logo stomaatje alles over stomas

natuurgetrouwe afbeelding van een hart

 

Vergrote aorta

Leon, 71 jaar, colostoma: Tijdens een operatie aan mijn galblaas in 2017 werd er een vergrote aorta geconstateerd. Dit werd 4 jaar lang door middel van een echo gevolgd. Een aneurysma is een tijdbom die vandaag of morgen of over tien jaar af kan gaan. Vooral als hij groter wordt dan de operatiegrens aangeeft. Toen de vergroting de grens had bereikt, werd er een ct-scan gemaakt. Daaruit bleek een vertakking naar mijn rechterbeen 4 mm boven deze grens te liggen. Om te voorkomen dat het aneurysma zou springen werd er een operatie gepland.

 

Aneurysma Aorta Abdominalis

Ik kreeg een gesprek met de nurse practioner, waarbij de oplossing met stents werd besproken. Echter, bij de chirurg kwam een grotere operatie ter sprake, mits de cardioloog en longarts hiermee akkoord zouden gaan. Deze grote operatie, een AAA-operatie (Aneurysma Aorta Abdominalis), was namelijk een betere en duurzamere oplossing. In dit gesprek zijn diverse complicaties besproken die kunnen optreden, tot overlijden aan toe. Om een voorbeeld te geven, een AAA-operatie is net iets minder zwaar dan een harttransplantatie.

 

De operatie

Op 7 oktober 2020 werd ik geopereerd. Na deze operatie kreeg ik helaas complicaties, zoals het afsterven van een gedeelte van mijn dikke darm. Dit kwam door het niet goed functioneren van de gemeenschappelijke heupslagader (arteria iliaca).

 

Intensive care

Op 13 oktober 2020, na 8 dagen met te hoge ontstekingswaarden op de intensive care (IC) te hebben gelegen, is de operatiewond opnieuw geopend om de darm te inspecteren. De helft van mijn dikke darm moest verwijderd worden. Er is voor deze operatie eerst overleg geweest tussen twee artsen en daarna met mij. Omdat ik medisch nogal op de hoogte ben en er geen andere oplossing was, heb ik ingestemd met de aanleg van mijn colostoma.

 

Stomaverpleegkundige

Ik heb de stomaverpleegkundige vlak voor de operatie ontmoet om de plaats van de stoma af te tekenen. Het contact was goed. Ik leerde de dag na de operatie de leerling-verpleegkundige al hoe ze een tweedelig systeem van een ileozakje moesten legen. Ik lag in totaal 2 weken in het ziekenhuis: 8 dagen op de IC en 6 dagen op de normale afdeling.

 

Snel gewend

Ik was snel gewend aan mijn stoma. Ik had na 6 weken geen thuiszorg meer nodig. Zij hielpen mij vooral bij het verwisselen van eerst een tweedelig en later een eendelig gesloten colostoma-systeem. Mijn verdere herstel heeft een half jaar geduurd, dat ging langzaam bergopwaarts.

 

Stomabreuk

Ik heb op dit moment alleen een stomabreuk met vaak een prolaps, maar ik heb geen zin in een zware operatie met een onduidelijke uitkomst. De breuk ziet eruit als een cup A vrouwenborst. Maar door het goede stomamateriaal heb ik geen problemen meer. Wel draag ik een steunband bij inspanning. De prolaps is ongeveer zeven centimeter aan uitstulpende darm. Ik duw hem altijd voorzichtig terug met platte vingers.

 

Valt goed mee te leven

Er valt met een stoma te leven, maar het belangrijkste hiervoor is dat je de stoma accepteert of een plekje geeft. Ik ga makkelijk en open met mijn stoma om, maar mijn omgeving echter wat minder. Zij hebben het idee dat een stoma iets smerigs is. Ik ben een techneut en daardoor medisch goed op de hoogte, ik zie het als een technische oplossing om te overleven. Een stoma, daar moet je volgens mij niet aan denken voordat het nodig is. Maar als het zover is maakt het je leven een stuk makkelijker als je het kunt accepteren.

 

Geen stoma opheffen

Mijn vooruitzichten zijn goed. Zonder stoma zou ik niet meer leven. Een stoma laten opheffen is niet in alle gevallen slim. Accepteren is voor mijn gevoel veel makkelijker dan de problemen die je kunt krijgen bij een poging tot opheffen, dus ik heb besloten om mijn stoma niet op te laten heffen.

Ik wens huidige en toekomstige stomadragers sterkte en dat ze het uiteindelijk kunnen accepteren. Ik hoop met mijn openheid mensen hierin te helpen. Sommige problemen kun je te lijf gaan met mijn lijfspreuk: Iedere gek is anders en als je niet een beetje gek bent dan ben je ook niet normaal.

Bedankt voor het goede werk dat jullie doen om mensen te helpen!

 

Deel ook je ervaringen!

 

×