logo stomaatje alles over stomas

Afgelopen dinsdag ben ik samen met de stomaverpleegkundige gaan spoelen met behulp van een spoelzak en ik vind de wereld weer een stuk leuker! Dat uurtje in de badkamer doorbrengen valt heel erg mee (vind ik) en voor de rest van de dag (en nacht) ben je 'vrij'. Ik ben nog maar net begonnen met spoelen, dus ik doe het nu nog elke dag want ik ben namelijk nog niet helemaal vrij van ontlasting. Het wordt wel steeds minder, dus ik denk dat ik over een weekje wel eens kan gaan proberen om een dagje over te slaan. 

Degene die het spoelen heeft uitgevonden verdient minimaal een lintje, want ik vind het DE oplossing. Kan ik eindelijk weer eens 's avonds op stap zonder mij zorgen te maken over wisselen e.d. Ik ben blij dat ik hier mee begonnen ben en het hebben van een stoma wordt nu een stuk eenvoudiger en makkelijker ter accepteren. Ik ben nu een week aan het spoelen en het bevalt nog steeds goed. Alleen had ik gisteren de pech dat 'mijn vriend' 's middags en 's avonds toch nog actief werd. Ik hoop dat dit een eenmalige actie van hem is want anders ben ik voor de kat z'n viool aan het spoelen. Mijn stomaverpleegkundige heeft mij geleerd met 1000 ml. (1 liter) water te spoelen en het water er langzaam in te laten lopen. Ik stop niet op de helft maar ga door tot het water op is. Daarna de conus eruit en afwachten maar. Ik heb eergisteren ook 1500 ml geprobeerd in twee keer, en misschien kreeg ik daarom gisteren een actieve vriend. Ik hoop dat 'hij' vandaag weer rustig blijft, dan kan ik eens een keer een dagje overslaan.Ik heb nu twee dagen achter elkaar gespoeld met iets meer dan 1000 ml. De eerste ronde van 500ml. gaat vrij snel en zonder krampen naar binnen. Conus eruit en spoelen maar… Dat gaat heel erg goed en er kwam beide keren vrij veel ontlasting uit. Na 10 minuten begin ik aan de volgende ronde van 500 ml. Dat gaat wat moeizamer naar binnen en het duurt langer voordat de troep er weer uitkomt. Maar al met al gaat het toch vrij snel (vind ik). Totaal duurt dit ca 45 minuten en met alles opruimen enz. ben je binnen 1 uur de badkamer weer uit. Ik ben de afgelopen twee avonden vrij van ontlasting geweest dus het werkt! Als dit zo doorgaat kan ik misschien over een tijdje om de dag spoelen. Wordt het nog leuker op deze wereld. Ik hou jullie op de hoogte. 


Ik was te enthousiast. Zondagavond ging 'mijn vriend' behoorlijk te keer en heb ik 3x een zakje moeten wisselen. De ontlasting was erg dun. Die middag was ik ook ineens erg misselijk, dus misschien was het iets van een buikgriepje o.i.d. Ik baalde als een stekker en heb maar een paar diarreeremmers geslikt. Maandagochtend ben ik weer begonnen met 1 x 1000ml. te spoelen en dat is goed gegaan; geen reactie die avond (het kan natuurlijk ook zijn dat het aan die diarreeremmers ligt). Vandaag (dinsdag) heb ik ook weer 1x gespoeld en ik ben benieuwd hoe hij zich vanavond gedraagt (op dit moment nog geen berichten uit Darmstad). Het om de dag spoelen zit er bij mij nog niet in, maar ik ben allang blij dat ik niet meer elke avond aan de beurt ben met zakjes plakken. Mijn 'vriend' heeft denk ik een wat langere tijd nodig om zich goed opgevoed te gedragen. 


