Miranda, 1988, Ziekte van Crohn en een eindstandig ileostoma

De plakproef heb ik ondergaan door ernstige huidproblemen onder de huidplak en onder het stomazakje. De plakproef duurt 4 dagen en in die tijd mag je jezelf niet douchen of zweten en dus geen inspannende activiteiten uitvoeren. Je mag van tevoren niet je rug insmeren met bodylotion want dan wordt de huid te vettig en blijft het niet goed plakken.

 

Maandag

Nadat ik me gemeld had mocht ik meelopen met twee assistenten. Mijn bovenkleding moest uit en de sluiting van mijn BH moest los wegens het plakken. Ze begonnen met de rug, ik mocht op een krukje met de rug naar hun toe zitten. Ze plakten 30 rondjes op mijn rug met verschillende stofjes. Deze stofjes zitten in heel veel producten.

 

 

Daarna kreeg ik 5 stukjes stomaplak op mijn rug en 1 stukje fixatiestrip. Hier zat mijn eigen stomaplak en fixatiestrip bij. Vervolgens plakken ze het af zodat het niet zo snel los raakt.

 

 

Op mijn buik kreeg ik weer 5 stukjes stomaplak en 1 stukje fixatiestrip erop. Dit was wel even een gepuzzel omdat ik door mijn stoma en kleine buik weinig ruimte heb.

 

 

Woensdag

Vandaag werd alles eraf gehaald door de assistente. Stukje voor stukje wordt het verwijderd zodat ze om het vierkantje of stukje plak streepjes kan zetten. Die streepjes zijn alleen met blacklight te zien en dus niet met het blote oog. De streepjes worden gezet omdat de afdrukken van de vierkantjes en andere stukjes weer wegtrekken. Van de stukjes stomamateriaal/fixatiestrip heb ik dus geen reactie gekregen. Dit betekent dat ze morgen waarschijnlijk kunnen uitsluiten dat ik een contactallergie heb ontwikkeld voor het stomamateriaal (dit is ook erg zeldzaam) en dat het toch een reactie is van de medicatie is die ik spuit.

 

 

Donderdag

De dermatoloog heeft naar mijn rug gekeken en de definitieve uitslag gegeven. Afgezien van een lichte reactie op een primula (een plant) reageer ik helemaal nergens op! Positief nieuws, nu gaan ze verder zoeken waar ik de ontstoken huiduitslag van krijg. Waarschijnlijk een combinatie met mijn medicijnen die de afweer plat leggen en vrij spel hebben gegeven voor een bacterie. 

 

Ontstoken eczeem

Uiteindelijk ben ik bij een andere dermatoloog terechtgekomen en die zag meteen wat de oorzaak was: ik had ontstoken eczeem. Na een paar dagen gesmeerd te hebben zag je meteen al heel veel resultaat. In het verleden had ik al veel last van eczeem gehad (wat weer bij mijn andere auto immuunziekte astma hoort) maar door de humira is dat getriggerd. Waarschijnlijk zal mijn huid nu helaas altijd extra zorg nodig hebben, wat in het verleden niet zo was.

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.