"Ik ben Frans, 60 jaar en heb eind 2005 endeldarmkanker gekregen waardoor de anus werd verwijderd er een blijvend colostoma is aangelegd. Na anderhalf jaar kreeg ik een scopie onderzoek van mijn darmen door mijn stoma. De dag ervoor moest ik nuchter blijven en verdeeld over die dag 4 liter Cleanprep drinken, dat is geen pretje om dat naar binnen te krijgen maar het lukte aardig. Ik heb toen een open ileostoma zakje aangedaan dat ik die dag verschillende keren heb moeten leeg maken, want het werkt wel die Cleanprep om de darmen leeg te krijgen, het komt er met golven uit.

 

De volgende morgen naar het ziekenhuis en kreeg daar een nog grote beker om leeg te drinken. Voor het onderzoek nog even een gesprek met de arts hoe het ging. Ik vroeg toen om geen roesje te krijgen omdat ik mee wilde kijken hoe zo’n onderzoek gaat. Hij stemde hier mee in, maar er werd wel een infuus aangelegd. Want als ze merkten dat ik het niet kon verdragen konden ze meteen een roesje inspuiten. Ik moest op mijn rug gaan liggen, de verpleegkundige was nog met mij aan het praten toen de arts de scopie al een stukje erin had zitten zonder dat ik dit voelde. Ze gingen verder en bij een bocht merkte ik goed dat het net was of je van binnenuit je buik aan het oplichten waren, een raar gevoel was dit. Op de monitor zie je dan je eigen darmen hoe die er van binnen uitzien.

 

Ze gaan eerst tot het einde van de dikke darm en vertellen dan ook wat ze tegen komen. Ze hadden twee poliepen gezien en zouden deze op de terugweg eruit halen. Dit is bijzonder mooi om te zien hoe ze dit doen. Met een dun draadje door de scopie slang die je voor de camera eruit ziet komen. Als een lasso doen ze die om de poliep, trekken de draad strak en dan met een elektrische stroompje dat op de metaaldraad wordt gezet, snijden ze de poliep af en zuigen deze dan meteen weg. Dit gebeurde ook bij de tweede poliep, hier merk en voel je zeer weinig van.

Het is me heel erg meegevallen en ook nog interessant om te zien hoe ze dit doen. Je gaat daarna ook niet naar de afdeling kort verblijf om het roesje te laten uitwerken en kunt meteen weer een lekker bakje koffie gaan drinken. Na een week kreeg ik de uitslag van het onderzoek, de poliepen waren goedaardig. Dit onderzoek wordt bij mij om de paar jaar herhaald. Mijn stoma is daarna nog wel een paar dagen van slag geweest (vooral veel winden laten) voordat deze weer normaal aan het werken ging. Ik heb voor ik geopereerd werd ook een scopie door de anus gehad, met roesje, hier weet ik niet veel meer van maar dit was toen wel veel pijnlijker en had daarna ook veel last van bloedverlies. Indien je zo’n onderzoek krijgt en je kunt er tegen om mee te kijken zou ik iedereen aanraden om dit te doen, het is toch iets apart om je eigen darmen van binnen eens te zien. Het is me zeer veel mee gevallen wat pijn betreft, het is alleen een beetje raar gevoel als ze door een bocht moesten."

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.