Zo, wij zijn weer een paar dagen verder en het spoelen 's ochtends gaat perfect, alleen 's avonds heb ik toch nog wel een zakje vol. Ik weet niet waar het aan ligt, en de ontlasting is ook erg dun, dus misschien is dat de oorzaak. Ik gebruik daarom af en toe nog een diarreeremmer. Het spoelen ben ik nog aan het uitproberen. De ene keer tank ik gelijk 1000 ml en de andere keer 2x 500 ml. Dat ligt aan de snelheid waarmee het water naar binnen loopt. Gaat het snel dan spoel ik 1x, gaat het langzamer en krijg ik het idee dat mijn darmen het minder prettig vinden dan stop ik bij 500 ml, laat de boel eruit lopen en ga daarna nog een keer spoelen met 500 ml. Misschien doe ik het wel helemaal fout, maar mijn gevoel zegt dat dit zo zou moet werken. Morgen (zondag) gaan wij (de hele familie) op stap met 's avonds buiten de deur eten. Ik ga ervan uit dat het goed gaat, maar neem voor de zekerheid een extra zakje en diarreeremmer mee.


Ik ben erachter dat regelmaat heel belangrijk is voor je darmen. Ik heb vanaf zaterdag alleen maar 2x 500 ml. gespoeld en vanaf zaterdag geen ontlasting meer in mijn zakje gehad. Ook slik ik op aanraden van de huisarts meer pillen voor mijn alvleesklier en de ontlasting is nu ook niet meer zo dun. Zo langzamerhand gaat alles precies zoals ik het hebben wil. Zondag was heel gezellig met de hele familie en 's avonds tijdens het eten en de rit naar huis was alles heel rustig. Geen enkel teken van leven! Alleen een dag overslaan met spoelen lukt mij nog niet, maar 's avonds geen ontlasting meer vind ik al geweldig! Hoe weet je eigenlijk wanneer je een dagje kan overslaan? Hoe laat 'hij' dat aan je merken???


Wij zijn weer een week verder en het spoelen is nog steeds een programma met verrassingen. Je denkt dat je het aardig onder controle hebt, maar je darmen denken daar wel eens totaal anders over en zetten je dan voor een compleet raadsel. Ik spoel nog steeds elke ochtend 2 x 500 ml. en dat gaat prima, maar de laatste twee dagen krijg ik na ca 2 uur kramp in mijn buik en komt er nog wat ontlasting. Dan denk je dat je de rest van de dag 'ontlastingsvrij' bent, maar helaas, vanavond was het ook weer raak. Ik weet niet of dit ligt aan mijn manier van leven en/of eten, maar we gaan door, want het is nog steeds beter dan zakjes plakken!


Ik ben nu 5 weken aan het spoelen en ik vind het nog steeds een prima alternatief! Ik heb alleen nog wel wat vragen waar ik nog een antwoord op moet vinden. Wat is het voor- of nadeel als je met meer water spoelt (1500 ml i.p.v. 1000ml)? Hoe komt het dat mijn stoma 's avonds nog actief wordt (ca. 3x in de week)? Is met een pomp spoelen beter of prettiger dan een waterzak? Dit zijn mijn belangrijkste vragen op dit moment. 


Even weer een berichtje uit de spoelkeuken. Ik ben weer een stukje wijzer geworden. Als mijn stoma 's avonds actief wordt is het ook dunne ontlasting, dus misschien liet ik het water er wel te snel inlopen. Ik ga nu proberen het water er wat langzamer in te laten lopen en kijken wat er dan gebeurt. Ik had voor mijn operatie altijd elke dag ontlasting, dus ik ben bang dat ik ook elke dag moet spoelen. Vind ik geen probleem als ik dan maar wel elke dag ontlastingsvrij ben. Ik ga als mijn stomaverpleegkundige terug is van vakantie een pomp aanvragen. Lijkt mij toch een stuk handiger. Weer een berichtje uit de spoelkeuken. Het is nu 2 maanden geleden dat ik ben begonnen met spoelen en ze hadden allemaal gelijk! Je wilt dat het vanaf het begin al gelijk goed gaat maar overal staat geschreven dat het 2 à 3 maanden duurt voordat je darmen gewend zijn en dat je geduld moet hebben. En dat klopt! Ik spoel nog steeds 1000 ml in 2x, maar volgens mijn stomaverpleegkundige kan je beter de eerste keer ongeveer 200ml. inbrengen en daarna de resterende 800 ml. Dit is volgens haar om bij de eerste spoeling de dikke ontlasting uit de darm te krijgen en daarna kun je met de resterende 800 ml een stuk verder de darmen inkomen. Door het op deze manier te doen komt er meer ontlasting mee. Ik heb dit nu een week uitgeprobeerd en het gaat super! Totaal geen productie meer tussendoor. Af en toe 's avonds nog een actief stoma, maar het wordt steeds minder en er komt dan ook niet zo veel meer.

