomamateriaal had ik wel in mijn koffer gedaan. Ik had het dubbele van het aantal stomamateriaal wat ik nodig had meegenomen, zodat ik zeker wist dat ik niet te kort zou komen tijdens mijn vakantie. Ook zorg ik er altijd voor dat ik mijn medische paspoort meeneem, hierin staat alle informatie over mijn stoma en het stomamateriaal.

Het reisbureau had ervoor gezorgd dat ik extra bagage mee kon nemen in verband met mijn stoma. Hiervoor moest ik formulieren invullen, waarmee mijn stomaverpleegkundige mij geholpen heeft. De vluchten zelf zijn prima verlopen. Ik zorg ervoor dat ik een plekje dichtbij het toilet heb, zodat ik hier snel naartoe kan wanneer nodig. Ik heb niet hoeven verwisselen en ook heb ik tijdens de vlucht nergens last van gehad.

Op de luchthavens in het buitenland zijn de toiletten niet zo schoon als hier in Nederland. Ook hebben ze hier op de toiletten geen toiletpapier. Ik zorg ervoor dat ik altijd zakdoekjes of een klein rolletje toiletpapier bij me heb. Gelukkig zijn de toiletten in de hotels wel altijd schoon.

Wij overnachten altijd in hotels, waar de (bad)kamers ruim en schoon zijn. Om dit zo te houden heb ik bij Action twee waterdichte kussenslopen gekocht, welke ik op het matras leg, zodat in geval van lekkage het bed niet vies wordt. Omdat het water in Turkije en Egypte niet drinkbaar is, durf ik hiermee niet mijn stoma schoon te maken. Wat ik altijd meeneem op vakantie is een flacon waarin ik mineraalwater bewaar. Hiermee maak ik dan mijn stoma schoon.

In beide landen heb ik nooit problemen gehad met eten, ondanks mijn ziekte van Crohn. Ik eet altijd wel overal brood bij en neem geen ijsklontjes in mijn drinken. Ook neem ik poeders mee met hydratatiezouten. Omdat mijn dikke darm er niet meer is heb ik meer zout nodig.

Zwemmen vind ik ook heerlijk in deze warme vakantielanden. Om mijzelf meer zekerheid te bieden in het zwembad, neem ik twee rolletjes Leukoplast flexibele watervaste tape van 2,5 centimeter mee. Hiermee plak ik de randen van mijn stoma af, zodat deze niet week worden tijdens het zwemmen. Dit werkt voor mij perfect!

Voor de zekerheid had ik een boekje waarin in verschillende talen alles over een stoma vertaald is bij me. Gelukkig heb ik deze niet nodig gehad. Vliegvakanties met stoma bevallen mij dus goed, ik heb tot nu toe nog geen problemen of vervelende ervaringen gehad. Wel raad ik iedereen aan om zich goed voor te bereiden, zodat je weet wat je kunt verwachten en waar je aan toe bent. Wij hebben alweer geboekt voor volgend jaar!"

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.