logo stomaatje alles over stomas

"Mijn naam is Klaas Baas, ik ben 63 jaar en ik heb een colostoma n.a.v. geperforeerde diverticulitis.
Ik heb mijn stoma nu 2 jaar.

We kamperen zowel in binnen- als buitenland, bij voorkeur kleine campings SVR, e.d. We kamperen met onze caravan Eriba Touring. Onze stijl van kamperen is niet echt primitief, maar ook zeker niet luxe. We hebben ons voorbereid op het kamperen door in eerste instantie een mover onder de caravan te laten monteren omdat trekken en duwen anders weleens problemen op zouden kunnen leveren.

Via internet plaatsen opzoeken en eventueel campings, maar vaak werd onderweg bekeken waar we echt heen gingen. We hebben nog nooit vooraf gereserveerd. We hebben niet van tevoren uitgezocht hoe het zit met bepaalde voorzieningen op de camping en bepalen meestal ter plaatse welke camping onze volgende zal zijn.

We hebben onze oldtimer Eriba Touring van 1980 verkocht omdat er geen toiletruimte aanwezig was en omdat er eigenlijk geen mover onder gemonteerd kon worden. We hebben via Marktplaats een jongere Eriba Touring gekocht met een “toiletkast” zodat ik de stoma niet meer bij het aanrechtje hoefde te verzorgen.

 

 

Vooraf bepalen we de gebieden die we willen bezoeken en naar aanleiding daarvan in grote lijnen de reisroute en natuurlijk de eerste camping en van daaruit zien we wel verder, mede afhankelijk van het weer en of de plek ons al dan niet bevalt. We trekken eigenlijk van camping naar camping en overnachten eigenlijk nooit langer dan 3- 5 dagen op één plek. Kamperen geeft ons het gevoel van vrij zijn om te gaan en te staan waar we willen en niet gebonden te zijn aan een vooraf gereserveerde locatie die bij nader inzien niet bevalt, maar waar je dan eigenlijk wel aan vast zit.

Vooraf hebben we niet gekeken naar locaties waar je terecht kan voor stomamateriaal of hulp bij
gezondheid. Ik zorg ervoor dat ik ongeveer het dubbele bij me heb aan stomamateriaal en toebehoren dan ik normaal nodig zou hebben en daarnaast ook ileostoma materiaal voor noodgevallen. De weersomstandigheden hadden voor mij geen invloed op bijvoorbeeld mijn stomamateriaal, lekkages of drinken.

Aangezien we zelf koken bepalen we zelf natuurlijk ook wat we eten maar we proberen ook wel lokale gerechten uit. Ter plaatse kijk je dan in winkels waar we trek in hebben aangezien je overal andere producten tegenkomt dan thuis. Natuurlijk let je op de hygiëne, maar omdat je alles zelf aan boord hebt hoeft dat geen probleem te zijn.

De verzorging van mijn stoma doe ik gewoon hetzelfde als thuis en dat gaat altijd wel goed. Ik hoef geen oplossingen te bedenken voor de verzorging. Er waren geen aanpassingen nodig op de slaapplaats want we hebben ons eigen bed in de caravan en dat vinden we sowieso altijd wel prettig ongeacht het al dan niet hebben van een stoma. Onze grote zithoek hebben we tot bed omgebouwd en dat laten we gedurende de vakantie gewoon liggen omdat we een tweede kleinere zithoek hebben, maar meestal leven we gewoon buiten onder de luifel of in de voortent.

 

 

Wat betreft de toiletvoorzieningen op de camping vroeg ik meestal wel of ik de gehandicaptendouche mocht gebruiken omdat je daar meestal een losse douchekop met slang hebt en geen vaste douchekop en meer ruimte dan in een gewone douche. En als er in een gehandicaptendouche wel een vaste douchekop zat dan wees ik er op dat zoiets niet praktisch is en dan waste ik me gewoon in de caravan. Dan maar even geen douche.

Er is nooit iets mis gegaan met betrekking tot het stoma tijdens het kamperen. Mijn gezondheid en stoma in combinatie met het kamperen is me helemaal niet tegengevallen. Eigenlijk is alles ons wel meegevallen, je weet van tevoren niet wat je kunt verwachten, maar we hebben altijd al gekampeerd en voorzagen eigenlijk ook geen gekke dingen.

Ik heb op de camping weleens met mensen over mijn stoma gesproken. Het komt soms gewoon ter sprake omdat je dingen soms net even iets anders doet dan in het verleden. Ik doe er ook niet moeilijk over want ik heb die stoma nu eenmaal, anders was ik er misschien niet meer geweest en had ik dit niet meer kunnen doen.

We gaan ongetwijfeld nog een keer kamperen, we willen niet anders. De volgende keer pakken we bepaalde dingen niet anders aan, zoals het nu is gegaan is ons uitstekend bevallen.

Mijn tips voor mensen die met een stoma willen kamperen: neem de dubbele hoeveelheid materiaal mee als reserve, haal ze uit de doosjes en doe ze in plastic diepvrieszakjes met een zipper-sluiting om ruimte te besparen en toch hygiënisch op te kunnen bergen. Zorgen voor ileostoma zakjes in geval van een colostoma.

Geniet ondanks de “handicap” die een stoma toch met zich meebrengt."

 

×