logo stomaatje alles over stomas

Appelpop is een jaarlijks terugkomend uitje, voordat ik mijn stoma kreeg ging ik er ook altijd al heen. Ik heb dit festival nog nooit overgeslagen door mijn ziek zijn. Ik ben zelfs in het jaar van mijn spoedoperatie gegaan. Weliswaar in een rolstoel en maar eventjes, maar ik kon toch gaan! Andere concerten heb ik wel soms over moeten slaan en dat was heel erg zuur. Zeker omdat ik vroeger zeer regelmatig ging en dan is het best afkicken. 

 

Al is en blijft een concert/festival een aanslag op mijn lichaam. Nu ik eindelijk een betere conditie krijg merk ik dat het langer volhoud. Maar vroeger kon ik echt ziek worden nadat ik naar een concert of festival was geweest. Het is ook regelmatig gebeurd dat ik flauw viel of later moest overgeven. 

 

Verder zorg ik als het even kan dat ik niet zelf hoef te rijden, zodat ik mijn energie nog meer kan sparen. De dag ervoor en de dag zelf doe ik heel rustig aan, ook wegens mijn energie. En als een concert/festival pas ’s avonds begint let ik erop wat ik van tevoren eet. Ik vind het zelf niet handig om iets te eten wat ervoor zorgt dat ik vaker naar de wc moet, dus de bruine bonen laat ik staan en ik kies voor iets wat licht verteerbaar is.

 

 

De allereerste keer Appelpop als stomadrager vond ik heel erg spannend. Er waren twee punten waar ik over in zat, de eerste was de controle, maar dat ging goed. En de tweede was of ik het lichamelijk wel aankon. Gelukkig ben ik altijd met vrienden gegaan die daar rekening mee houden. Dus zodra het kan plof ik ergens op het gras/grond neer. Zodra de artiest begint heb je meer ruimte, en ik heb toch even bij kunnen tanken.

 

Ik merk niet echt veel verschil: Appelpop met of zonder mijn stoma. Vroeger moest ik al goed letten op mijn vochtinname, energie en wat ik at (kruiden, vet eten etc.). Het extraatje wat erbij gekomen is dat ik erop moet letten dat mensen niet tegen mijn buik aankomen (al is dat voor niemand natuurlijk prettig) en dat er een wc in de buurt is. Maar dat is op Appelpop altijd netjes geregeld.

 

Ik heb Appelpop dit keer bezocht met mijn vriend en een aantal goede vrienden, ze hadden leeftijden van 19 tot 32 jaar. Mijn voordeel is dat het al bekend terrein is, waardoor het vertrouwd voor me voelt. Ik vond alleen de controle bij de ingang spannend.  Het festival is in de open lucht, maar de optredens zijn in een tent.

 Mijn voorbereidingen? Als ik ergens heen ga dan bezoek ik altijd de website (als die er is) en kijk wat de regels zijn. Vervolgens bel of mail ik de organisatie/zaal als er dingen in het reglement staan waar ik tegenaan ga lopen. Ik ben ondertussen naar verschillende evenementen geweest waarbij er strenge regels golden, maar heb tot nu toe nooit problemen gehad. Bij Appelpop heb ik paar weken van tevoren de organisatie gemaild met de vraag of ik zelf wat eten en drinken mee mocht nemen in verband met mijn stoma en IBD. Normaal mag je namelijk zelf geen etenswaren en flesjes drinken e.d. mee naar binnen nemen.

Mijn huidplak heb ik ruim van tevoren opgebracht zodat hij zich goed kon hechten. Ik heb de gehele dag gespreid een klein beetje gegeten. Ik lette daarbij op dat er telkens wat extra zout bij zat. Ik heb vroeg gegeten zodat als ik eenmaal op het festival was, ik niet meteen mijn zakje hoefde te legen. Ik had bij me: een blauw afvalzakje, gaasjes en een plak (voorgestanst) en wat drinken en zout.

Bij de entree werd ik gecontroleerd op etenswaren en verboden spullen. Een tas werd geopend en de inhoud bekeken. Op verzoek kunnen ze je ook fouilleren. Ik had mijn uitgeprinte mailtje bij de hand waarop stond dat ik mijn eigen eten en drinken mee mocht nemen, mits het wel iets speciaals was, want water kan je daar ook kopen. Als het nodig was mocht ik ook gebruik maken van het invalidentoilet. Ik moest de brief aan de poort laten zien en mocht de beveiliging twijfelen, dan stond er een contactpersoon op met wie ze contact op konden nemen.

Ik heb er voor gekozen om naar een normaal toilet te gaan, aangezien ik daar ook prima mijn zakje kan legen. Ik heb 5 minuutjes moeten wachten voordat ik aan de beurt was. De wc was goed verlicht, ruim, schoon, voldoende wc papier en er was een prullenbak aanwezig. Je kon de wc ook gewoon met een spoelknop doortrekken. 

Het was zeer druk, maar ik had geen last van de menigte. Alleen in de tent waar mensen erg bij elkaar staan heb ik op moeten passen. Ik heb altijd een tas mee en die hing voor mijn buik. Aangezien het ’s avonds was zat daar ook een jas in dus als iemand er tegenaan zou komen, was dat een soort airbag.
De dag was erg geslaagd! Alles is goed gegaan.

En indien er wat mis zou zijn gegaan? Ik had reservemateriaal mee. Mijn vrienden weten dat ik niet goed tegen de warmte kan dus die hielden me in de gaten. Mocht het mis gaan weet ik zeker dat ik in goede handen zou zijn. Daarbij loopt er voldoende EHBO personeel rond. En de beveiliging houdt iedereen goed in de gaten. 

Tip voor anderen:

 

  • Mail van tevoren de organisatie voor bepaalde dingen in het reglement (lees dit reglement dus ook goed door! Zo kom je bijvoorbeeld bij de controle niet voor verrassingen te staan). 
  • Kijk goed waar je gaat staan. Aangezien er weleens pits uitbreken op een festival kijk ik altijd goed wat voor mensen er om me heen staan. Ik stond aan de zijkant vooraan bij het hek. Hierdoor krijg je frisse lucht en de beveiliging houdt dat gedeelte goed in de gaten. Ook kan je zelf wat ruimte creëren tussen het hek door van tevoren te gaan zitten. Zo word je niet al half plat gedrukt. 

 

En vooral: geniet ervan!

 

Deel ook je ervaringen!

×