Het spoelen van een colostoma

Rita, 65 jaar:

 

Op 11 augustus 2018 heb ik een stoma gekregen. Door diverticulitis, een ontsteking in de dikke darm, is mijn darm geknapt. Ik ervaar het hebben van een stoma niet als vervelend, wanneer mijn stoma geluidjes maakt ben ik daar open over en in het dagelijks leven ga ik er positief mee om. 

Een paar weken nadat ik mijn stoma heb gekregen ben ik erover na gaan denken om te gaan spoelen. Mijn buurman heeft net als ik een colostoma en vertelde dat hij dagelijks spoelt. Dit wekte mijn interesse en daardoor ben ik informatie in gaan winnen bij mijn stomaverpleegkundige. 

Mijn stomaverpleegkundige heeft mij alles duidelijk uitgelegd en ik keek er erg naar uit om ook te kunnen gaan spoelen. Zij vertelde mij dat de chirurg, die mij geopereerd heeft bij de darm doorbraak, vaststelt wanneer het medisch verantwoord is om te gaan spoelen. 3 maanden na mijn operatie heeft mijn chirurg groen licht gegeven om te gaan starten. 

De belangrijkste reden om te gaan spoelen was voor mij het vooruitzicht om 24 uur een lege stomazak te hebben, dit zorgt voor een stuk meer zekerheid en bewegingsvrijheid. 

Begin december 2018 ben ik begonnen met spoelen. Dit is mij geleerd door mijn stomaverpleegkundige, in het bijzijn van mijn man heeft zij uitgelegd hoe het werkt en heb ik zelf de eerste spoeling gedaan. Als voorbereiding hierop hadden we een filmpje op internet bekeken. Het spoelen viel mij meteen erg mee, je voelt er niks van. 

Na die eerste keer samen heb ik het daarna steeds alleen gedaan. Na een ontbijt wacht ik vaak een half uurtje voordat ik begin, dit omdat mijn darm door het eten wat actiever wordt. Tijdens dit half uurtje lees ik de krant, ruim de vaatwasser uit en tref in de badkamer de voorbereidingen. Ik vul de spoelzak met water en bevestig hem op de juiste plek. Ik breng een sleeve (opvangzak) aan op mijn stoma en dan ga ik rustig beginnen met water, via een conus, in te brengen. Je hoort en voelt aan de darm wanneer hij vol met water zit (in het begin niet, maar dat leer je gauw genoeg) op dat moment sluit ik de watertoevoer even af en haal de conus uit de stoma zodat de ontlasting eruit kan komen. 

Zo ga ik door totdat de spoelzak die 1,5 liter water bevat, leeg is. Daarna wacht ik weer een half uur zodat de darm leeg kan lopen in de sleeve. Ondertussen douchen, tandenpoetsen enz. Na een half uurtje leeg ik de sleeve in het toilet en verwijder hem. Daarna doe ik er een plug in of plaats een nieuwe stomazak. Een plug mag er maar maximaal 8 uur in zitten is mij verteld, je moet dan alsnog ’s avonds een zakje plakken dus meteen een klein zakje is net zo handig. Spullen opruimen, alles schoonmaken en dan ben ik zeker voor de koffie weer klaar voor de rest van de dag. 

Ik heb gekozen voor een spoelzak en niet voor een elektrische pomp, de zak voldoet prima voor mij en is makkelijk mee te nemen wanneer je eens een nachtje of langer weggaat. 

Het duurde wel een aantal weken voordat mijn darmen gewend waren aan het spoelen, ik ben blij dat ik doorgezet heb want ik heb er alle dagen profijt van. Ik heb alleen het tempo van spoelen aangepast. Eerst liet ik het water er in 1 keer in lopen maar nu voel ik aan mijn darm wanneer ik even de conus eruit moet halen zodat de ontlasting eruit kan en ik daarna weer verder kan gaan met spoelen. Het effect is nu veel groter dan in het begin. Ik ben nu in 

de meeste gevallen 24 uur ontlasting vrij. Ik ga er nu veel makkelijker en relaxter mee om dan in het begin. 

Zorg er dus vooral voor om niet gejaagd of gestresst te zijn want dat werkt averechts. Het is belangrijk om er goed de tijd voor te nemen. 

Het kost echt wel tijd en geduld maar ik ben erg blij dat ik de stap genomen heb, je krijgt er zoveel vrijheid voor terug. Het is voor mij wel van belang om voldoende ruimte te hebben. Een toilet in je badkamer is dan wel fijn. Ik heb nog niet in de caravan gespoeld maar wel eens in een hotel, dat ging prima. Hoe het straks in de caravan gaat zal ik zien, daar heb ik wel wat minder ruimte maar dat maakt me niet uit, zeker niet als ik zie hoeveel voordeel ik bij het spoelen heb. 

Tegen iedereen die een colostoma heeft zou ik willen zeggen, ga het proberen. Geef het niet direct na 1 keer op, je moet er even handigheid in krijgen, maar het loont echt de moeite. Je voelt je zoveel vrijer, ik ben blij dat ik van een andere stomadrager deze gouden tip kreeg!

 

Deel ook je ervaringen!

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.