Flippertje, tijdelijke colostoma van 5 februari 2008 tot 3 februari 2009:

Op dinsdag 3 februari 2009 heb ik mijn langverwachte hersteloperatie ondergaan. Ik had een (dubbelloops) colostoma die vrij hoog zat. De chirurg heeft de twee gaten eerst dichtgenaaid, daarna de stoma van de huid losgemaakt en de darm er weer in laten glijden. Zo heb ik het tenminste begrepen. En zo te zien is dat ook zo gebeurd. Het risico van naadlekkage was wel aanwezig, maar de dichtgenaaide gaten zitten in de dwarsrichting op de darm. De darm was niet in de lengterichting doorsneden, omdat dat voor een tijdelijke stoma niet altijd nodig is. Het ziet er dus uit als een lus met twee gaatjes. 

 

Ik had best een flinke breuk, en daardoor een groot stoma, die een behoorlijke prolaps kon geven. De dokter had mij van tevoren gezegd dat de mogelijkheid zou bestaan dat een operatie tegelijk van de stoma en de breuk niet in één keer zou kunnen. Hij is ook geen voorstander van matjes en dergelijke tussen darmen, daar moet zo min mogelijk niet-eigen materiaal tussen. Normaal gesproken laten ze na een hersteloperatie de wond open omdat het een “vieze” wond is. Mijn wond is op 3 plaatsen gehecht zodat de mogelijkheid voor vuil er was om naar buiten te komen. Ook kan je na een flinke breuk vochtophoping krijgen wat naar buiten moet, gelukkig had ik dat niet. 

 

Na een buikoperatie kun je flinke buikspierpijn krijgen. Na de operatie in november 2008 had ik dat ook. Er was toen het nodige mis zoals verklevingen en een overloopstoma, dat wil zeggen dat ik ook van achteren nog ontlasting had en er een fistel zat. Tijdens de operatie zou ik eigenlijk een permanent stoma krijgen. Maar na afloop vertelde de dokter mij dat hij alles had kunnen herstellen, omdat hij zoveel “rommel” had opgeruimd. Ik zou toch van mijn stoma af komen! Ik had na de operatie heel veel spierpijn tot ik op het idee kwam om Arnica crème te smeren, Dat hielp heel goed. Daarom ben ik daar nu na de hersteloperatie in februari direct vanaf dag één weer mee begonnen, met als gevolg dat de pijn snel weg was (wel uit de buurt van de wond smeren).

 

Ze gebruiken in het ziekenhuis waar ik ben geopereerd het Eras protocol. Je krijgt de avond tevoren 4 PreOp drankjes met citroenachtige smaak. Dan 2 uur voor de operatie nog een keer en na de OK krijg je gelijk al eten en Nutridrinkjes, een soort astronautenvoer. Ook moet je snel je bed uit als je kunt. Ik ging dinsdag om 10.15 naar de OK en in de namiddag liep ik al naar de wc! De volgende ochtend kreeg ik twee magnesiumpillen en toen moest al ontlasten.

 

Donderdag ging ik al uit eigen beweging na een lekker ontbijt. De zaalarts vond dat ik voor liep op de meeste patiënten en vrijdag mocht ik al naar huis. Ik moest wel de symptomen van naadlekkage in de gaten houden. Na de vorige operatie in november die 6 uur heeft geduurd en het Eras protocol was ik ook zo weer op de been. Voor die operatie stond zelfs 10 dagen opname gepland en was ik met 3 dagen al thuis! Toentertijd vond ik dat best eng.

Nog een tip voor je achterwerk, ik kreeg een namelijk een lekker zalfje. Toen ik om Vaseline vroeg zei de verpleegkundige: “Ik heb iets veel beters voor je: een zalf van Laprolan”. Het is een Chiron Barrière Crème, er zit Aluminium Chloorhydraat 2% in op een emulsie basis. Het is heerlijk spul, want bij de eerste keren ontlasting brandt het nogal. Na het afvegen met wc papier gebruik ik Zwitsal babydoekjes en daarna die zalf. Ik heb nergens meer last van. Maar dat hoeft natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde te werken.

 

Volgens mij heb ik echt mazzel. Ik had van tevoren gelezen dat je dagen op de wc kan zitten en daarom zat ik best in mijn piepzak. Eerst kon ik het verschil niet onderscheiden tussen een wind laten of dat ik echt moest. Twee weken na thuiskomst moet ik op controle en gaan de hechtingen er uit. Dan duimen dat het goed blijft gaan en dat ik niet weer met ontstekingen kom te zitten. Als dat gebeurt, dan zal het wel uitdraaien op een permanent stoma. Ik ben er tot op de dag van vandaag erg dankbaar voor dat ik een tijdelijke stoma heb gehad. Ik heb de stoma vanaf dag één geaccepteerd. Het heeft mij van een hoop pijn en ellende afgeholpen. Ik blijf positief denken, het blijft gewoon goed gaan.


De één is de ander niet, ieder mens is verschillend, ieder reageert anders. Dit is de ervaring die ik heb.

Flippertje. 

 

Deel ook je ervaringen!

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.