logo stomaatje alles over stomas

IF vertelt over emigreren naar Spanje: Omdat mijn partner (66) geboren is in Spanje, in Galicië, hebben wij hier een huis gekocht. De eerste 10 jaar voor vakanties en sinds 10 januari 2010 wonen we hier permanent. Wij hebben ervoor gekozen om te emigreren omdat mijn partner hier geboren is en ik door de jaren heen van Galicië ben gaan houden. 

Afscheid van Nederland

We hebben een mooi afscheidsfeest gehouden op dezelfde locatie als waar we 43 jaar geleden zijn getrouwd. Dit was de enige locatie die op dat moment vrij was, het heeft echt zo moeten zijn, samen afscheid genomen op de plek waar we 43 jaar eerder zijn begonnen. 

Tijdelijk ileostoma

Mijn partner heeft op 8 februari 2018 een tijdelijk ileostoma gekregen door een tumor in de endeldarm. Qua vergelijking hoe de zorg in Nederland of in Spanje is kan ik weinig zeggen. In Nederland zijn we beide altijd erg gezond geweest en dus hebben we gelukkig weinig hierin meegemaakt. Het enige wat ik kan bedenken is dat er in Nederland veel meer bureaucratie is.  

Stomazorg in Spanje

In Spanje hebben wij twee stomaverpleegkundige in het academisch ziekenhuis waar mijn partner wordt behandeld. Tijdens zijn ziekenhuisopname heb ik uitgebreide uitleg gehad over de verzorging van de stoma, de diverse materialen en heb ik een praktijkles gehad door te oefenen aan bed. De stomaverpleegkundige komt hier niet aan huis, je kunt bellen voor een afspraak in het ziekenhuis. Stomamateriaal bestel ik via de huisarts, en zij bestelt het bij de apotheek waar we het de volgende dag kunnen ophalen. De breukband heb ik rechtstreeks bij Coloplast in Madrid besteld, opmeten doe je thuis en de maten geef je dan door. 

Spanje reageert goed op stomadragers

Na ontdekking van de tumor is mijn partner vrij snel in het traject van bestraling, chemo, operatie en weer chemo terechtgekomen. Waar we nu tegenaan lopen zijn de superlange wachttijden voor bijvoorbeeld een onderzoek en uitslag van het onderzoek. In Spanje wordt er goed gereageerd op stomadragers, ik durf niet te zeggen of er een stomavereniging is, heb er nooit naar gezocht. 

Vriendelijke mensen

Ik mis Nederland niet echt, we gaan 1 à 2 keer per jaar terug. Meestal komt Nederland naar ons toe: onze dochters, familie en vrienden. Spanje is qua natuur elke dag weer prachtig en de mensen zijn erg vriendelijk, het leuke is dat ik een aantal jaar geleden begonnen ben met sporten en ik als ”vreemde eend in de bijt” gelijk werd geaccepteerd door de Spaanse señoras. 

Benedenverdieping verhuurd

Wij hebben onze benedenverdieping jaren geleden laten ombouwen tot appartement voor onze dochters met eventuele gezinnen. Onze dochters hebben nu uiteindelijk geen gezin haha, dus nu voor de fun begonnen met verhuur. Het loopt als een tierelier met al onze Spaanse gasten waar je nog wat van opsteekt ook. 

De taal beheersen

Als je wilt emigreren naar een ander land is mijn tip dat je echt de taal moet beheersen van het land waar je naartoe wilt. Dit maakt alles zoveel makkelijker. En je moet veel geduld hebben, geduld is nog altijd een schone zaak.

 

Deel ook je ervaringen!

×