logo stomaatje alles over stomas

Martino – 5 maanden een dubbelloops colostoma door een ongeluk

 

"Hierbij mijn verhaal over de belevenis van het aanleggen en kort daarna weer opheffen van mijn stoma.

Op 22 augustus 2018 kreeg ik op 22 jarige leeftijd geheel onverwachts een dubbelloops colostoma. De oorzaak daarvoor was niet ziekte, zoals bij de meeste mensen, maar een ernstig ongeval.  

Ik viel die dag van 30 meter hoogte en had daardoor een wonde van mijn anus tot aan mijn lies. Ook mijn ingewanden waren ernstig beschadigd. Voor een goede genezing was het noodzakelijk een deel van de dikke darm stil te leggen en dus werd er een dubbelloops colostoma aangelegd.

Ik vond het hebben van een stoma moeilijk. Ik werd er verlegen door, voelde me ongemakkelijk en dacht constant dat mensen anders naar me keken en over me dachten.

Na vijf maanden was de perianale wonde genezen en kon de stoma opgeheven worden. Het herstel ging heel vlot, na twee dagen ziekenhuisopname mocht ik alweer naar huis. Ook het verdere herstel ging vlot. Drie dagen na de operatie ging ik voor het eerst weer naar het toilet, de eerste dag wel vijf keer en daarna heb ik daar eigenlijk geen last meer van gehad. Enkel soms nog eens een dagje dat ik vaker moest gaan. Ik heb wel twee weken een vezelarm dieet gevolgd.

Ik ben enorm blij en opgelucht dat ik nu geen stoma meer heb. Het voelt echt als een bevrijding. Ik mis mijn stoma zeker niet. En eigenlijk hoefde ik ook niet te wennen om weer langs de normale weg ontlasting te hebben want ik moest soms nog gaan via de normale weg toen ik een stoma had.

Het litteken van het stoma is nog herstellende en ik kan bijna alles weer eten maar heb nog wel eens een terugvaldagje. Dan moet ik met bepaalde dingen rekening houden.

Ik heb in het begin heel veel zitten twijfelen over de hersteloperatie omdat ik door mijn ongeval ook een mobiliteitsbeperking had maar dankzij steun van mijn familie heb ik toch besloten de knoop door te hakken of beter gezegd terug aaneen te laten hechten (haha). Ik las veel negatieve verhalen online over ongelukjes, super vaak moeten gaan, diarree en zelfs de dokters waarschuwden mij hierover maar ik heb het toch laten doorgaan en tot nu toe geen enkel beetje spijt.

Mijn tip: Niet te veel piekeren over het herstel of de complicaties die erbij kunnen horen. Ook niet te veel luisteren naar de negatieve verhalen online want meestal posten mensen pas iets op het internet als het niet normaal is."

×