logo stomaatje alles over stomas

"Sinds mijn 19de heb ik colitis ulcerosa. Ik had jaren weinig last gehad van de colitis, totdat ik een fulltime baan kreeg met veel stress, toen begonnen de problemen. Op mijn 28ste werd ik zwanger, ik had toen nog geen stoma. De zwangerschap was geen pretje, ik moest na 6 weken al aan de klysma’s. 

Ik ben bevallen met een keizersnede omdat mijn dochter in een stuit lag. Tijdens de keizersnede zijn ze een stuk placenta vergeten weg te halen, wat normaal zelden voorkomt, en hierdoor is er van alles misgegaan. 3 weken na de bevalling ben ik gecuretteerd. Hierna kreeg ik heftige koorts en ben ik opgenomen. Ik kreeg een antibioticakuur, waar ik erg heftig op reageerde, in het bijzonder mijn darmen. Na heel veel gedokter en ziekenhuisopnames was de conclusie dat de enige oplossing een stoma zou zijn, medicijnen hielpen niet meer. 

Uiteindelijk ben ik in oktober 2002 geopereerd en is heel mijn zieke dikke darm verwijderd, ik kreeg een ileostoma. Al snel voelde ik me een stuk beter en had ineens weer energie om leuke dingen te doen. In maart 2004 werd ik zwanger. Spannend, want dit was de eerste keer voor mij mét stoma. Ik heb tijdens de zwangerschap amper last gehad van mijn stoma. Ik heb misschien maar twee keer een lekkage gehad. Ik had wat last van het verweken van de plak aan een bepaalde kant. Ik was wel bang voor een buikbreuk. Ter voorkoming daarvan droeg ik een steunbandage, die voor mijn gevoel veel steun gaf.

In overleg met de chirurg en de gynaecoloog hadden we besloten een natuurlijke bevalling te proberen, als het kindje goed lag uiteraard. Bij een keizersnee zaten er toch de nodige risico’s aan doordat de artsen niet wisten hoe het er precies “van binnen” bij me uitzag. Uiteindelijk ben ik 8 dagen over tijd ingeleid omdat ik zelf de druk op mijn buik erg groot vond worden. Dit hadden we van tevoren besproken.

Tijdens de bevalling heb ik de steunbandage gedragen. Al kwam er voor mijn gevoel niet zoveel druk op je buik tijdens het persen, en als je verkeerd perst voel je dat meteen. Ik heb zelfs tussen de weeën door nog mijn plak verschoond.

Uiteindelijk ben ik bevallen van een gezond meisje: Kim. Ik was de tweede zwangere vrouw met een stoma in ons ziekenhuis en het viel mij op dat er weinig informatie over zwangerschap met een stoma te vinden was op internet en in de bladen, vandaar nu mijn verhaal."

×