logo stomaatje alles over stomas

 

Bestellen met medische indicatie of 70+

Dirkje, 74: Ik heb al meer dan 25 jaar een ileostoma en ik ben nu zo'n 15 jaar in bezit van de eurosleutel. Ik heb de sleutel besteld omdat ik bij diverse openbare toiletten een bordje zag met afbeelding van een rolstoel en de tekst eurosleutel eronder. Op internet kwam ik erachter hoe je in het bezit van zo'n sleutel kon komen en onder welke voorwaarden. Oudere mensen kunnen de sleutel zonder meer aanvragen en jongeren met een "handicap" met een briefje van de huisarts. Aanvragen heb ik schriftelijk gedaan met de gegevens van de site. De sleutel heeft de grootte van een normale huissleutel en is moeilijk na te maken. 

 

Schoon en soms zelfs verwarmd

Je hebt graag een schoon toilet en voldoende ruimte. Nu daar voldoen de meeste toiletten die ik bezocht ruimschoots aan. In de winter vaak goed verwarmd. Ik zal altijd gebruik maken van die toiletten als ik ze zie. Je treft ze zelfs bijvoorbeeld aan in kleine plaatsjes in het station. Ik heb er alleen gebruik van gemaakt in Nederland, Duitsland en Zwitserland.

Let op: in Engeland is er een andere sleutel.

 

Geen wachtrijen

In Nederland zijn ook aardig wat toiletten die geopend kunnen worden met die sleutel. In Dordrecht zelfs in het zwembad. Een voordeeltje is dat die toiletten zich nog vaak voor de kassa bevinden zodat het gebruik gratis is. Ook hoef je meestal niet te wachten. Heel nuttig bij hoge nood.

 

Niet altijd alleen voor lotgenoten

De toiletten worden meestal gebruikt door lotgenoten en die houden de zaak schoon voor de volgende. Soms kan het toilet tegen betaling door iedereen gebruikt worden en dat wordt als minder prettig ervaren. 

 

Laat 'm opvallen met een keycord

De sleutel vind ik zijn geld waard. Ik wil hem niet meer missen! Mijn tip is om de sleutel aan een opvallend keycord te doen, zodat je 'm niet vergeet!

 

Deel ook je ervaringen!

×