"Toen ik 7 jaar geleden een ileostoma kreeg, ging er tijdens de operatie iets mis waardoor ik naderhand naadlekkage kreeg. Uiteindelijk werd dit een buikvliesontsteking. Ik was heel erg ziek en kreeg een cocktail van antibiotica via een infuus, een aantal weken lang. Vlak voordat ik naar huis mocht begon het: een vaginale candida infectie. Enorme jeuk, niet te harden. Iedereen heeft deze gistsoort in zijn lichaam. Als je weerstand is verminderd, zoals bij mij door de buikvliesontsteking en de antibiotica, kunnen de ‘slechte bacteriën’ de overhand krijgen en kan het een infectie worden.
 

Ik kreeg een recept mee voor een anti schimmelkuur. Thuis ben ik hier meteen aan begonnen, 1 grote zetpil die ik ’s avonds vaginaal in moest doen. Daarna ging het een hele tijd goed. Totdat het weer terugkwam. Die vreselijke jeuk en irritatie. Ik kreeg weer een zetpil en weer ging het een tijdje goed. Zo ging het een hele tijd door, met tussenpozen van weken of maanden.

Aan mijn gynaecoloog vroeg ik of er ook een ander middel was, omdat ik hoofdpijn kreeg van de zetpil. Ik kreeg van een ander merk een kuur van 3 dagen met 3 kleinere zetpillen. Hier bleek ik geen hoofdpijn van te krijgen. Alleen de tussenpozen dat ik de zetpillen moest gebruiken werden steeds korter. Ik heb daarnaast vanalles geprobeerd, elke (soms rare) tip die ik kon vinden; vaginale douche, probiotica, tampon met yoghurt, tea three oil, goed douchen, het anti candidadieet etc. Niets hielp.

Uiteindelijk kreeg ik de driedaagse kuur chronisch. Ik gebruikte elke dag een zetpil. De gynaecoloog had nog een testje gedaan om te kijken of ik immuun was geworden voor de medicijnen, maar dat was gelukkig niet zo. Gevolg van het chronische gebruik was dat ik ook elke dag een inlegkruisje moest gebruiken. En de gehele vaginale flora lag in puin. Ik merkte dat het niet goed was voor mijn weerstand, ik was veel vaker verkouden en grieperig.

Maar met de kuur die ik dagelijks gebruikte ging het verder wel goed. Ik kon het zo de kop indrukken en had geen last meer van de infectie. Totdat ik steeds meer klachten kreeg van de huid rondom mijn stoma. Jeuk, rood, het ging open en bloeden. Ik ben er een tijdje mee doorgelopen en heb dingen geprobeerd als crème, in de hoop dat het beter zou gaan. Toen ik steeds meer pijn kreeg en ook steeds meer lekkages omdat de plak niet wilde blijven zitten, ben ik naar mijn MDL arts gegaan. Die het weer iets vond voor de gynaecoloog. En deze weer voor de MDl arts…

Totdat het echt uit de hand liep en ik met spoed naar het ziekenhuis moest. Ik heb nog foto’s van mijn stoma, jeetje wat zag de huid eruit. Er keek een dermatoloog naar en die constateerde dat de candida zich had uitgebreid naar mijn huid rondom de stoma. Het zoekt zwakke plekken en dit is natuurlijk een hele mooie. Ik kreeg een speciale lotion mee die snel opdroogde en waarop de plak goed zou hechten, Betamethason. Het goedje behoord tot de corticosteroïde.

Al na een paar dagen zag ik verbetering. Minder rood, de randjes rondom mijn stoma bloedden minder erg en de jeuk ging langzaam weg. Ik kon nog geen 2 dagen met mijn tweedelig systeem doen, maar wel een gehele dag, en dat was al een enorme verbetering! Wel kreeg ik last van een dunne huid, waarvoor ik was gewaarschuwd bij langdurig gebruik. Ik kreeg last van wondjes die open gingen als ik de plak er voorzichtig vanaf trok. Met wat poeder kon ik het weer laten herstellen. 

Maar met deze lotion was de candida natuurlijk niet opgelost. De gynaecoloog had wat uitzoekwerk gedaan en vermoedde dat de candida in mijn overgebleven endeldarm bivakkeerde. En van daaruit verder trok. Natuurlijk een heerlijke plek om te gaan broeien. Ik kreeg toen een dubbele kuur: elke avond vaginaal en anaal een zetpil. Dit was absoluut niet prettig, maar met wat vaseline te doen.

Na een aantal weken ben ik met beiden gestopt om te kijken of de candida was uitgeroeid, maar helaas, het kwam met een noodvaart weer terug. Zo ben ik een jaar of 2 doorgegaan, waarin ik hard aan mijn weerstand heb gewerkt. Gezonde voeding, veel sporten, vitaminepreparaten etc. Ik wilde het weer eens proberen, zou mijn lichaam het nu wel aankunnen? Eerst ben ik met de ik de anale zetpil gestopt, dit ging goed. Daarna de vaginale zetpil. In plaats daarvan gebruikte ik een dubbele kuur van een vaginale probiotica. De eerste 2 weken had ik enorm veel jeuk, van onder maar ook rondom mijn stoma. Met tussenpozen zonder jeuk, waardoor ik door wilde zetten. Na die 2 weken werden de jeukaanvallen minder, totdat ik uiteindelijk vergat dat ik geen zetpillen meer gebruikte. Ik was van de candida verlost!

Toen kon ik ook stoppen met de lotion, en werd langzaam mijn huid weer dikker. Ik blijf kwetsbaar en gevoelig voor de candida. Met een griepje voel ik weer wat jeuk. Ik heb altijd een voorraadje zetpillen liggen voor het geval dat, maar sindsdien nog niet nodig gehad. Mijn lichaam kan het nu aan. Wel gebruik ik af en toe nog de lotion rondom mijn stoma.

Ik ben zo blij, na 7 jaar ben ik er eindelijk vanaf!"

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.