Ik ben Marcella en ik ben 42 jaar. Op 12 december 2005 heb ik een colostoma gekregen.

Voor de operatie heb ik altijd in een winkel gewerkt, waarvan de laatste twee jaar bij een Nederlandse drogisterijketen. Zodra ik wist dat ik een stoma zou krijgen heb ik op mijn werk zoveel mogelijk informatie hierover gegeven. Er werd door de collega’s helaas vrij vreemd gereageerd op de informatie. 

De re-integratie na de operatie verliep zeer moeizaam. Drie maanden na de operatie startte ik met een opbouwschema. Wanneer ik twee uur mocht werken, werden dat er echter drie dus dat ging gigantisch fout. Ik had ook het gevoel door mijn leidinggevende niet goed begeleid te worden op mijn werk. Er werd mij ook mede gedeeld dat ik niet meer multifunctioneel inzetbaar zou zijn en werd eruit gewerkt zonder omscholing.

Mijn collega’s reageerden heel verschillend. Een aantal van hen heeft me nooit naar mijn gezondheid gevraagd, terwijl een andere collega altijd voor me klaarstond en heel begripvol was.

Toen ik in de ziektewet zat trof ik bij het UWV iemand die mij totaal niet begreep en die de ziekte van Crohn niet eens kende. Totdat ik weer in het ziekenhuis terecht kwam en een vrouw tegenkwam die meteen een stempel met het woord ‘WIA’ in mijn dossier zette. Na twee jaar in de ziektewet te hebben gezeten werd ik volledig afgekeurd en kwam ik in de WIA terecht. Op dit moment heb ik dus geen betaald werk. 

Mijn tip voor aanstaande stomadragers in relatie tot werk? Denk vooral aan jezelf! je hebt maar één lichaam en je stoma hoort nu eenmaal bij je. Wees eerlijk over je stoma en probeer zoveel mogelijk informatie te geven.

Ik wens alle aanstaande stomadragers een snelle acceptatie van het stoma en hoop dat jullie weer snel kunnen genieten van je dagen.

 

Deel ook je ervaringen!

Stomaatje Zwemdag

Zondag 30 juni organiseren wij weer een zwemdag voor stomadragers en hun naasten, kom jij ook?

Een impressie van de zwemdag

 

Ontvang een sleutelhanger!

Word nu donateur en ontvang een Stomaatje druppie of poepie sleutelhanger!

Druppie en poepie sleutelhanger met logo van Stichting Stomaatje

 

Doneer je ervaringen!

Deel je ervaringen voor onze website!

 

Design Your Stoma

Neem een kijkje in onze webshop!

 

Nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van onze laatste nieuwtjes!


We versturen 4-6 nieuwsbrieven per jaar. Je kunt je afmelden door in de nieuwsbrief op de afmeld link te klikken. privacybeleid

Foutje gezien op Stomaatje.nl?

Help Stichting Stomaatje haar website verbeteren. Meld het via dit formulier.