De stomaverpleegkundige heeft ook gelijk een pomp en pluggen voor mij geregeld en met die pomp ben ik nu een week bezig. De pluggen heb ik nog niet gebruikt, maar begin januari ga ik weer zwemmen en sporten en dan ga ik die uitproberen. Ik gebruik nu nog steeds normale zakjes. 

Gisteren voor het eerst na mijn operatie bij vrienden blijven slapen. Ik had wel afgesproken dat wij 's ochtends weer gelijk naar huis gingen. Ik was benieuwd en ook wel een beetje bang of alles goed zou gaan en of mijn stoma wilde wachten. Ik kon namelijk pas om 12.00 uur spoelen, want rond die tijd waren wij weer thuis. En natuurlijk had ik mij weer voor niets ongerust gemaakt, want alles ging gewoon goed!

Ik ben nu 2 maanden bezig en ik ben blij dat ik er mee begonnen ben. Het is af en toe gegaan met vallen en opstaan, maar voordat je aan het spoelen begint moet je goed de nadelen tegen de voordelen afwegen. Aan spoelen zit eigenlijk maar één nadeel en dat is dat je elke ochtend (en als je geluk hebt om de dag) minimaal een uur ongestoord in de badkamer of toilet bezig moet en kunt zijn. De voordelen zijn legio: geen productie tussendoor, geen lekkages en kleine opvangzakjes en pluggen voor de sportievelingen onder ons. Door te gaan spoelen is het leven voor mij weer een stuk prettiger geworden. Ik kan en durf weer een heleboel dingen zonder de angst te hebben dat mijn stoma actief wordt. Ik kan het iedereen met een colostoma aanraden. Je zal alleen goed rekening moeten houden met de tijd die je er aan kwijt bent (en natuurlijk in overleg met je stomaverpleegkundige!). 

Het spoelen met een zak gaat heel simpel; je moet zorgen dat je de zak ergens aan op kan hangen (bijvoorbeeld een kleerhanger o.i.d.). Ik spoel in de badkamer en wij hebben een douchebak met een glazen wand die niet doorloopt tot aan het plafond. Ik hang de zak aan de kleerhanger en deze gaat weer met de haak over de douchewand. De zak moet ongeveer op schouderhoogte hangen als je staat. Het klinkt misschien heel ingewikkeld, maar het is heel simpel. Je kan ook een badkamerhaakje kopen, die je op de wand plakt en dan hang je daar je spoelzak aan. 


Leuk hè, dat het zo lekker gaat met het spoelen. Het spoelen om de dag zit er bij mij (nog) niet in, maar ik ben allang tevreden dat het allemaal zo goed gaat. Op aanraden van mijn stomaverpleegkundige spoel ik sinds afgelopen weekend met een Blueline conus. Dit is een conus met een katheter erin. Je brengt dan eerst het slangetje naar binnen en de conus sluit het af. Het water wordt daardoor dieper en makkelijker je darmen ingebracht. Ik heb wel het idee dat er meer ontlasting meekomt; alleen mijn darmen rommelen wat meer en 's avonds komt er aardig wat lucht vrij, gelukkig zonder geluid, maar wel met een geurtje. Maandag ga ik weer aquasporten en dan ga ik de pluggen gebruiken.


Ik ben nu zo’n 4 maanden mijn darmen aan het spoelen en het gaat goed! In het begin was het wennen zowel voor mij als voor mijn darmen, maar na ca. 4 maanden hoort het er helemaal bij. Elke ochtend ben ik met opstaan, ontbijten, spoelen en douchen toch wel 2 uur bezig, maar daarna wordt je dag niet meer beheerst door de vraag "doet ie 't of doet ie 't niet". Ik ben blij dat ik de beslissing heb genomen om te gaan spoelen en kan het iedereen met een colostoma aanraden. Je moet alleen wel de tijd en de rust hebben en nemen. Het voordeel is ook dat je kleinere zakjes kan dragen (want er komt geen ontlasting) en met sporten gaat de plug erin of een klein sportcapje. 

 

Groetjes van een tevreden Polletje

 

Deel ook je ervaringen!

×