Hoi, ik ben Frans en woon in Noord Brabant. Ik heb een blijvend colostoma sinds december 2005, ben er goed aan gewend en kan er gemakkelijk mee leven. Al vanaf november 2005 ben ik lid van het Stomaatje forum, ongeveer een maand voor ik geopereerd zou worden (uiteindelijk zijn het in korte tijd drie operaties geworden). Ik heb op dit forum veel geleerd over hoe met een stoma om te gaan en antwoorden gekregen op de vele vragen die ik toen stelde.

Voor mijn operatie ging ik samen met mijn vrouw regelmatig naar de sauna. Het was voor ons gezellig en een ontspanning. Nadat ik weer een beetje was opgeknapt wilde ik de stap weer eens wagen. Op een gegeven moment ben ik op vakantie weer naar de sauna gegaan en dat beviel me goed. Het waren wel kleine saunacabines, stoombadjes en bubbelbaden, deze waren meestal met badkleding aan.

Ongeveer een uur van tevoren plak ik een nieuw eendelig stomazakje op zodat de plak goed aangehecht is. In de sauna aangekomen plak ik het filter af zodat er geen water in kan lopen tijdens douchen, zwemmen en bubbelbaden. De eerste keer dat ik in een sauna kwam als stomadrager was ik wel wat zenuwachtig, van: zien ze het dat ik een stoma heb? Ik moest wel over een grote drempel heen, maar eenmaal binnen viel het allemaal heel erg mee. 

Ik keek rond of ik soms opviel met een stomazakje aan, maar merkte al heel vlug dat er nauwelijks iemand naar keek. Je kunt het zelf ook een beetje verstoppen door als je binnen of buiten rondloopt om af te koelen, je hand of badhanddoek er een beetje voor te houden en dan merk je dat er nauwelijks iemand op reageert en kijkt.

Ook heb ik een beige saunaband uitgeprobeerd. Je valt dan wel iets meer op en ziet soms mensen kijken van: “hè, wat is dat nou?” Maar voor iemand met een ileostoma of groter stomazakje is zo’n saunaband toch ideaal. Je kunt dan je stomazakje dubbel eronder vouwen en hebt ook meer zekerheid dat de stomazak niet los laat. Het is een veiliger gevoel dat de plak niet loslaat of je een lekkage krijgt. Je ziet dan ook geen stomazakje zitten, alleen de band. (Bron afbeelding: Matema)


Meestal gebruik ik een minicap eendelig. Deze valt veel minder op omdat het zakje maar iets groter is dan de plak. Tijdens het zwemmen gebruik ik de normale maat stomazakjes, deze zitten dan toch in het extra binnenzakje in de binnenkant van mijn zwembroek. (Bron afbeelding: Coloplast)

 

Ik heb zelf een colostoma waarvan de ontlasting normaal veel dikker is dan bij een ileostoma. Als ik naar de sauna ga eet ik een dag van tevoren minder en licht verteerbaar zodat ik minder ontlasting produceer. Men moet tijdens de sauna wel heel veel water blijven drinken, omdat nieren kort na het saunabad minder vocht afscheiden. Om het vochtverlies te compenseren is het heel belangrijk dat je voldoende drinkt om dat vochtverlies weer aan te vullen. Dit is extra van belang als je nierklachten hebt. Doe je dit niet dan heb je er uren later last van dat de ontlasting veel te dik wordt er moeilijker uit kan komen.

Als je naar huis wilt gaan moet je wel rekening houden met de plak die door al die warmte veel vaster op de huid is gaan zitten. Je moet eerst de lichaamstemperatuur goed laten afkoelen voordat je de plak los kan halen en een nieuw stomazakje op kunt doen. Dit geldt voor eendelige systemen, bij een tweedelig systeem kan men meteen het zakje wisselen.

Ook bestaat er voor de sauna, zwemmen en momenten waarop een discrete oplossing gewenst kan zijn een stomaplug (alleen te gebruiken bij mensen met een colostoma en op advies van de stomaverpleegkundige!). Dit is een beigekleurige pleister met daaraan een soort tampon. Deze plug sluit de stoma volledig af waardoor de ontlasting wordt tegengehouden. Gassen passeren echter ongehinderd de plug en worden geneutraliseerd door het koolstoffilter.

Ik heb zo’n plug recent uitgeprobeerd en dat is me prima bevallen. Met deze plug valt het nog minder op dat ik een stoma heb. Je ziet alleen een grote ronde beigekleurige pleister zitten. Je kunt hem maximaal 8 uur laten zitten, daarna verwisselen of weer gewoon een stomazakje opplakken. Dit omdat de filter dan uitgewerkt is. (Bron afbeelding onder: Coloplast) 


Voor mensen die graag naar een sauna zouden willen gaan en nog niet goed durven zijn er ook privé sauna’s te huur om het uit te proberen. Ook worden er saunadagen georganiseerd speciaal voor stomapatiënten, bijvoorbeeld door de Nederlandse stomavereniging. Ik ben daar ook heen geweest. De drempel om naar een sauna te gaan is dan veel kleiner omdat iedereen die er is een stoma heeft. Deze dagen zijn nog heel gezellig ook, je praat met elkaar over de ervaring die je hebt rondom een stoma en sauna.

Ik ben blij dat ik weer gewoon naar de sauna kan gaan en als men zelf een beetje rekening houdt met het stomazakje of plug om dit wat te verbergen valt het bijna niet op dat je een stomadrager bent. Ik kan weer genieten van het naar de sauna gaan!

 

Deel ook je ervaringen!

 

 

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.