logo stomaatje alles over stomas

Griet:

Mijn naam is Griet Finke en ik ben 22 jaar. Nadat een operatie in een ziekenhuis in Almelo mislukt was, kreeg ik al vrijwel direct een naadlekkage. Omdat er in het ziekenhuis niets gedaan werd en ik me steeds slechter ging voelen, heb ik overplaatsing aangevraagd naar een ziekenhuis in Amsterdam. Eenmaal daar, had ik een zware buikvliesontsteking, mijn dikke darm zat dicht geniet en in m’n dunne darm zat een gat van 3,5 bij 7cm. Om mijn dikke darm rust te geven, is toen een tijdelijk stoma aangelegd. Dit was op 7 juli 2010.

 

In het begin ervoer ik de stoma als erg zwaar. Ik heb vanaf juli t/m oktober niets anders dan lekkages gehad, soms wel 15 keer op een dag (en nacht). Ik kwam bijna niet aan m’n rust toe en durfde de deur niet meer uit. Tot ik me ben gaan verdiepen in de ileostoma, en ik terecht kwam bij het forum van Stichting Stomaatje. Dankzij de vele tips en ervaringen, leerde ik ineens anders tegen mijn stoma aan te kijken, en vond ik het geen grote last meer. 

 

De chirurg zei dat de stoma tussen de 3 en 6 maanden zou moeten blijven, afhankelijk van mijn gezondheid, en of ik voldoende was aangesterkt. Op 21 januari 2011 is hij weer opgeheven. De chirurg heeft alles met me besproken, en ik mocht mijn wensen doorgeven. Zo wilde ik geen ruggenprik, en die heb ik gelukkig ook niet gehad. Ik keek niet tegen de operatie op, omdat ik goed geïnformeerd was. De operatie duurde 5 uur, dit omdat er ook nog wat andere dingen zijn gebeurd tijdens de operatie naast het opheffen van mijn stoma (buikbreuk hersteld, fistel gevonden en een littekencorrectie).

 

  • Log hieronder in om de foto te bekijken:

Dit artikel is wachtwoord beveiligd. Deze foto's kunnen schokkend zijn!

 

Ik heb de operatie niet als erg ervaren, maar het was natuurlijk ook geen feestje. Diezelfde dag mocht ik nog niets eten, maar wel helder vloeibaar dieet nuttigen. De dag erna ben ik rustig aan begonnen met vla, beschuit, en eigenlijk alles wat ik maar lekker vond, maar wel met mate. Ik heb niet veel pijn gehad, en als ik die had kreeg ik er morfine voor. De ziekenhuisperiode heb ik als erg prettig ervaren, voor zover dat kan bij een operatie.

 

De ontlasting kwam 4 dagen na de operatie, het was erg dun en heel erg donker/groenig van kleur. Erge krampen had ik niet toen ik voor de eerste keer moest. Nadat ik de eerste keer ontlasting had gehad, mocht ik diezelfde middag nog met ontslag.

 

  • Log hieronder in om de foto te bekijken:

 

Dit artikel is wachtwoord beveiligd. Deze foto's kunnen schokkend zijn!

 

Het herstel ging veel sneller dan bij de aanleg van mijn stoma. De dag na de operatie liep ik al weer kleine stukjes. De eerste 2 weken waren eigenlijk wel langzaam. Je wilt veel, maar je kan niets omdat je lichaam je tegenhoudt. Het herstel ging wel veel vlotter dan ik zelf had verwacht, na die 2 weken ben ik weer boodschappen gaan doen, op visite bij familie etc.

 

De ontlasting weer via de normale weg was erg wennen. Eigenlijk nu nog. Het deed erg veel pijn aan m’n anus de eerste 2 weken, omdat de ontlasting erg dun is en je heel frequent naar het toilet moet. Vaak waren het kleine beetjes. Ook had ik hele erge krampen, omdat m’n dikke darm weer aan het werk moest na een halfjaar niets te hebben gedaan. Gelukkig waren die krampen na 2 weken ook verleden tijd.

 

In het begin moest ik soms wel 20 keer op een dag naar het toilet. Dit kwam ook omdat ik erg vaak moest eten in verband met mijn gewicht. Als ik thuis was kon ik gewoon naar het toilet. Maar als ik in de supermarkt stond, dan was het wel even zweten. Gelukkig ben ik zo iemand die gewoon vraagt of ik naar het toilet mag. Ik zeg er dan wel vaak bij dat ik een darmziekte heb. Dan hebben de meeste mensen er wel meer begrip voor.

 

Of ik blij ben dat hij is opgeheven? Ja en nee. Ja, omdat ik zelf niet toe was aan de stoma, en er ook niet op voorbereid was. Het zat er gewoon ineens, en ik had het gevoel dat m’n leven stil stond met mijn stoma. En nee, omdat ik op het einde toch wel heb getwijfeld of ik het zou moeten doen, het opheffen. Ik had nog nooit meegemaakt dat ik alles kon eten en drinken wat ik maar wilde, en dat kon met mijn stoma ineens wel. Gelukkig viel het achteraf mee, want zonder stoma kan ik nu gelukkig ook alles eten en drinken!

 

  • Log hieronder in om de foto te bekijken:

Dit artikel is wachtwoord beveiligd. Deze foto's kunnen schokkend zijn!

 

Het voelt heel raar om ineens geen stoma meer te hebben. De eerste paar weken mis je wel iets aan je buik. Ook mis je het om de stoma te moeten verzorgen, want dat ritme zit er automatisch in, en als je dat ineens niet meer moet, is dat wel even wennen. Nee, eerlijk gezegd mis ik de stoma nu niet meer. Daar heb ik een stoma te kort voor gehad denk ik. Ik denk soms nog wel even aan de tijd met mijn stoma. Want leuk of niet, dat stoma heeft wel mijn leven gered.

 

Op dit moment moet ik nog wel erg vaak, denk aan 10 keer per dag. Het is ook nog dun, maar volgens mijn chirurg is dit normaal. Het kan soms wel een half jaar duren voordat je ‘normale’ ontlasting weer op gang komt. Ik moet alleen uitkijken dat ik niet weer een buikbreuk krijg op de plek waar het stoma heeft gezeten, maar qua eten en drinken hoef ik niets te laten. Ik kijk alleen wel zelf uit met pittig eten, omdat dit voor een gezond persoon al slecht is voor zijn/haar darmen, laat staan voor mijn zieke darmen.

 

Ik heb heel veel gehad aan mijn grote vriend, de pot vaseline! In Sudo crème en andere babybilletjes crème zit zink, en dat is niet goed om te gebruiken als je anus erg schraal/kapot is! Op zich is het litteken erg mooi hersteld, want er zaten speciale matrashechtingen in. Er is wel een minuscuul klein plekje dat maar niet mooi wil genezen, maar dit komt door de huidziekte Psoriasis, en heeft dus niets met de wond of het litteken te maken.

Ik wil graag Stichting Stomaatje en al haar leden bedanken voor de steun, de zorg en de hulp die ik heb gehad tijdens mijn stoma-tijd. Een stoma is geen ramp, wel een uitkomst!

 

Deel ook je ervaringen!

 

×